15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGuvernul crează criză de laboranți în universități

Guvernul crează criză de laboranți în universități

Întrebări esențiale

Cine ar trebui să predea în Învățământ?

S-a tot discutat despre problema cadrelor didactice de predare bine pregătite. Cei mai mulți par să fie de acord că este nevoie de tineri dascăli, părinți, elevi și chiar colegi de cancelarie fiind sătui de pensionarii plătiți la plata cu ora.

Totuși, profesori tineri bine pregătiți sunt încă greu de tras în sistem. Principalul motiv rămâne, în continuare, salariile neatractive, în ciuda unor majorări acordate în ultimii ani.

Ce măsuri ar trebui luate de guvernanți?

Guvernul Ludovic Orban a luat o decizie drastică, vrând să oblige cadrele didactice să opteze între pensie și plata cu ora. Nu este, în esență, o inițiativă de condamnat, dar, cert, a fost luată pripit, în timpul anului școlar.

Implementarea imediată a acestei măsuri duce la bulversarea sistemului de învățământ preuniversitar și, mai ales, a celui superior, unde deficitul de cadre didactice ar fi foarte mare.

Este vorba, în mod special despre laboranți și bibliotecari.

Sindicaliștii din învățământul superior speră ca Executivul să revină asupra deciziei de a lua această măsură sau, cel puțin, să o amâne sau să impună o implementare treptată. În caz contrar, reprezentanții cadrelor didactice din învățământul superior spun că am putea avea un deficit de personal auxiliar de aproximativ 25%.

Una dintre principalele probleme cu care se confruntă în prezent mediul academic este legat de greutatea în a găsi personal tânăr bine pregătit, pentru a acoperi posturile rămase libere în urma pensionărilor.

Sindicaliștii din învățământul superior spun că acest lucru se datorează, în primul rând, salariilor din sistem, care sunt, în continuare, neatractive. “Este foarte greu să găsești, de exemplu, un tânăr laborant bine pregătit. De aceea este nevoie de colegii cu experiență. Dar, evident, dacă vor fi puși să aleagă între plata cu ora și pensie, o vor alege pe aceasta din urmă. Cu toate că salariile din învățământ au crescut, în ultimii ani, în unele cazuri, poate chiar s-au dublat, acestea rămân însă neatractive, mai ales pentru debutanți. Considerăm că este o decizie pripită. Trebuia pregătită o astfel de măsură, dar, în niciun caz, luată în timpul anului universitar. După calculele noastre, am vorbi despre un deficit de aproximativ 25%, în ceea ce privește personalul didactic auxiliar”, a declarat, pentru “România liberă”, președintele Federației Naționale Sindicale (FNS) “Alma Mater”, prof. univ. ing. dr. Anton Hadăr.

Acesta susține că, mai ales pentru unele domenii, este foarte greu să convingi tinerii bine pregătiți să se îndrepte spre o carieră academică. “Sunt domenii precum Medicina, Automatica, Robotica, și mai sunt și altele, pentru care este foarte greu să convingi tinerii să vină să predea în învățământul superior. Aceasta, pentru că mediul privat le oferă salarii mult mai atractive”, ne-a mai explicat Anton Hadăr.

Din datele Ministerului Educației și Cercetării, obținute de “România liberă”, numărul de cadre didactice pensionate care predau la plata cu ora este mai mic în în învățământul preuniversitar, față de cel din mediul academic.

 

Situație dificilă și pentru studenți

Aproximativ 25% dintre studenții din România, mai ales doctoranzi, riscă să rămână cu situația școlară neîncheiată, după ce Guvernul a decis că profesorii universitari nu mai pot cumula pensia cu veniturile de la predarea la plata cu ora. Sindicaliștii din învățământul superior susțin că sunt surprinși de această decizie a Guvernului, având în vedere că au purtat discuții cu reprezentanții Executivului. “Am avut discuții atât cu premierul Ludovic Orban, cât și cu ministrul Educației, doamna Monica Anisie, și cu domnul Rareș Bogdan, care ne-a promis că ne va sprijini. Am depus și un memorandum și ni s-a spus că Educația va face excepție de la această regulă de a nu se putea cumula pensia cu plata cu ora. Asta pentru că salariile din Învățământ sunt încă neatractive. Este vorba de câteva ore, nu de salarii întregi”, a declarat, pentru “România liberă”, președintele FNS Alma Mater, Anton Hadăr.

 

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă