5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalTurcia, sute de arestări sub acuzația de propagandă pro-kurdă

Turcia, sute de arestări sub acuzația de propagandă pro-kurdă

De la 20 ianuarie, ”311 de indivizi care au făcut propagandă teroristă pe reţelele de socializare în legătură cu operaţiunea de la Afrin au fost plasaţi în arest preventiv”, a indicat Ministerul de Interne turc, luni, într-un comunicat, informează Agerpres.

Turcia desfăşoară din 20 ianuarie în regiunea Afrin (nord-vestul Siriei) o ofensivă împotriva miliţiei kurde Unitatea de apărare a poporului (YPG), catalogată drept ”teroristă” de către Ankara, dar aliată a Washingtonului în lupta împotriva jihadiştilor.

Ministerul de Interne turc nu a făcut precizări cu privire la persoanele reţinute, dar autorităţile au efectuat numeroase arestări săptămâna trecută în toată ţara, în special la Istanbul şi în sud-estul Turciei, unde locuieşte o majoritate kurdă.

Mai mulţi responsabili locali ai principalului partid prokurd din Turcia, Partidul Democrat al Popoarelor (HDP), au fost de asemenea reţinuţi de la începutul acestei ofensive a Ankarei denumite ”Ramura de măslin”.

Într-un comunicat dat publicităţii luni, HDP cere comunităţii internaţionale să ”acţioneze imediat pentru a pune capăt” operaţiunii turce, pe care o califică drept ”invazie”.

Un oficial HDP a indicat pentru AFP că 209 dintre membrii partidului au fost reţinuţi pentru ”propagandă teroristă” şi ”incitare la ură” de la 20 ianuarie.

Organizaţii neguvernamentale şi-au exprimat la rândul lor preocuparea faţă de libertatea de exprimare, de exemplu Human Rights Watch denunţând săptămâna trecută o ”intoleranţă la critică” a autorităţilor turce.

După lansarea operaţiunii din Afrin, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a lansat un apel la unitate naţională şi a afirmat că cei care vor protesta împotriva ofensivei vor plăti un ”preţ foarte mare”.

Liderii turci cer cu regularitate internauţilor şi mass-media să nu difuzeze conţinuturi ”manipulatoare”, afirmând că imagini din conflicte anterioare au fost difuzate pe reţelele de socializare pentru a submina operaţiunile Ankarei.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă