15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPetre M. Iancu: Ideea lui Juncker pivind extinderea Spațiului Schengen este criticată...

Petre M. Iancu: Ideea lui Juncker pivind extinderea Spațiului Schengen este criticată în Occident | Comentariu DW

Ecourile cuvântării aparent cruciale, rostite de președintele Comisiei Europene, sunt foarte diferite – una s-a auzit la Bucureşti, altceva la Varşovia şi cu totul alte chestii s-au decelat la Berlin şi Paris, observă un comentariu publicat de Deutsche Welle.

Astfel, "pentru români şi bulgari, bucolica viziune de viitor elaborată de şeful CE e doldora de miere. Nu mai puţin dulce e pentru preşedintele României, Klaus Iohannis, elevul model pe care, vădit şi salutar, Juncker vrea să-l încurajeze şi să-l răsplătească, arătând astfel est-europenilor că la Bruxelles, Berlin şi Paris nu se mânuieşte doar biciul", notează jurnalistul Petre M. Iancu.

În opinia acestuia, "şeful Comisiei Europene pare a nu avea habar că în plină criză a refugiaţilor, e cumva în contratimp să extinzi spaţiul Schengen. Şi că, în plină politică de cheltuieli debordante ale Băncii Centrale Europene, care cumpără cu nemiluita obligaţiuni în valoare de miliarde spre a susţine economia şi investiţiile în zona euro, e total nepotrivit să extinzi şi mai mult aria de acţiune a politicii monetare a instituţiei conduse de Mario Draghi".

Potrivit comentariului din Deutsche Welle, "unii cred că Juncker ar fi supărat-o grav pe Angela Merkel, de vreme ce a evocat extinderi ale zonei Euro şi spaţiului Schengen cu zece zile înaintea alegerilor germane, înflăcărându-i astfel pe adversarii populişti ai monedei comune. Or, ultimii n-au nevoie de stimulente suplimentare. Sunt pe cai relativ mari de mult. Şi nu vor rata intrarea în Bundestag, la 24 septembrie, dată fiind prostia comisă de Merkel, în 2015, când a aruncat peste bord şi acordul de la Dublin şi spaţiul Schengen şi altele, scindând în acest proces Europa cu refugiaţii". 

Cele mai citite

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă