21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăNereguli grave descoperite la Primăria Năvodari. Mai multe firme nu au fost...

Nereguli grave descoperite la Primăria Năvodari. Mai multe firme nu au fost impozitate ani de zile

 

Curtea de Conturi a constatat 11 abateri grave comise de Primăria Năvodari în perioada 2012-2016. Într-un raport care se întinde pe aproape 120 de pagini, acestea sunt explicate de-a fir a păr.

Raportul a fost emis în septembrie 2017, dar a fost pus la dispoziția consilierilor locali de-abia la începutul lunii decembrie.

 Nu a impozitat mai multe firme

Una dintre abaterile constatate este că Primăria Năvodari nu a impozitat mai multe societăți comerciale, dacă vă puteți închipui așa ceva.

Este vorba despre SC Matfish SRL, care exploatează amenajarea piscicolă Taşaul, adică peste 1.900 hectare, dar și despre SC Cherhanaua Taşaul SRL și SC Delta Rompes SRL, care au restaurante pe malul lacului Tașaul.

De asemenea, primăria nu a impozitat șase operatori portuari din Portul Midia. Numai pentru aceste cazuri prezentate autoritățile locale ar fi trebuit să încaseze peste 300.000 de lei.

Hoteluri și baruri fără autorizație

O altă abatere este că majo-ritatea hotelurilor, restaurantelor și barurilor nu aveau avize de funcționare, dar primăria a ignorat acest lucru.

Astfel, dintr-un număr de 51 de societăți comerciale cu aceste obiecte de activitate, în perioada 2016-2017, numai 15 aveau autorizații și avize de funcționare, deși 22 au desfășurat activitate, lucru confirmat chiar de personalul Poliției Locale Năvodari, în urma unei inspecții pe teren la solicitarea echipei de audit. Oare de ce nu au avut aviz aceste firme, ne întrebăm retoric, evident. Primăria nu a încasat impozite nici de la mai mulți locuitori care aveau câte cinci bărci, de exemplu.

În plus, s-a constatat că Primăria Năvodari a fost incapabilă să recupereze banii pe care îi are de recuperat. În total este vorba despre peste 26 milioane lei, din care fi-gurează în contabilitate, însă, numai 11,3 milioane, deci mai puțin de jumătate.

 Tratament discriminatoriu

O foarte mare parte a raportului este dedicată măsurii abuzive a Primăriei Năvodari de instituire a unei taxe fiscale de peste 8.474.304 lei societății comerciale Somaco Construct SRL, care a consolidat o parte din malul lacului Siutghiol.

Este vorba de o mică suprafață din fața unor vile în construcție, afectate de eroziune. Terenul pe care se construiau vilele a fost cumpărat de la o persoană fizică.

Primăria, prin Poliția Locală, a spus că este vorba despre o taxă pentru utilizarea temporară a locurilor publice, respectiv folosirea unei suprafețe de 3.723 mp din domeniul privat al orașului Năvodari și a 923 mp din domeniul public al orașului. De fapt, spune că firma a depozitat acolo materiale de construcții, când, de fapt, era clar vorba despre o lucrare de consolidare a malului, lucru recunoscut, în scris, de Administrația Bazinală Apele Române Dobrogea – Litoral, cât și de experții Curții de Conturi, care au fost la fața locului și au făcut fotografii pentru dosar.

Curtea constată că taxa este discriminatorie. În analiza realizată se arată că o suprafață de teren învecinată cu cea despre care vorbim, de 4.756 mp, a fost vândută către Lascu Bros SRL.

Ambele terenuri fac parte dintr-un lot de 11.000 mp care nu a făcut obiectul unei dezmembrări din suprafața totală a terenului înscris în domeniul privat al Primăriei Năvodari. Din datele primăriei (o hotărâre de consiliu din 2011) rezultă că terenul de aici valorează 220 lei/mp. Lasu Bros SRL a plătit, prin negociere directă, 87,5 lei/mp.

Experții Curții spun că valoarea de piață a terenurilor din zonă este de 20 euro/mp. „Pe cale de consecință, se observă faptul că și dacă ar fi vândut terenul în cauză către Somaco Construct SRL nu s-ar fi plătit suma de 8.474.304 lei, pentru ocuparea temporară a unui loc public.” Între timp, prin aplicarea accesoriilor, suma s-a dublat. „Prin aplicarea unor măsuri discriminatorii, un agent economic este tratat diferit față de un altul care desfășoară aceeași activitate în aceeași zonă de interes turistic”, spun experții.

Mai mult decât atât, inspectorii Curții constată că în cazul Somaco Construct SRL s-a luat măsura ca pentru ocu-parea unui loc public să se plătească taxa de 3 lei/mp/zi, în condițiile în care, atunci când se aplică metoda concesionării, Primăria Năvodari încasează redevențe de la alți agenți economici în cuantum de 0,35 lei/mp/zi-0,85 lei/mp/an.

Concluzia raportului: „Prin comparație, observăm că un agent economic dobândește în proprietate un teren cu prețul de 87,5 lei/mp, în aceeași zonă de interes, în timp ce un alt agent economic, într-o zonă adiacentă, pentru utilizarea temporară a unui teren, plătește un preț de 1.800 lei/mp, de aproximativ 21 de ori mai mare decât dacă l-ar fi achiziționat”, spun experții Curții de Conturi.

 Ce spun cei acuzați

 În perioada când s-au petrecut aceste fapte, Primăria Năvodari era condusă de Nicolae Matei, PSD, fost președinte al Asociațiilor Orașelor din România, condamnat penal pentru dare de mită la un an și jumătate de închisoare.

A fost eliberat condiționat după cinci luni, în februarie 2017.

Inspectorii Curții de Conturi spun că responsabil pentru abaterile constatate este Nicolae Matei. „Auditorii publici externi nu au considerat necesar să solicite o notă de relații fostului primar, Nicolae Matei, deoarece în prezent acesta are calitatea de condamnat pentru o faptă penală, este inculpat într-un dosar aflat pe rolul instanțelor de judecată și este cercetat penal într-un alt dosar de către Direcția Națională Anticorupție, în condițiile în care faptele pentru care acesta a fost condamnat și cercetat penal sunt similare cu cele constatate de echipa de control în acțiunea prezentă”, se arată în raport.

Actualul primar, Florin Chelaru, PSD, viceprimar în perioada lui Matei, spune că nu știa că zona consolidată de Somaco Construct era supusă eroziunii. A mai declarat auditorilor că nu știe de lucrările de conso-lidare realizate de firmă pentru că nu avea în atribuții direcția de urbanism. Întrebat dacă a mai fost calculată în sarcina unui agent economic o taxă pentru utilizarea temporară a domeniului public, pentru o perioadă de domeniul anilor, a spus: „Nu am cunoștință”.

Referitor la tratamentul discriminatoriu între Somaco Construct SRL și Lascu Bros SRL, a spus: „Nu aveam atribuțiuni”. Auditorii au constatat că răspunsurile sale și ale altor angajați ai primăriei „nu au adus clarificări, ci, dimpotrivă, s-a preferat eschivarea în detrimentul formulării unor răspunsuri pertinente”. 

 Ce spune proprietarul firmei

„Mulțumesc Comisiei de Abuzuri a Senatului României, care a dat dispoziție Curții de Conturi să facă un control, după cinci ani. Abia acum s-a văzut partea corectă a ceea ce s-a întâmplat, câte hoții și probleme se ascund în spatele deciziilor lui Nicoale Matei și Florin Chelaru și ale celorlalți care au anchetat acest caz. Abia acum se vede că au fost ajutați de diverse persoane și instituții să mușamalizeze neregulile și în continuare se observă acest lucru”, a spus Grigore Comănescu, proprietarul SC Somaco Construct SRL.

Acesta a mai precizat că ceea ce i s-a aplicat nu este o taxă fiscală, ci o amendă pentru un lucru pentru care mai fusese amendat, fapt interzis de lege. Întrebat de ce ar face acest lucru fostul primar împotriva sa, acesta a spus că primarul „așa era obișnuit. Așa a făcut și cu tabăra de copii, dar și în alte cazuri”.

Acesta a mai spus că va organiza o conferință de presă în care va explica pe larg toate neregulile și abuzurile de până acum.

Decizia ciudată

După ce emite acest raport plin de grozăvii, Curtea de Conturi, prin adjunctul său, Iulian Cojocaru, dă și o decizie Primăriei Năvodari. Mai precis, îi spune Primăriei Năvodari să solicite efectuarea unei analize/expertize obiective de către specialiști din cadrul Administrației Bazinale Apele Dobrogea Litoral a lucrărilor de natura construcțiilor hidrotehnice, realizate de către SC Somaco Construct SRL de-a lungul deschiderii la lacul Siutghiol a proprietății agentului economic, din punct de vedere al consolidării cuvetei lacului și zonei de protecție a lacului, astfel cum sunt definite de actele normative în vigoare.

Adică, după ce impune o taxă discriminatorie, Primăriei Năvodari îi revine rolul să ceară o expertiză ABADL referitoare la lucrările pe care primăria le-a taxat.

Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă