7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalUcraina: Tribunalul anticorupţie şi-a început activitatea

Ucraina: Tribunalul anticorupţie şi-a început activitatea

“Sarcina Înaltei Curţi Anticorupţie este foarte simplă: corupţii trebuie pedepsiţi; statul, societatea şi investitorii, protejaţi”, a declarat Zelenski la inaugurarea acestei structuri, care a fost iniţiată de predecesorul său Petro Poroşenko sub presiunea statelor occidentale.               

“Este vorba nu doar de a înapoia cetăţenilor ceea ce li s-a furat (…) ci şi de a restaura încrederea în justiţie”, a continuat preşedintele, în condiţiile în care tribunalele ucrainene au fost majoritatea considerate foarte corupte. 

Această nouă structură juridică numără 38 de magistraţi aleşi pe baza unui concurs supervizat de experţi ucraineni şi internaţionali. Ei vor examina cazurile pregătite de organismele anticorupţie din ţară. Judecătorii vor fi repartizaţi între un tribunal de primă instanţă, unde vor lucra 27 dintre ei, şi camera de apel din care vor face parte 11 alţi magistraţi. 

Lupta contra corupţiei elitelor a fost una dintre revendicările majorităţii participanţilor la revolta pro-europeană din Piaţa Maidan în 2013-2014 şi rămâne una dintre principalele cerinţe ale creditorilor internaţionali, cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) în frunte. 

Sub presiunea ţărilor occidentale şi a militanţilor ucraineni, autorităţile de la Kiev au iniţiat noi organisme de anchetă anticorupţie, însă crearea unui tribunal specializat, trena de mult timp. De la revolta din Piaţa Maidan, niciun înalt responsabil nu a fost condamnat pentru corupţie. 

În cel mai recent raport publicat în ianuarie şi care analiza percepţia asupra corupţiei în 2018, ONG-ul Transparency International a clasat Ucraina pe locul 120 din 180. Rusia vecină se află pe locul 138. 

Cele mai citite

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...
Ultima oră
Pe aceeași temă