30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTerenuri, apartamente și milioane furate în prag de divorț – Evaziunea...

Terenuri, apartamente și milioane furate în prag de divorț – Evaziunea lui Carmen Palade

 

Înainte de a solicita, în 2015, divorțul de omul de afaceri Dan Adamescu, Carmen Palade a avut grijă să își treacă în proprietate imobile, bunuri de lux și să își umfle buzunarele și conturile bancare cu bani încasați din contracte fictive de consultanță sau de prestări servicii. Milioanele de euro astfel luate au fost rostogolite mai departe prin firmele părinților pensionari de 90, respectiv 85 de ani, precum și prin cele ale odraslei – Rani Palade. Luate la bani mărunți, afacerile deținute direct sau indirect de Carmen Palade au fost doar „suveici” financiare. Iar ancheta procurorilor Tribunalului București a reușit să descifreze doar o parte din circuitul complex al evaziunii.

 

Pall D’or Con SA – firma-bidon din care s-au revărsat milioane de euro

Una dintre firmele cu rol activ în mecanismele evazioniste ale lui Carmen Palade a fost, până să intervină ancheta procurorilor, societatea Pall D’or Con SA. Controlată de bătrâna Zinca Palade și de Tycoon Finance Corporation SRL – societatea odraslei Rani Palade, firma Pall D’or Con SA și-a majorat în anul 2014 valoarea contabilă a construcțiilor deținute cu suma de 4.478.828 lei. După ce s-a văzut cu imobilul intrat în contabilitatea firmei mamei pensionare, în vara anului următor, în 2015, Carmen Palade a cerut divorțul. Dar acest aspect, ce ține de o conduită morală, pălește în fața ingineriilor financiare. Căci, de pildă, așa cum o arată documentele contabile, în anul 2015 SC Pall D’or Con SA a înregistrat venituri în avans de 8.247.923 lei.

Aflată deja în divorț, Carmen Palade se grăbea să adune tot ceea ce mai putea aduna. Și-a facturat servicii de management de 3.646.278 lei la Unirea Shopping Center SA, societate unde manager era chiar ea. Și a mai strâns din contracte de comision alți 326.190 lei. Pe lângă aceste sume, Pall D’or Con SA a mai avut venituri diverse înregistrate tot în avans în valoare de 2.247.998 lei. În fața acestei abundențe financiare, Carmen Palade și-a împrăștiat banii către celelalte firme pe care tot ea le controla, oferind împrumuturi fără dobândă în valoare de 5.268.460. Adică peste 1,2 milioane de euro.

În paralel cu operațiunile de spoliere a Unirea Shopping Center SA prin facturarea, chiar în avans, de servicii fictive, urmate de împrăștierea banilor prin firmele satelit, Carmen Palade a mărit considerabil zestrea societății Pall D’or Con SA. În patrimoniul societății au fost aduse nu mai puțin de 10 imobile, dar și autoturisme scumpe. Atât de marcată a fost suferința lui Carmen Palade, încât înainte de a intenta divorțul de omul de afaceri Dan Adamescu și-a comandat și cumpărat un autoturism Ferrari F12 Berlinetta. Plus un apartament în Poiana Brașov.

Probabil de teama autorităților române, Carmen Palade a mai aruncat în anul 2016, cu titlul de participare la capitalul social, suma de 1.851.981 lei într-o firmă înființată în SUA, Tycoon Development LLC. Avea de unde, căci la nivelul lunii decembrie 2016 își oferise de la Unirea Shopping Center suma de 5.356.819 lei.

 

Tycoon Finance Corporation SRL – veriga intermediară în șpăgile cu Ilan Laufer

Mecanisme și scheme de evaziune au fost gândite și în firma Tycoon Finance Corporation SRL. Asemeni societății Pall D’or Con SA și această firmă a fost folosită de Carmen Palade, cu puțin timp înainte de a intenta divorț, pentru a-și plasa active valoroase. Acte contabile indică faptul că, în anul 2014, Tycoon Finance Corporation SRL a intrat în posesia unor terenuri cu o valoare de 3.220.023 lei, dar și a unor construcții de jumătate de milion de lei. Și nu numai atât. Manager al Unirea Shopping Center SA, Carmen Palade a direcționat bani și către Tycoon Finance Corporation SRL.

Pusă să administreze magazinul Unirea, Palade a înțeles să tragă cât poate și cum poate pentru propriul interes din contractele de închiriere pe care le negocia. Așa cum o dovedesc balanțele contabile, Tycoon Finance Corporation SRL a fost firma prin care erau încasate comisioanele (alții ar numi șpăgi) pentru punerea la dispoziție a spațiilor Unirea la prețuri mult sub cele ale pieței. Partener în această mânărie i-a fost Ilan Laufer, care s-a plasat pe postul de intermediar pentru compania spaniolă Inditex – Zara. O situație din decembrie 2015 arată cum Carmen Palade a încasat suma de 396.974 lei de la SC Retail Grup SRL și alți 1.166.801 lei de la Retail Grup Advisors SRL.

Ambele firme au fost sub controlul direct al lui Ilan Laufer sau al soției, Alina Laufer. Înțelegerile Laufer – Carmen Palade au funcționat bine-merci și în anul 2016. Un alt document contabil datat decembrie 2016 arată că firma Retail Grup Advisors SRL datora firmei Tycoon Finance Corporation SRL suma de 2.395.747 lei. Tot din contractele de închiriere a spațiilor Unirea la prețuri subevaluate.

 

CONTABILITATE

Contul 451 al SC Pall D’or Con SA – contracte de împrumut fără dobândă între societățile afiliate:

Tycoon Media Press – 314.880 lei
Tycoon House Development- 1.162.000 lei
Tycoon Euro Invest – 20.300 lei
Delta General – 431.357 lei
Euromedia Marketing Grup – 993.700 lei
Tycoon Finance Corporation – 134.000 lei
Manhattan Global – 22.500 lei
Mondomedia – 21.000 lei
Tycoon Management Consulting – 65.250 lei
Tycoon Hospitality – 15.000 lei
Tycoon Imobiliar – 2.018.400 lei
Diversi – 70.073 lei

Cele mai citite

Klaus Iohannis a promulgat actul normativ care modifică Legea privind înfiinţarea ANL

Legea promulgată de către şeful statului are ca obiect de reglementare modificarea art. 3 din Legea 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. De asemenea,...

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

După toate celelalte probleme, companiile vor fi lovite și de greva la Registrul Comerțului

Greva la Registrul Comerțului este de natură să afecteze companiile din România, explică un articol publicat pe site-ul termene.ro. Sindicatul Angajaților din Oficiul Național al...
Ultima oră
Pe aceeași temă