13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăLifestyleUn studiu privind țigările electronice prezintă rezultate controversate. Ce riscuri induc acestea

Un studiu privind țigările electronice prezintă rezultate controversate. Ce riscuri induc acestea

Acest studiu, care sugereaza ca tigarile electronice sunt mai nocive decat se credea, a fost efectuat de cercetatori la facultatea de medicina a universitatii din New York si publicate luni in revista Academiei americane de stiinte (PNAS), informează Hotnews.

Soarecii, expusi la vapori timp de doua saptamani, au inspirat vapori de nicotina echivalenti a zece ani de folosire a tigarii electronice pentru un om.

La finalul acestei experiente, cercetatorii au constatat efecte negative in ADN-ul celulelor plamanilor, vezicii urinare si inimii animalelor, precum si o reducere a nivelului proteinelor care repara celulele in organe comparativ cu soarecii care au expirat aer filtrat in aceeasi perioada de timp.

Efecte nefaste similare au fost observate in celule umane din plamani si vezica expuse in laborator la nicotina si la un derivat cancerigen al acestei substante, nitrozamina. Aceste celule au suferit rate mai ridicate de mutatii tumorale.

“Desi tigarile electronice contin mai putine substante cancerigene decat tigarile clasice, folosirea lor ar putea prezenta un risc mai mare de a contracta o boala pulmonara sau de vezica precum si de dezvoltare de boli cardiace”, scriu cercetatorii, printre care profesorul Moon-Shong Tang, care a condus studiu.

Producatorii de tigari electronice afirma ca acestea reprezinta o alternativa mai sigura decat tigarile clasice.

Studii pentru a examina efectele pe termen lung ale tarilor electronice au avut rezultate mixte.

In 2016, Vivek Murthy, US Surgeon General, a apreciat ca “amploarea folosirii tigarilor electronice in randul tinerilor americani constituie o ingrijorare majora de sanatate publica”, vorbind despre o crestere cu 900% a ratei de folosire a tigarilor electronice in randul liceenilor.

Un raport al Academiei americane de stiinta si medicina publicat in 23 ianuarie a concluzionat ca nicotina continuta in tigarile electronice ar putea crea dependenta in randul tinerilor, predispunandu-i la fumat.

Autorii, care au analizat 800 de studii stiintifice, arata insa ca tigarile electronice sunt mai putin nocive decat cele conventionale si ar putea contribui la renuntarea la acest obicei nociv.

Drept urmare, “la acest moment, nu stim daca tigarile electronice au un impact pozitiv sau negativ asupra sanatatii publice”, au concluzionat ei.

Cele mai citite

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...
Ultima oră
Pe aceeași temă