16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăKPMG, Ponta și austriecii

KPMG, Ponta și austriecii

Desemnarea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară ca administrator special la Astra Asigurări a unei firme aflate într-un fățiș conflict de interese / incompatibilitate din perspectiva relațiilor comerciale pe care le are cu concurenții Astra, pare să fi fost doar un pas dintr-un jocul de putere derulat pe piețele financiare și coordonat de oameni aflați la acel moment în jurul fostului prim-ministru, Victor Ponta. 

Ca urmare a unor probleme descoperite la Astra Asigurări, teoretic, Autoritatea de Supraveghere Financiară dispunea deschiderea procedurii de redresare financiară și numea în februarie 2014 administrator special al companiei pe KPMG Advisory, firmă din grupul mare de firme KPMG.

Doar că o altă firmă din grup, KPMG Audit era la acel moment auditorul de casă al BCR Asigurări, firmă concurentă Astra Asigurări.

Ori ambele, atât Audit cât și Advisory sunt controlate de KPMG România. Iar administratorul KPMG Advisory, Cristian Toader Șerban era asociat și în KPMG Audit. 

Soția lui Toader era atunci membră în CA al SIF Oltenia din partea Prodplast, societate deținută de Florin Pogonaru, membru în Consiliul de Supraveghere al BCR.

Pogonaru fiind la rândul lui un apropiat al fostului premier Victor Ponta.

Practic, am putea spune că ASF a desemnat șef la Astra pe auditorul unor firme concurente, situație care încadrează perfect la conflict de interese administratorul special de la firma lui Adamescu.

Mai mult, grupul austriac format din VIG (Viena Insurance Group) și Erste, care deține Banca Comercială Română, controlează două firme de asigurări importante de pe piața românească, Asirom și Omniasig.

Surse din piața financiară spun că în perioada când Victor Ponta s-a aflat „la butoane” s-au derulat „operațiuni financiare însoțite de demersuri legislative pe secțiunea piața de valori mobiliare care aveau ca scop final preluarea unui control absolut al pieței financiare de la noi de către companii cu interese austriece”.

Astfel, au fost înființate mai multe fonduri de investiții în care, din România, erau conectate personaje ca Florin Pogonaru și Dinu Patriciu.

 

Raport discutabil

 

Unul din acestea, înființat cu banii BCR,  Bussines Capital Romanian Opportunity Fund, avea în 2014 dețineri la SIF Oltenia de 12 mil. EURO și a fost cedat către ERSTE în baza unui raport de evaluare discutabil întocmit de KPMG.  Raportul este discutabil pentru că nu conținea toate deținerile de acțiuni pe care le avea fondul, omițând la acel moment un drept de creanță convertibilă în acțiuni de 12 mil EURO la Cemacon Buzău, spun sursele României Libere. Sursele „României libere“ spun că cel puțin ciudată era și situația lui Lucian Anghel, președintele Bursei de Valori la acel moment:  ”a fost economist-şef şi director executiv al direcţiei de cercetare şi strategie în BCR, membru în boardul director al Erste Asset Management şi BCR Asset Management şi acum este preşedinte la BCR Pensii. Este cam ciudat să deții dublă calitate de membru al grupului ERSTE și presedinte BVB”.

Eliza Avram
Eliza Avram
Eliza Avram scrie sub pseudonim la Ziarul România Liberă din anul 2014. Eliza este un jurnalist român de investigații care a dezvăluit situații și acte de corupție din România. Printre cele mai cunoscute relatări se numără dezvăluirile despre legăturile Speranței Munteanu (Partener KPMG România) și fostul premier Victor Ponta, despre fratele fostului șef SIE - Gabriel Predoiu, despre malaxorul DNA din Ploiești (Ana Maria Pătru), și dezvăluirile despre păienjenișul fostei conduceri de la Unirea Shopping Center dar și ale clanului Stan (patronii Stanbox) - pe aceeași rețetă cu cea a lui Ion Rădoi (contractul de asociere dintre Metrorex și firma sindicatului condus de Ion Rădoi)
Cele mai citite

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă