30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDNA caută în Israel măcar o parte din banii lui Blejnar, Marta...

DNA caută în Israel măcar o parte din banii lui Blejnar, Marta și Elan Schwartzenberg

Un martor le-a declarat celor de la DNA că Blejnar se supărase pe Marta în 2011 pentru că acesta din urmă ar fi dus o parte din banii fostului șef ANAF în Israel, iar Blejnar nu avea încredere în Elan ­Schwartzenberg.

La Înalta Curte de Casație și Justiție a avut loc ieri, 6 martie, un nou termen la ultima fază a procesului în care fostul președinte ANAF Sorin Blejnar a fost condamnat de Curtea de Apel București la cinci ani de închisoare cu executare pentru că ar fi sprijinit rețeaua de evaziune fiscală cu produse petroliere condusă de afaceristul băcăuan Radu Nemeș. În acest dosar Blejnar a fost trimis în judecată de procurorii DNA.

În același timp, Tribunalul Brașov ar putea da astăzi o primă sentință într-un alt dosar penal în care Sorin Blejnar a fost trimis în judecată acum șase ani de zile de procurorii DIICOT Brașov pentru protejarea unei alte rețele de evaziune fiscală cu produse petroliere condusă de un alt afacerist, Attila Peter Racz.

Numele lui Radu Nemeș și Attila Peter Racz apar și în cel de-al patrulea dosar deschis pe numele lui Blejnar și al altor doi foști șefi din Fisc – Viorel Comăniță, de la Vămi, și Sorin Florea de la Garda Financiară, de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție. În acest ultim dosar ”România liberă” dezvăluia la ­finalele anului trecut că DNA a formulat acuzații de ­luare de mită față de Blejnar, Comăniță și Florea după ce anchetatorii ar fi obținut probe că cei trei mențio­nați au luat sute de mii, dacă nu chiar milioane de euro de la Radu Nemeș, pentru a nu-i deranja acestuia ­aface­rile.

Ancheta derulată în acest ultim dosar i-a determinat pe procurorii DNA să aibă suspiciuni că cel puțin trei persoane, Sorin Blejnar, Codruț Marta și Elan Schwartzenberg – prieten al primilor și vizat și el de cercetări, și-ar ascunde banii în Israel.

Astfel, procurorul de caz din acest dosar este Carmen Damian, venită la DNA de la Parchetul General cu tot dosarul în care verifica condițiile dispariției lui Codruț Marta, care este de negăsit cel puțin din 2012. În dosarul cu care a venit de la Parchetul General procurorul Damian derulase deja o comisie rogatorie cu Statul Israel din care rezulta că dintr-un cont al societății comerciale Aglookik Enterprises Ltd. la Israel Discount Bank a fost transfe­rată suma de 90.000 de euro într-un cont deschis pe numele Andreei Blejnar, soția fostului președinte ANAF.

Prin noua comisie rogatorie dispusă de DNA încă din 2016, procurorul de caz a cerut permisiunea autorităților israeliene să folo­sească informația primirii banilor de către Andreea Blejnar în acest ultim dosar. De asemenea, DNA a mai cerut autorităților israeliene identificarea contului destinatar pentru transferul sumei de 90.000 de euro și lista operațiunilor derulate prin intermediul acestuia în perioada 2008-2016.

”Din declarația unui martor audiat în cauză rezultă că, spre sfârșitul anului 2011, Blejnar Sorin și-a exprimat nemulțumirea că Marta Codruț Alexandru a dus banii care i se cuveneau lui Blejnar Sorin în Israel, la Schwartzenberg Emilian, și a cerut ca banii să fie scoși din Israel pentru că nu are încredere în Schwartzenberg Emilian”, scriu procurorii în ordonanța de dispunere a comisiei rogatorii cu Statul Israel.

Tensiunile dintre Marta și Blejnar au fost prezentate procurorilor și de către martorul cu identitate protejată care a povestit anchetatorilor despre întâlnirea de la Dubai unde au fost prezenți Sorin Blejnar, Viorel Comăniță, Radu Nemeș și  soția acestuia, Diana Nemeș.

”Marta Codruț Alexandru nu a știut că Blejnar Sorin l-a chemat pe Nemeș Radu în Dubai. A aflat ulterior întâlnirii, pentru că Nemeș i-a povestit cum au decurs discuțiile. Blejnar părea interesat să afle dacă Nemeș e mulțumit de modul în care se desfășoară afacerea și de colaborarea cu Codruț Marta. În perioada aceea lucrurile nu stăteau tocmai bine între Blejnar Sorin și Marta Codruț Alexandru, apăruseră niște tensiuni între ei legate de bani, dar nu în ceea ce privește cuantumurile, ci în ceea ce privește relația lui Nemeș Radu cu Marta Codruț Alexandru și relația lui Nemeș Radu cu Blejnar Sorin”, a povestit martorul în cadrul audierii de la DNA.

Din dosar rezultă că, ime­diat după ce Radu Nemeș a fugit în Statele Unite ale Americii și după dispariția lui Codruț Marta, Viorel Comăniță a efectuat o deplasare în SUA, unde a discutat cu Nemeș și i-a suge­rat acestuia să nu se mai întoarcă în România.  

 

Elan Schwartzenberg

Sorin Blejnar

Codruț Marta

Cele mai citite

Tapetul din living: Sfaturi utile pentru alegere și îngrijire

Livingul este spațiul în care petrecem o bună parte din timpul liber de acasă, fie că o facem pentru a ne relaxa sau pentru...

Primirea României în Schengen este prezentată de Comisia Europeană drept “recomandare” pentru anul 2025

Comisia Europeană recomandă Consiliului UE, cu privire la situația Spațiului Schengen, "să ia o decizie finală și să stabilească o dată adecvată pentru ridicarea...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...
Ultima oră
Pe aceeași temă