7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInvestigații România Liberă”Bani negri” la SRI din evaziune cu produse petroliere

”Bani negri” la SRI din evaziune cu produse petroliere

Fostul șef al SRI București, Vasile Cămărăscu apare pe tabelele din ultimul dosar penal al fostului șef ANAF, Sorin Blejnar, cum că ar fi încasat câteva sute de mii de euro cash de la rețeaua de evaziune cu produse petroliere protejată de fostul președinte ANAF dar și de locotenenții lui, Sorin Florea de la Garda Financiară și Viorel Comăniță, fost șef al Autorității Naționale a Vămilor. Cămărăscu nu are calitate deocamdată în dosarul penal dar principala întrebare care se pune este pentru ce ar fi putut încasa el acei bani pentru că despre foștii șefi ai Fiscului este clar că ei se ocupau cu protejarea evaziunii

 

Dezvăluit în exclusivitate de România liberă, ultimul dosar în care procurorii DNA au început urmărirea penală pentru luare de mită, în decembrie anul trecut, față de fostul președinte ANAF, Sorin Blejnar, este o bombă cu ceas pentru întreg cercul de putere construit în timpul regimului Băsescu în jurul fostului șef al Fiscului. Asta pentru că procurorii DNA au ajuns la banii negri produși din evaziunea fiscală cu produse petroliere și încasați drept ”taxă de protecție” de cei care trebuiau să oprească această evaziune și aducă bani la bugetul de stat.  

În afară de Sorin Blejnar procurorii DNA au mai început urmărirea penală și față de Viorel Comăniță, fost șef al Autorității Naționale a Vămilor și vicepreședinte ANAF și față de constățeanul Sorin Florea, fost șef al Gărzii Financiare.

Toți sunt acuzați că au luat de la omul de afaceri băcăuan Radu Nemeș pentru a proteja afacerile evazioniste cu produse petroliere în care era implicat. Pe lista beneficiarilor de șpăgi se regăsește și Codruț Marta dar, din datele României libere, față de acesta procurorii DNA nu au început încă urmărirea penală.

Surpriza majoră a acestui dosar nu sunt însă cei trei șefi ai Fiscului din regimului Băsescu, toți și cu alte dosare penale la activ, ci apariția unui personaj care a activat la vârful Serviciului Român de Informații tot în mandatele de președinte ale lui Traian Băsescu. Este vorba de Vasile Cămărăscu, fost șef al SRI București.

Astfel, procurorul care instrumentează acest dosar al DNA, Carmen Damian a obținut mai multe tabele din care ar rezulta modul în care s-au împărțit banii din afacerile lui Radu Nemeș pentru perioada 2011 – 2012.

Pe aceste tabele apare explicit ca beneficiar al banilor negri, primiți în mai multe tranșe, și Vasile Cămărăscu.

Astfel, pe 13 februarie 2012 Cămărăscu ar fi primit 78.000 de euro, pe 29 februarie în același an este trecută o altă sumă și anume că 72.000 de euro ar fi ajuns la fostul șef al SRI București.

Pe un alt document apare că pe 5 decembrie 2011 Vasile Cămărăscu ar fi primit 49.000 de euro.

Într-o altă evidență care apare ca o sinteză a sumelor primite în 2011 în dreptul lui Vasile Cămărăscu apare suma de 242.000 de euro (140.000  + 50.000+40.000+12.000).

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații, Ovidiu Marincea a declarat pentru România liberă că în acest moment Vasile Cămărăscu nu mai ocupă nicio funcție în cadrul SRI. Tot Marincea ne-a comunicat că din 30 aprilie 2012 Vasile Cămărăscu nu mai este ofițer SRI, el fiind trecut în rezervă de la acel moment.

Fostul șef SRI București nu are calitate deocamdată în dosarul penal dar principala întrebare care se pune este pentru ce ar fi putut încasa el acei bani pentru că despre foștii șefi ai Fiscului este clar că ei se ocupau cu protejarea evaziunii. Vasile Cămărăscu a fost promovat la conducerea SRI București chiar de către fostul prim adjunct al Serviciului Român de Informații, Florian Coldea, cei doi fiind se pare colegi la Academia SRI.

 

 

Circa trei milioane de euro pentru foștii șefi ai Fiscului

 

Spectaculoase sunt și sumele despre care procurorii DNA spun că au fost încasate de Sorin Blejnar, Viorel Comăniță și Sorin Florea de la Radu Nemeș pe post de ”taxă de protecție” pentru a nu interveni în afacerile evazioniste cu produse petroliere.

Astfel, potrivit DNA, suma primită de Sorin Blejnar a fost de 635.000 de euro în perioada 2008 – 2009 și de 1.200.000 de euro în perioada 2011 – 2012.  De menționat că sumele sunt ”centralizate” doar pe baza documentelor obținute de procurori până în prezent, nefiind exclus ca ele să fie mai mari.

Procurorii au stabilit că Viorel Comăniță a primit 15 euro pentru fiecare tonă de motorină prelucrată de SC Excella Real Grup SRL, suma totală ajunsă la fostul șef al Autorității Naționale a Vămilor fiind de 960.000 de euro.

În ceea ce-l privește pe Sorin Florea, acesta ar fi primit 10 euro pentru fiecare tonă de motorină prelucrată de SC Excella Real Grup SRL, suma totală fiind de 300.000 de euro.

Excella Real Grup SRL este un fel de ”firmă mamă” prin care băcăuanul Radu Nemeș producea banii negri din evaziune fiscală cu produse petroliere.

De asemenea, conform datelor celor de la DNA, șpăgi primeau și șefii Fiscului din județele unde activau firmele lui Radu Nemeș.

”Persoane încă neidentificate din cadrul autorităților fiscale și vamale teritoriale de la nivel regional și județean, care au avut atribuții cu privire la activitatea economică desfășurată de societăți comerciale din județul Constanța au primit, în perioada 2011 – 2012, sume cuprinse între 10 euro pe tonă și 15 euro pe tonă, pentru a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu și pentru a proteja activitatea nelegală desfășurată de SC Excella Real Grup SRL”, spun procurorii DNA.

 

Cele mai citite

Vești bune pentru șoferii din București! Circulația pe Podul Grant va fi redeschisă începând de duminică

Circulația pe Podul Grant din București va fi reluată de duminică, 31 martie, pe sensul Crângaşi-Turda, anunță site-ul g4media.ro. Traficul va fi redeschis după aproape...

Comandantul militar adjunct al Hamas, Marwan Issa, a fost ucis într-un atac israelian

Comandantul militar adjunct al Hamas, Marwan Issa, a fost ucis într-un atac israelian în această lună, a declarat marți purtătorul de cuvânt al armatei...

România va avea o echipă în finala EHF European League! Gloria Bistrița și Dunărea Brăila se duelează în penultimul act

Formațiile CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud şi HC Dunărea Brăila vor fi adversare în semifinalele EHF European League, conform tragerii la sorţi efectuate astăzi la...
Ultima oră
Pe aceeași temă