13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăLifestyleProteinele vegetale, un plus pentru sănătate

Proteinele vegetale, un plus pentru sănătate

Proteinele joacă un rol extrem de important în buna funcționare a organismului, având un rol esențial în menținerea echilibrului hormonilor, pielii, părului și musculaturii, acționând ca un combustibil pentru organism în producerea de energie. Principalele surse de proteine rămân carnea și peștele, însă le putem găsi în mare proporție și în alte alimente precum cerealele și leguminoasele, mai ales că în ultima vreme din ce în ce mai multe persoane îmbrățișează dieta vegană.

Leguminoasele precum lintea, mazărea, fasolea, năutul sau soia nu ar trebui să lipsească din meniul nostru, fiind produsele vegetale cel mai bogate în proteine. Năutul conține aproximativ 25% proteine, iar soia aproximativ 50%. „Cercetări realizate de către Organizația Mondială a Sănătății pe tema diferențelor dintre proteinele din carne și proteinele vegetale au demonstrat că acestea din urmă pot fi considerate o sursă sustenabilă. Deși multe alimente conțin proteine, niciunul nu are în componența sa toți amioacizii esențiali pentru organism într-o cantitate suficientă. În acest context, sursele vegetale de proteine beneficiază de avantajul că pot fi combinate, asigurând astfel o sursă de proteină completă”, explică dr. Corina Zugravu, președintele Centrului de studii despre bere, sănătate și nutriție.

Cerealele precum grâul, secara, orzul, ovăzul, porumbul, meiul sau orezul, consumate simplu, fără adaos suplimentar de zahăr, pot să ne ofere aportul de energie, nutrienți și proteine de care are nevoie organismul nostru. Berea poate contribui la rândul ei, printr-un consum moderat, la asigurarea de nutrienți necesari organismului, fiind produsă în totalitate din ingrediente naturale: drojdie de bere, apă, hamei și cereale. Deși cel mai des întâlnită cereală folosită la fabricarea berii este orzul, maeștrii berari, pentru a obține gustul și aroma dorite, aleg de multe ori să includă în rețetele de fabricare și alte cereale: grâu, orez, porumb sau ovăz.

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...
Ultima oră
Pe aceeași temă