8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalVot crucial în Parlamentul britanic, de Crăciun

Vot crucial în Parlamentul britanic, de Crăciun

”Ziua de astăzi marchează sfârşitul negocierilor noastre de ieşire cu UE, dar marchează totodată începutul unei dezbateri naţionale cruciale în ţara noastră în următoarele câteva săptămâni”, le-a declarat May ziariştilor la Bruxelles, unde liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat duminică în cadrul unui summit extraordinar acordul privind ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, precum şi declaraţia care schiţează relaţia post-Brexit cu Londra.

Premierul britanic a mai spus că va fi unul dintre cele mai semnificative voturi pe care parlamentul îl va da pentru mulţi ani de acum încolo: ”De acest vot va depinde dacă vom avansa împreună către un viitor mai luminos sau dacă vom deschide uşa pentru şi mai multe divizări şi incertitudine”. Potrivit Agerpres, May le-a cerut parlamentarilor britanici să susţină acordul şi a declarat că nu numai că acesta este cel mai bun acord posibil pe care ea l-a putut obţine, dar şi singurul oferit, relatează Reuters. Într-o conferinţă de presă desfăşurată după summitul extraordinar de la Bruxelles, May a dat asigurări că acum va încerca să-i convingă pe parlamentarii britanici să sprijine acordul, prin publicarea de analize şi prin discuţii cu cetăţenii. ”Dacă oamenii îşi închipuie că încă mai putem negocia, nu este cazul. Acesta este acordul pe care îl avem pe masă, cel mai bun acord posibil, singurul posibil”, a insistat May, potrivit France Presse.

 

Oficialii europeni fac presiuni pentru un vot favorabil

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a cerut, duminică, parlamentului britanic să aprobe acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, precizând că este unicul şi cel mai bun acord posibil. “Acesta este cel mai bun acord posibil. Îi invit pe cei care au dreptul de a ratifica acordul să ia în calcul acest lucru. Acesta este cel mai bun acord pentru Marea Britanie, cel mai bun acord pentru Europa, unicul acord posibil”, a spus Juncker. El a menţionat că aceasta este “o zi foarte tristă”, potrivit News.ro.

La rândul său, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a declarat că Uniunea Europeană este hotărâtă să construiască “un parteneriat cât se poate de apropiat” cu Marea Britanie în viitor. “Vom rămâne prieteni până la final. Şi încă o zi”, a adăugat el.

Potrivit AFP, presa londoneză a notat că ar exista discuţii în secret între miniştri britanici şi diplomaţi ai Uniunii Europene cu privire la un “plan B” în cazul în care parlamentul va respinge acordul cu privire la Brexit. 

Acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost aprobat, duminică, de liderii UE. Cei 27 de lideri ai UE au aprobat acordul după mai puţin de o oră de discuţii. Consensul de la Bruxelles intervine la 18 luni după începutul negocierilor dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană, după activarea Articolului 50 din Tratatul de la Roma în urma rezultatului referendumului din 2016.

Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană pe 29 martie 2019.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă