10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăConsilierul unui secretar de stat, promovat cu încălcarea legii

Consilierul unui secretar de stat, promovat cu încălcarea legii

UPDATE: Declaraţii false ale celor doi candidaţi la abilitare în domeniul Medicină dentară, profesor universitar dr. Luminiţa Monica Luminos şi conferenţiar universitar dr. Silviu Mirel Piţuru (consileirul secretarului de stat pe învățământ superior Gigel Paraschiv), care nu îndeplinesc standardul minimal de

20 articole in extenso în reviste BDI, ȋn calitate de autor principal,

impus prin Ordinul MENCŞ Nr. 6129/2016

Deşi Luminos declară că are 25 de articole in extenso în reviste BDI, conform Fişei de verificare a îndeplinirii standardelor minimale, doar primele 7 articole din cele 25 BDI declarate au apărut după ultima promovare (27.02.2017). Profesor Luminos mai declară că are ȋncă 30 articole BDI rezultate din echivalarea a 10 articole ISI (1 articol ISI = 3 articole BDI). Ȋn realitate, conform Web of Science, aceste 10 articole in extenso declarate a fi ISI de către profesor Luminos, nu sunt ISI şi toate sunt publicate înainte de ultima promovare (27.02.2017), nu după ultima promovare, aşa cum este cerința specificată ȋn Fișa de verificare.

Referitor la necesarul de 20 de articole BDI in extenso, Piţuru declară în Fişa de verificare a îndeplinirii standardelor minimale că are 24 articole BDI rezultate din echivalarea a 8 articole ISI (1 articol ISI = 3 articole BDI). În realitate, conform Web of Science, din cele 8 articole pe care le declară ISI, doar primul este ȋn revistă ISI cu factor de impact mai mare decât 0,3, iar celelalte 7 nu sunt ȋn reviste ISI, ci ȋn reviste BDI. Astfel, celelalte 7 articole sunt ȋn revistele Romanian Journal of Military Medicine (1) și Journal of Mind and Medical Sciences (6), reviste care, conform informaţiilor de pe pagina web a UEFISCDI și celor din Web of Science nu sunt reviste ISI.

Prin urmare, Silviu Mirel Piţuru are doar 10 articole BDI și astfel, standardul minimal necesar şi obligatoriu privind articolele BDI in extenso nu este îndeplinit!

Există un antecedent privind încălcarea legii de către prorectorul UMF Ecaterina Ionescu, în complicitate cu Luminiţa Monica Luminos. Astfel, doamna profesor universitar dr. Ionescu Ecaterina a participat în calitate de preşedinte de comisie la concursul pentru ocuparea postului de profesor universitar la Disciplina Boli infecţioase, Facultatea de Medicină Dentară, U.M.F. „Carol Davila” din Bucureşti, desfăşurat în semestrul I al anului universitar 2016-2017, unde a fost admis singurul candidat, profesor universitar dr. Luminos Luminiţa Monica.

Conform Web of Science, Luminiţa Monica Luminos avea la momentul derulării concursului doar 2 articole in extenso, în calitate de autor principal, în reviste ISI cu factor de impact din cele 6 necesare şi obligatorii în vederea îndeplinirii standardelor minimale pentru conferirea titlului de profesor universitar, impuse prin Ordinul MECTS Nr. 6560/2012, în vigoare la vremea respectivă. Deci, doamna profesor universitar dr. Luminos Luminiţa Monica a promovat acel concurs încălcându-se normele legale în vigoare privind conferirea titlului de profesor universitar de către comisia de concurs al cărei preşedinte a fost doamna profesor universitar dr. Ionescu Ecaterina, membru al Comisiei de specialitate Medicină dentară a CNATDCU. 

Cât de obiectivă poate fi o instituție subordonată Ministerului Educației, când judecă situația unui consilier al secretarului de stat din instituție?

Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) este o instituție subordonată Ministerului Educației Naționale (MEN). Ministrul Educației are posibilitatea de a dizolva Consiliul, ceea ce se mai întâmplat în mandatul lui Liviu Marian Pop.

 Dejavu?

Acum, CNATDCU trebuie să decidă dacă îi acordă atestatul de abilitare în domeniul de doctorat Medicină dentară consilierului secretarului de stat pe învățământ superior, Gigel Paraschiv, conferențiarul de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, Mirel Silviu Pițuru.

 

Comisiile de evaluare al Universității de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din București a decis că Mirel Silviu Pițuru, consilierul secretarului de stat pe învățământ superior din cadrul Ministerului Educației Naționale, Gigel Paraschiv, poate obține atestatul de abilitare în domeniul de doctorat Medicină dentară. Acest lucru i-ar permite lui Pițuru să coordoneze teze de doctorat în acest domeniu.

Problema este că Pițuru are o singură realizare științifică ȋn domeniul Medicină dentară, după conferirea titlului de doctor şi înainte de ultima promovare, articolul „Consimţământul informat în studiile clinice desfăşurate în cabinetele şcolare de medicină dentară”, publicat în Revista română de stomatologie. Restul realizărilor științifice ale consilierului secretarului de stat pe învățământ superior sunt în domeniul Medicină. Toate articolele publicate în reviste ISI sau indexate BDI tratează teme de oncologie, chirurgie, dermatologie, farmacologie generală, nefrologie, O.R.L., boli de nutriţie, patologie cardio-vasculară, ginecologie și urologie.

Acest lucru contravine legislației în vigoare. Potrivit dispoziţiilor art. 6 alin. (1) din Anexa 1 la Ordinul MECŞ Nr. 3121/2015 privind organizarea şi desfăşurarea procesului de obţinere a atestatului de abilitare:  „Teza de abilitare prezintă:  a) în mod succint şi documentat principalele rezultate ştiinţifice originale obţinute de către candidat în cercetarea ştiinţifică, didactică, sportivă, creaţia artistică, după conferirea titlului de doctor, în domeniul de doctorat vizat, cu indicarea evoluţiei carierei academice, ştiinţifice şi profesionale, precum şi a direcţiilor principale de dezvoltare a acesteia, în contextul global al realizărilor ştiinţifice semnificative şi de actualitate din domeniul de specialitate al autorului tezei de abilitare”.

Decizia finală de abilitare a lui Pițuru în Medicină Dentară revine CNTDCU, fiind programată astăzi. Dar șefa comisiei de specilitate din CNATDCU este și cea care i-a dat “verde” lui Pițuru în comisia de la UMF, prorectorul Ecaterina Ionescu. Tot din această comisie mai face parte și Alexandru Bucur, fostul decan al Facultății de Medicină Dentară din UMF, care, de asemenea, i-a dat aviz pozitiv lui Pițuru.

Reprezentanții Ministerului Educației au precizat, pentru ROMÂNIA LIBERĂ, că “abilitarea consilierului Mirel Pițuru nu implică activitatea acestuia din MEN”.

Prorectorul Ecaterina Ionescu și Mirel Pițuru nu au putut fi contactați telefonic pentru a oferi un punct de vedere. Vom publica punctul de vedere, când îl vom primi.

 

UMF. Încă o încărcare a legislației

Un alt cadru didactic de la UMF “Carol Davila” a fost admis pentru abilitare, cu toate că nu are lucrări științifice în respectivul domeniu.

Comisia din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București nu a trecut peste regulament doar în cazul abilitării consilierului secretarului de stat pe învățământ superior, ci și pentru un alt cadru didactic.

Profesorul universitar la disciplina Boli infecţioase din cadrul Facultății de Medicină Dentară a UMF, Monica Luminița Luminos, nu are suficiente lucrări de specialitate în publicații științifice recunoscute internațional. După cum reiese din baza internațională de date ISI, reiese că aceasta a declarat, pentru procesul de abilitare, articole ce nu erau publicate în reviste de nivelul prevăzut în regulament.

Conform documentelor cuprinse ȋn dosarul Luminiței Luminos,  în  procesul de obţinere a atestatului de ablitare Medicină dentară, aceasta nu are nicio realizare științifică ȋn acest domeniu. Așa cum precizează Luminița Limos ȋn rezumatul tezei de abilitare, „importante linii definitorii” ale carierei sale academice și de cercetare științifică sunt: „transplantul de materii fecale în infecţia recidivantă cu C. dificile la copil; predispoziţia genetică în apariţia, coordonarea şi rezistenţa la terapia specifică în boala Kawasaki la copii din România; suprainfecţia pneumococică la pacienţii pediatrici cu gripă – elemente clinice și fiziopatologice, triggerul infecțios în bolile autoimune la copil, precum şi afectarea cardiacă şi prevenirea transmiterii infecţiei HIV la copil”. Teza de abilitare a acesteia se intitulează „Cercetarea în domeniul bolilor infecţioase la copii – algoritm de diagnostic și aplicații clinice”, nefiind legată de Medicina dentară.

Și în cazul Luminiței Luminos, decizia finală în privința abilitării va fi luată tot de comisia CNATDCU condusă de prorectorul Ecaterina Ionescu, care i-a dat decizie favorabilă în comisia de la Universitatea de Medicină și Farmacie.

 

 

 

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă