9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialVitalie Călugăreanu: Cum a fost transformată Moldova într-un rai al cămătarilor cu...

Vitalie Călugăreanu: Cum a fost transformată Moldova într-un rai al cămătarilor cu bani murdari | ANALIZĂ DW

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu arată, într-o analiză publicată pe site-ul Deutsche Welle, că deputații moldoveni au amendat Legea cetățeniei, oferind posibilitate străinilor bogați să obțină cetățenia Republicii Moldova, dacă acceptă să împrumute statului 250 de mii de euro pentru o perioadă de cinci ani.

Societatea civilă a aflat post factum și atenționează că prin acest amendament Moldova a fost transformată de către actuala guvernare într-un mecanism de legalizare a mijloacelor financiare de origine frauduloasă – un avertisment important având în vedere că, în 2014, din sistemul bancar moldovenesc a fost furat, cu acordul tacit al autorităților, un miliard de dolari. Banii sunt căutați acum de detectivii de la compania americană „Kroll”.

”Urmare a acestei modificări legislative, contribuabilii – cetățenii moldoveni cu acte în regulă – sunt puși de către propriii guvernanți în situația să-i întoarcă străinului cămătar (deja cu cetățenie moldovenească) întreaga sumă şi dobânda în cel mult 5 ani. „Vorbim de o formă de cămătărie pusă la cale de un grup de cetăţeni, care deţin resurse financiare şi care, prin persoane interpuse (cărora li se oferă cetăţenie, adică protecţie din partea autorităţilor Republicii Moldova) doresc să stoarcă în continuare bani curaţi şi legalizaţi din bugetul Moldovei”, atenționează Transparency International – Moldova, citat de DW. 

”Curios este faptul că autorii inițiativei legislative de amendare a Legii cetățeniei sunt aceiași deputați ca şi în cazul proiectului de „liberalizare a capitalului şi stimulare fiscală”. Între aceștia se numără însuși șeful legislativului, democratul Andrian Candu, și un al democrat, Sergiu Sîrbu, deputatul care „împachetează” juridic cele mai scandaloase inițiative legislative ale guvernării oligarhice.

Și de această dată exponenții guvernării au găsit argumente nobile în susținerea inițiativei lor de amendare a Legii cetățeniei – o inițiativă controversată, camuflată sub un titlu de lege neintrigant pentru jurnaliști grăbiți: „cu privire la modificarea și completarea unor acte legislative”. Guvernanții își justifică amendamentul prin intenția nobilă de a „atrage în Moldova persoane interesate să facă investiții, creând locuri de muncă sau valori economice în țară”. (…)

Interesant este că președintele pro-rus Igor Dodon a vorbit cu mult timp în urmă, la o întâlnire la Moscova, cu un grup de potențiali investitori ruși despre avantajele descrise abia acum în acest proiect”, mai notează jurnalistul Vitalie Călugăreanu. 

(…) Experții Transparency International – Moldova mai atenționează UE, SUA, Germania, România, precum și FMI și BM asupra inadmisibilităţii legalizării sub orice forme şi pretexte a capitalurilor obţinute ilegal, sub acoperirea unor legi şi hotărâri de guvern adoptate cu abateri de la prevederile constituţionale, contrare interesului public şi angajamentelor internaţionale asumate de către Republica Moldova, în special prin semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Citește analiza integrală pe site-ul Deutsche Welle

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...
Ultima oră
Pe aceeași temă