13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalUn sfert din PIB-ul Greciei provine din turism

Un sfert din PIB-ul Greciei provine din turism

Este o creştere de 13,3%, sau 2,5 miliarde de euro, faţă de veniturile generate în 2017. Veniturile directe şi indirecte din turism s-au ridicat anul trecut între 47,4 miliarde de euro şi 57,1 miliarde de euro, sau 25,7 – 30,9% din PIB-ul Greciei, arată rezultatele studiului INSETE, citate de Agerpres.

Conform acestuia, în sezonul de vârf din 2018 lucrau în turism aproximativ 411.000 de persoane, iar în acest sector s-au făcut anul trecut investiţii de cinci miliarde de euro. 

Aproximativ 90% din veniturile din turism vin de peste hotare, inclusiv din croaziere, transport aerian, maritim, etc. Anul trecut, aceste venituri s-au situat la 18,2 miliarde de euro, în creştere cu 11,3% faţă de 2017. 

Datele ilustrează dependenţa Greciei de turism, deoarece ţara nu a dezvoltat vreau alt sector important, cu excepţia transportului naval, care reprezintă aproximativ 7% din PIB. 

Peste 33 de milioane de persoane au vizitat Grecia, în cursul anului 2018, în creştere cu 9,7% faţă de anul precedent, arată datele finale publicate recent de Banca Centrală a Greciei. 

Operatorii din turism din Grecia estimează că 2019 ar putea fi an foarte bun din punct de vedere al numărului de turişti şi al veniturilor generate de către aceştia, continuându-se, astfel, tendinţa crescătoare care a început în urmă cu cinci ani. 

Conform unui studiu al Consiliului Mondial al Turismului şi Călătoriilor (WTTC), industria călătoriilor şi a turismului din Grecia a crescut anul trecut cu 6,9%, un ritm de trei ori şi jumătate mai ridicat decât al întregii economii elene. 

Turismul a avut, în 2018, un aport de 20,6% la PIB-ul Greciei, faţă de un nivel de doar 10,4% pe plan mondial, conform datelor WTTC. Aceasta înseamnă că unul din cinci euro cheltuiţi anul trecut în Grecia au provenit din industria călătoriilor şi turismului, a cărei cifră de afaceri s-a ridicat la 37,5 miliarde euro. 

Turismul este un motor-cheie al economiei Greciei, ţară care în luna august a anului trecut a pus capăt celui de-al treilea program de asistenţă financiară internaţională convenit după criza financiară din 2010.

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă