10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialLipsă de personal în Justiție și Poliție. Valul de pensionări agravează problemele...

Lipsă de personal în Justiție și Poliție. Valul de pensionări agravează problemele | ANALIZĂ DW

 Înaintea alegerilor federale, Uniunea Judecătorilor şi Sindicatul Poliţiei avertizează asupra unei erodări a statului de drept, iar  un val de pensionări agravează problemele, potrivit unei analize Deutsche Welle.

Ministrul german al Justiţiei, Heiko Maas, nu poate fi acuzat că nu are o febleţe pentru chestiuni ce ţin de stil şi planificare. Social-democratul s-a aşternut din timp pe scris pentru a oferi ziarului său de suflet "Saarbrücker Zeitung" un articol. Tema? Mai mult personal şi o mai bună infrastructură pentru tribunalele germane. În care se întreabă la ce bun mai mulţi poliţişti şi o cotă mai mare de delicte elucidate, dacă făptaşii nu pot fi puşi sub acuzare şi condamnaţi din cauza lipsei de personal în justiţie.
Potrivit sursei citate, „<<Statul suplu>> a produs o situaţie problematică în instanţele administrative şi regionale.

Procesele durează prea mult timp iar judecătorii se plâng că sunt suprasolicitaţi. În plus, <<situaţia deja tensionată se va agrava în următorii 10-15 ani fiindcă justiţia germană se va confrunta cu un val de pensionări>>, după cum a afirmat preşedintele Uniunii Judecătorilor Germani (DRB), Jens Gnisa. Omul ştie ce vorbeşte fiindcă este director al Tribunalului de Primă Instanţă din Bielefeld”, se mai precizează în analiză.

Potrivit sursei citate, înaintea alegerilor generale, toate partidele germane se întrec să promită cetăţenilor mai multă siguranţă. Mai multă poliţie, mai mulţi judecători, mai multe structuri ale statului. Acesta este şi mesajul ministrului Justiţiei. Uniunea Judecătorilor Germani, mai degrabă sceptică prin natura profesiei membrilor săi, nu dă crezare acestui mesaj de campanie şi de aceea s-a aliat cu Sindicatul Poliţiei (GdP). Ambele organizaţii au sunat alarma în cadrul unei conferinţe de presă. Declaraţia lor comună poartă titlul: "Valul de pensionări în justiţie şi poliţie periclitează stabilitatea statului de drept".

Până în anul 2030 se vor pensiona 40 la sută din numărul total de jurişti. În landurile din răsăritul Germaniei se vor pensiona chiar 60 la sută. Conform calculelor lui Gnisa, justiţia va pierde aproximativ 10.000 de judecători şi procurori. „Dacă politicienii nu vor lua măsuri, statul de drept se va eroda. Deosebit de grav este faptul că tribunalele se văd nevoite să pună în libertate tot mai mulţi acuzaţi aflaţi în stare de arest, fiindcă procesele durează nepermis de mult".

Citiți textul integral aici.

 

Cele mai citite

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă