7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDNA ştia din 2017 de neregulile de la Spitalul Gomoiu, dar a...

DNA ştia din 2017 de neregulile de la Spitalul Gomoiu, dar a clasat dosarul

Direcţia Naţională Anticorupţie arată în răspunsul pentru G4Media.ro că, în 2017, i-a fost declinat de la un alt parchet un dosar ce avea ca obiect un raport întocmit de Corpul de Control al premierului în urma verificărilor efectuate la Asociația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (A.S.S.I.M.B.).

Documentul respectiv făcea referire la aprobarea de către funcționari din cadrul A.S.S.I.M.B. a plății unor lucrări și servicii în cadrul proiectului „Extinderea-Modernizarea și Echiparea Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu”, fără verificarea respectării prevederilor contractuale. Urmărirea penală a fost începută de procurorii DNA doar „in rem”, adică pentru fapte, arată DNA.

Pe 16 ianuarie 2018, procurorii DNA au clasat cazul cu privire la două infracţiuni de abuz în serviciu şi au declinat către un alt parchet cercetările privind fapte de gestiune frauduloasă şi o altă infracţiune de abuz în serviciu, care nu erau de competenţa DNA, potrivit răspunsului pentru G4Media.ro.

Pe 4 noiembrie 2019, pe fondul apariţiei anchetei Libertatea, ordonanţa de clasare din 2018 a fost infirmată şi s-au reluat cercetările. Motivul? În primă fază, ”nu s-a realizat o urmărire penală efectivă şi nu au fost administrate probe”.

DNA mai precizează în acelaşi răspuns că momentan este începută urmărirea penală in rem, adică doar cu privire la faptă, iar ancheta este pe rolul structurii centrale a parchetului anticorupţie.

Context: Săptămâna trecută, ziarul Libertatea a dezvăluit că achizițiile făcute la construcția spitalului au fost masiv supraevaluate. Publicația a arătat că opt vase de toaletă instalate la spitalul de copii Gomoiu au fost plătite cu 2.858 de lei bucata, în timp ce au costat, de fapt, 272 de lei.

Spitalul de copii Gomoiu a fost construit cu 48 de milioane de euro, ”dar experții angajați chiar de Primărie în procesul cu constructorul estimează furtul la peste 15 milioane de euro”, potrivit unor surse din Primărie, citate de Libertatea.

Pe lângă cheltuielile supraevaluate, Libertatea publică documente din care rezultă că Fira a cheltuit cu publicitatea pentru un spital peste un milion de euro. Din documente rezultă că Gabriela Firea a dat televiziunilor, radiourilor și site-urilor 5,2 milioane de lei în perioada 15 august – 15 noiembrie ca să promoveze realizarea unui spital unde Corpul de Control al Guvernului a descoperit o fraudă uriașă.

Contractat pentru spitalul de copii Gomoiu a fost semnat pe vremea lui Sorin Oprescu, dar a fost finalizat, recepționat, plătit și inaugurat în mandatul Gabrielei Firea, notează Libertatea. Gabriela Firea, Viorica Dăncilă și Sorina Pintea au participat pe data de 14 mai la imaugurarea noului Spital de copii „Victor Gomoiu”.

”Am construit singurul spital privat de copii, de la Revoluție”, a ținut să amintească Gabriela Firea, deranjată de faptul că în spațiul public se discută mult despre alt spital de copii, cel construit în Berceni din fonduri private de fundația ”Dăruiește viață”.

Cele mai citite

Șefa Administrației Spitalelor București, la DNA

Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Oana Sivache, s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiată...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Șefa Administrației Spitalelor București, la DNA

Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Oana Sivache, s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiată...
Ultima oră
Pe aceeași temă