8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăVIDEO Măgari și catâri chinuiți și turiști puși în pericol

VIDEO Măgari și catâri chinuiți și turiști puși în pericol

Deși Ministerul Elen pentru Dezvoltare Rurală a interzis anul trecut, în urma solicitării PETA, călăritul pentru turiștii cu o greutate mai mare de 100 kilograme, ecvideele trebuie să care în continuare parțial persoane supraponderale și au răni pe spinare din cauza șeilor fixate incorect. Pe înregistrările din septembrie ale acestui an se vede că unele animale – mânate de cârmuitorii măgarilor parțial cu lovituri de băț – se împiedică și astfel devin un pericol și pentru persoanele care se plimbă pe jos; o parte din turiști s-au refugiat pe parapeții zidului, pentru a-i evita. Organizația pentru drepturile animalelor solicită acum și printr-o petiție online politicienilor eleni competenți, să interzică total călăritul turistic al măgarilor.

„La fel ca în trecut, în Firá se exploatează măgarii și catârii epuizați, cu răni deschise, de dimineața până seara, pe treptele abrupte și alunecoase, în sus și în jos. Însă și pentru oameni este periculoasă presupusa atracție turistică: permanent persoanele care circulă pe jos sunt înghesuite pe margine, și inclusiv martorii PETA au fost nevoiți de mai multe ori să evite animalele parțial nesupravegheate pentru a nu fi răniți. Noi apelăm la autoritățile legislatoare să acționeze cu responsabilitate și să interzică total acest călărit”, a declarat Sylvie Bunz, manager de proiecte speciale la PETA Germania.PETA și organizațiile sale surori au dezvăluit deja din 2018 abuzurile presupusei atracții turistice. Deși urcarea cu telecabina este posibilă, chiar și acum, un an mai târziu, sunt nevoiți încă circa o sută de măgari și catâri să urce zilnic, de mai multe ori, cele peste 500 trepte până la orașul Firá cu turiști pe spate. Deși ministerul elen a stabilit o limită de greutate, totuși noua anchetă PETA arată că cei care cârmuiesc măgarii nu respectă reglementarea și că nu se realizează verificări. În plus, este evident că mulți turiști ei sunt inapt la călărie: le lovesc cu călcâiele în flancuri, pentru a le pune în mișcare, sau le trag pe scări în jos.

                        

Prin șei fixate incorect și uzate, unele animale suferă de jupuituri și răni dureroase în zona burții. Și harnașamentul este inadecvat: unii măgari și catâri au răni pline de muște în zona capului. În timp ce animalele îndură soarele mediteraneean și trebuie să aștepte următorul tur, deținătorii le refuză lucruri esențiale cum ar fi apă, umbră sau protecție față de condițiile meteorologice vitrege. Expertul în cai renumit în toată Europa și autorul de cărți de specialitate Ingolf Bender a întocmit pentru PETA un „punct de vedere de specialitate privind protecția animalelor” cu privire la această problematică; el a criticat echiparea deficientă în general și privește drept „contrar protecției animalelor în mod grav” să exploatezi animalele timp de mai multe ore fără hrană și apă. „Facem apel la toți turiștii, să păstreze distanța față de presupusele atracții cu animale și să își organizeze călătoria într-un mod prietenos față de animale”, declară Bunz.

 

                       Șeile și centurile fixate prost provoacă răni și leziuni deschise ale pielii. Sursa foto: PETA Deutschland e.V.

           Șeile și centurile fixate prost provoacă răni și leziuni deschise ale pielii. / PETA Deutschland e.V.

 

În comparație cu caii, la măgari se recunosc greu semnele de durere, frică sau boală. Dacă se văd expuși unui potențial pericol, își fixează picioarele pe pământ, pentru a analiza situația. Adesea acest comportament este privit drept „încăpățânare”, însă măgarii, cel mai probabil că pur și simplu simt frică în astfel de momente.

 

                      

                                                                                                Sursa foto: PETA Deutschland e.V.

 

Motto-ul PETA sună în mare parte așa: animalele nu sunt aici să ne distreze sau ca noi să le exploatăm într-o oarecare altă formă. Organizația se opune discriminării speciilor adică acelei viziuni prin care oamenii ar fi superiori tuturor celorlalte specii.

În anul 2019, PETA Germania sărbătorește aniversarea sa de 25 de ani. Organizatia militează pentru drepturile tuturor animalelor şi este cea mai mare organizație pentru protecția animalelor din Germania, cu peste 1,5 milioane de susținători.

 

Cele mai citite

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă