Horațiu Pepine, despre dosarul privind finanțarea ilegală a PDL: Nu e de mirare că Gheorghe Ștefan se consideră nedreptățit, căci el nu a ținut banii pentru el, ci i-a repartizat în folos colectiv | Comentariu DW

de Deutsche Welle

Horațiu Pepine, despre dosarul privind finanțarea ilegală a PDL: Nu e de mirare că Gheorghe Ștefan se consideră nedreptățit, căci el nu a ținut banii pentru el, ci i-a repartizat în folos colectiv | Comentariu DW

Anchetele și condamnările unor persoane politice par a fi „doar mostre de justiție și nu justiția în întregul ei, exemple cu rol de descurajare”, susține jurnalistul Horațiu Pepine, într-un comentariu pentru Deutsche Welle. În acest context, el vorbește despre dosarul privind finanțarea ilegală a PDL, explicând de ce  „se consideră neîndreptățit” fostul primar din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare.

„Fostul primar democrat-liberal, Gheorghe Ştefan, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat că a participat la rețeaua de finanțare ilegală a partidului. E un fapt care ar putea explica multe episoade obscure din politica românească. De exemplu, la Institutul de Studii Populare, în perioada sa de maximă înflorire când organiza conferințe publice în săli mari cu chirie scumpă, se anunțase prezența lui Traian Băsescu care a surprins asistența vorbind despre o reformă radicală a finanțării campaniilor electorale. Surpriza era cu atât mai mare cu cât propunerea cădea exact în perioada în care combatanții dreptei pe frontul ideologic atinseseră un vârf în apologetica închinată pieței libere și a minimizării statului. Or, președintele Băsescu propunea interzicerea totală a finanțării private și stabilirea unor subvenții minime de la buget (...). Un alt fapt care ne atrăsese atunci atenția era legat de articolele misterioase din presă care îl acuzau pe Vasile Blaga că este creierul unei vaste operațiuni de finanțare ilegală a partidului, care exploata inclusiv profiturile obținute din mita vameșilor. În urma unei operațiuni fulger fuseseră arestați simultan peste o sută de vameși pe care un polițist din sindicat îi considera încă de pe atunci doar pioni neînsemnați”, susține jurnalistul Horațiu Pepine.

El mai precizează că în finanțarea PDL ar fi implicate zeci de persoane.

„Aflăm din desfășurarea anchetei că Gheorghe Ștefan nu lucra de unul singur și că se pusese de acord cu Vasile Blaga. Așa susține DNA, dar logic vorbind nici nu se putea altfel. Din alte surse știm însă cu siguranță că pe circuitul PDL se găseau în acei ani foarte mulți bani negri pentru campaniile electorale, bani la care Traian Băsescu se arătase la un moment dispus să renunțe tocmai ca să nu rămână dator lui Vasile Blaga. Relația aceasta a rămas neexplorată, dar dacă cineva este interesat cu adevărat de ilegalitățile PDL și ale fostului președinte aici trebuie să caute și va găsi nu unul, ci zeci de oameni implicați la diferite nivele laolaltă cu cheltuieli de campanie exorbitante. Așa stând lucrurile, nu e de mirare că Gheorghe Ștefan se consideră nedreptățit, căci el nu a ținut banii pentru el, ci i-a repartizat în folos colectiv, ca să nu mai vorbim de Vasile Blaga, care fusese cel mai bun dispecer de campanie. Nu e de mirare iarăși că anchetele și condamnările la care asistăm par să fie doar mostre de justiție și nu justiția în întregul ei, doar exemple cu rol de descurajare. Și iarăși am putea înțelege că cei condamnați nu se mulțumesc cu rolul de material didactic într-o lecție de integritate politică, contribuind copios la campaniile anti-DNA în care văd doar o formă de justiție indolentă și cinică. Să ne amintim de pildă modul ciudat de insistent și patetic în care fostul ministru Monica Iacob Ridzi își clama inocența, în timp ce prietenii rămași lansau aluzii la finanțarea campaniei Elenei Băsescu”, consideră Horațiu Pepine.

Citiți comentariul integral aici.

Comentarii

Doresc sa vad site-ul intreg
© 2006 - 2017 - Toate drepturile rezervate