25 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTentative de muşamalizare a cazului Sorinei? Culisele unui dosar controversat de adopţie

Tentative de muşamalizare a cazului Sorinei? Culisele unui dosar controversat de adopţie

Imaginile terifiante cu fetiţa târâtă cu forţa de mâini şi de picioare pe asfalt şi aruncată într-un autoturism privat de o procuroare zeloasă, însoţită de un desant de mascaţi şi poliţişti, au zguduit încă de vineri dimineaţa opinia publică. Ulterior, după aflarea unor informaţii suspecte despre legăturile inclusiv de rudenie dintre procurori, avocaţi şi judecătorii implicaţi în caz, acest incident grav a fost politizat, cu implicarea directă a unor asociaţii şi personalităţi publice cu anumite simpatii politice. Între timp, localnicii din Baia de Aramă, Motru şi din alte localităţi învecinate continuă protestele pentru suspendarea adopţiei până la clarificarea legalităţii acesteia, demonstrând inclusiv în Craiova, acolo unde locuiesc temporar soţii Ramona şi Gabriel Săcărin, care au adoptat-o pe Sorina. Oamenii sunt supăraţi de faptul că fetiţa a fost luată împotriva voinţei ei şi acuză mafia din sistemul adopţiilor.

 

Val de anchete

Premierul Viorica Dăncilă a dat asigurări că persoanele care vor fi găsite vinovate în cazul fetiței de 9 ani din Baia de Aramă vor fi sancționate: „Condamn cu vehemență orice formă de abuz și nerespectare a drepturilor copilului și vă asigur de toată implicarea mea în acest caz, precum și de sancționarea celor ce vor fi găsiți vinovați“, a subliniat Dăncilă. Între timp, ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat că a cerut o anchetă pentru stabilirea tuturor detaliilor privind intervenţia în cazul fetiţei şi a precizat că îşi cere scuze public pentru că minora a trecut printr-o astfel de situaţie. Procurorul general Bogdan Licu a dispus, la rândul său, verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova privind modul în care un procuror din acea structură a intervenit în cazul fetiței din Mehedinți și a efectuat percheziția domiciliară. 

 

(Foto stânga: Sorina, cu mama adoptivă/Foto dreapta: Sorina, cu asistenta maternală şi sora ei)

Inspecţia Judiciară a fost sesizată în urma deciziei preşedintelui CSM, Lia Savonea, în legătură cu procurorul Maria Piţurcă de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care a participat la preluarea fetiţei din Mehedinţi. Tribunalul Mehedinţi a decis, în 18 februarie 2019 că „intervenienta Şărămăt Mariana a formulat cererea de adopţie a minorei Lucan Sorina în termenul legal, respingând cererea de adopţie internaţională formulată de familia Ramona şi Gabriel Săcărin“. Aceştia însă au făcut apel, iar Curtea de Apel Craiova le-a dat dreptate în 23 aprilie 2019 şi a schimbat sentinţa atacată, în sensul că a fost încuviinţată adopţia. Şi instituţia Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi a demarat o anchetă urgentă în cazul fetiţei ridicate din casa în care a crescut, după ce a fost adoptată de o familie din Statele Unite ale Americii. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22 şi art. 49 din Constituţia României, privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi protecţia copiilor şi a tinerilor.

 

Familia adoptivă, suspectată că are alte interese

Dar, cel mai grav în acest caz sunt suspiciunile legate de modul în care s-a făcut adopţia şi de interesul suspect al părinţilor adoptivi, o familie de români stabiliţi în New York,  Statele Unite. Dincolo de posibila mituire a unor oficiali din sistemul judiciar implicaţi în acest dosar, cazul pare să fie unul foarte complex, în condiţiile în care se suspectează chiar şi un interes legat de un transplant de organe. Oricât de halucinantă pare această ipoteză, ea este întărită inclusiv de modul ciudat în care familia adoptivă îşi şterge toate urmele din mediul online. Tatăl Sorinei, Gabriel Săcărin şi-a închis imediat contul de pe o reţea profesională, după ce jurnaliştii au descoperit că acesta lucrează pentru Roche, un gigant farmaceutic care efectuează şi studii legate de transplantul de organe, el declarând că este de peste 10 ani inginer la aparatele de hematologie.

 

Astfel, unele surse susţin că motivul pentru care familia Săcărin a adoptat-o pe fetiţă este cu totul altul. Astfel, pe lângă testele obişnuite de sănătate, fetiţei i s-au făcut şi teste de compatibilitate. Mai mult, familia care a crescut-o pe fetiţă susţine că, în cadrul vizitelor făcute în perioada de adaptare, cei doi soți stabiliți în America au spus că „li se cuvine Sorina pentru că au plătit 30.000 de dolari că să ajungă la ea“. Deocamdată, părinţii care au înfiat-o au declarat că, după ce a intrat în custodia lor, Sorina a mâncat şi apoi şi-a desfăcut bagajele şi cadourile primite. „Copila este bine şi s-a adaptat imediat“, susţine şi avocatul familiei adoptive, Liviu Belulescu. 

 

Plângere la DIICOT

Autoritatea pentru Protecţia Drepturilor Copilului a precizat că persoana de la care a fost preluată fetiţa din Mehedinţi nu mai avea calitatea de asistent maternal, fiindu-i retras atestatul, astfel că fata era reţinută ilegal. Adopţia pentru fetiţă a fost deschisă încă din 2013. Pe toată perioada de valabilitate a adaptabilităţii copilului, au fost făcute demersuri pentru identificarea în plan intern a unei familii/persoane adoptatoare, însă nu s-a reuşit finalizarea unei adopţii cu o familie/persoană cu reşedinţa obişnuită în România, arăta sursa citată. În cadrul procedurii de adopţie, au fost selectate 122 de familii atestate din România, dintre acestea o singură persoană a dorit să participe la o primă vizită a fetiţei, dar care a refuzat ulterior continuarea demersului.

 

În replică, soţul asistentei maternale care a crescut-o pe Sorina susţine că a fost indus în eroare în mod voit şi a lansat acuzaţii grave împotriva managerului de caz, care ar fi obligat-o pe soţia sa să semneze refuzul adopţiei. În contextul procedurii adopţiei internaţionale, asistentul maternal a făcut o cerere de intervenţie, iar Tribunalul Mehedinţi a admis că femeia a cerut să o adopte pe fetiţă în termenul legal, însă Curtea de Apel Craiova a dat dreptate familiei adoptive. Vasile Şărămăt a spus că el şi soţia sa au dorit să o adopte pe fetiţă, însă în 2017, managerul de caz a determinat-o pe Mariana Şărămăt să semneze o cerere scrisă din care rezulta că refuza adopţia, ameninţând-o că dacă nu semnează, îi va fi desfăcut contractul de muncă. În plus, acesta susţine că a făcut plângere la DIICOT în urmă cu un an, dar dosarul a fost clasat. 

 

COLABORARE

România cere SUA monitorizare post-adopţie

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că a trimis un mesaj Ambasadei SUA, cu dorinţa de a avea o colaborare şi a se asigura că fetiţa din Mehedinţi adoptată în condiţii controversate de o familie din America este în regulă. Ministrul a mai spus că este în curs de pregătire o documentaţie care să fie trimisă în SUA pentru o monitorizare post-adopţie.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Schimbări majore la WhatsApp! Categoria de vârstă pentru utilizarea aplicației, modificată

Gigantul social media a redus vârsta minimă necesară pentru a utiliza WhatsApp în Europa de la 16 ani la 13 ani, ceea ce a...

Schimbări majore la WhatsApp! Categoria de vârstă pentru utilizarea aplicației, modificată

Gigantul social media a redus vârsta minimă necesară pentru a utiliza WhatsApp în Europa de la 16 ani la 13 ani, ceea ce a...

Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad – de la rectorul plagiator, la rectorul student

Alegerile pentru funcția de rector al Universității „Aurel Vlaicu” (UAV) din Arad au înregistrat o premieră mondială: un student a ajuns rector. După...
Ultima oră
Pe aceeași temă