20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăLifestyleRCA în 2018: 5 întrebări la care orice șofer ar trebui să...

RCA în 2018: 5 întrebări la care orice șofer ar trebui să răspundă

Care este rostul asigurării RCA?
Scopul existenței unei polițe de asigurare RCA este despăgubirea terților prejudiciați ca urmare a unui accident auto. Practic, firma asiguratoare aleasă de către șofer (sau societate comercială, în cazul autoturismelor înmatriculate pe persoană juridică) va plăti despăgubirile survenite de pe urma accidentelor generate din culpa acestuia, indiferent de natura lor.

Spre deosebire de asigurarea facultativă CASCO, asigurarea obligatorie RCA nu acoperă daunele cauzate din culpa titularului și nici furtul.

Decontare directă RCA: în ce situații se aplică?
Începând cu anul 2018, șoferii care suferă accidente auto și nu sunt vinovați de dauna respectivă pot alege să-și repare mașina pe propria asigurare numai dacă în respectivul accident au fost implicate doar două mașini, ambele asigurate și înmatriculate în România, iar daunele sunt numai de natură materială.

De ce tinerii plătesc RCA mai mare?
Prețul RCA se calculează în baza vârstei șoferului, a localității în care este înmatriculat autoturismul și a puterii acestuia. Tinerii care nu au împlinit vârsta de 30 de ani plătesc cel mai scump RCA, deoarece segmentul de vârstă 18-30 este cel care cauzează cele mai multe dintre accidente.

Ultimele cifre ne arată că șoferii tineri, sub 25 de ani, care conduc mașini cu o capacitate cilindrică de peste 2.5L sunt cei care au cauzat cele mai multe accidente în România în ultimii ani.

De ce crește prețul RCA?
Tarifele de referință pentru asigurarea RCA sunt calculate de către o firmă specializată, care analizează o serie de date furnizate de către asiguratori, cum ar fi vânzări, daune, cheltuieli administrative și așa mai departe.

Tariful de referință servește ca informație orientativă, ce indică un preț just, după care fiecare șofer sau persoană juridică să se poată ghida atunci când alege firma de asigurare la care urmează să încheie polița obligatorie RCA.

În termeni simpli, o firmă de RCA trebuie să încaseze mai mult decât cheltuiește pentru a putea funcționa, iar dacă valoarea despăgubirilor plătite de-a lungul unei perioade crește, este normal ca și prețul acesteia să scadă. Reciproca este de asemenea valabilă, în sensul în care prețurile polițelor RCA ar trebui să scadă și să putem achiziționa RCA ieftin online dacă valoarea despăgubirilor într-o perioadă dată scade.

Care sunt cele mai periculoase șosele din România?
În anul 2017 s-au produs aproximativ 9.000 de accidente grave pe șoselele de la noi din țară. Aproape 5.000 de persoane au decedat în anul precedent în România din cauza accidentelor rutiere. Autoritățile sunt alarmate de faptul că cifra este într-o continuă creștere în ultimii 3 ani.

Cele mai periculoase drumuri din țară în 2017 au fost:

  • DN6, drum de aproximativ 640 de kilometri care leagă București, Alexandria, Craiova, Timișoara și Ungaria – 87 de persoane decedate;
  • DN2, drum de aproximativ 446 de kilometri care trece prin localitățile Buzău, Roman și Suceava – 76 de persoane decedate.

Știați că: Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) le pune la dispoziția conducătorilor de autovehicule o bază de date cu asigurăriile obligătorii de răspundere civilă auto (RCA) efectuate în ultimii 5 ani, care poate fi accesată online la adresa: https://asfromania.ro/consumatori/baza-de-date-cedam/cedam.

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă