Petre M. Iancu: Opţiunea militară invocată de oficialii americani ar putea fi atuul de jucat în conflictul cu Coreea de Nord | ANALIZĂ DW

de Deutsche Welle

Petre M. Iancu: Opţiunea militară invocată de oficialii americani ar putea fi atuul de jucat în conflictul cu Coreea de Nord | ANALIZĂ DW

Jurnalistul Petre M. Iacu arată, într-o analiză publicată pe site-ul Deutsche Welle, că nu ar trebui ca Donald Trump să fie socotit nesăbuit pentru declarațiile sale la adresa dictatorului nord-coreean, Kim Jong-un, în conflictul izbucnit între cele două state. 

”Specialiştii mai ştiu că sancţiunile, ce-i drept fără precedent şi ele, impuse zilele trecute, cu vot chinezesc şi rusesc, familiei Kim, în Consiliul de Securitate al ONU, sunt insuficiente spre a-l sili pe dictator să cedeze. Ori spre a determina China comunistă, protectorul Phenianului, şi, ca atare, alături de Putin, factorul hotărâtor în perpetuarea problemei nordcoreene, să ajungă la sentimente mai bune şi s-o rezolve.  

Prin urmare, opţiunea militară invocată de oficialii americani, dimpreună cu mesajul deopotrivă dur şi clar, transmis de Trump şi, la alt nivel retoric, de şeful Pentagonului, Mattis, precum şi, net mai pragmatic, de şeful diplomaţiei americane, Tillerson, ar putea fi atuul de jucat. E, poate, cartea necesară de pus pe masă în această partidă plină de cacealmale, pentru a convinge China să nu rişte să dea sec unui posibil bluf şi să restabilească pacea. În speţă, să treacă la disciplinarea urgentă a aliatului ei stalinist din Coreea de Nord.

Căci, dacă s-a inclus vreo lecţie pentru posteritate în împăciuitorismul realpoliticianist care a dominat, până la Trump, scena internaţională, de la finele Războiului Rece încoace, ea nu poate fi străină de evidenţa că doar o opţiune militară credibilă conferă diplomaţiei o şansă.

Evident, nimeni nu vrea şi nu poate dori un război nuclear. Deşi deznodământul său ar fi, incontestabil, aneantizarea regimului comunist de la Phenian, distrugerile inimaginabile pe care le-ar antrena ar fi de proporţii şi de-o atrocitate probabil insuportabile. Poate apocaliptice. Iar temerile iscate de Trump sunt foarte neplăcute. Dar e clar şi celor mai necruţători critici ai preşedintelui american că vina actualei nebunii revine ambiţiilor nucleare şi militare ale nordcoreenilor şi pasivităţii protectorilor lor din China şi Rusia”,arată jurnalistul.

Citește analiza integrală a jurnalistului Petre M. Iancu pe site-ul Deutsche Welle

Comentarii

Doresc sa vad site-ul intreg
© 2006 - 2017 - Toate drepturile rezervate