Politologul Andrei Țăranu, la RFI: Președintele Iohannis l-ar putea salva de revocare pe Augustin Lazăr, dar nu și pe Kovesi

de Iulia Iancu

Politologul Andrei Țăranu, la RFI: Președintele Iohannis l-ar putea salva de revocare pe Augustin Lazăr, dar nu și pe Kovesi

Președintele Klaus Iohannis l-ar putea salva de revocare doar pe procurorul-general al României, Augustin Lazăr, dar nu și pe șefa Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, susține politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru RFI.

"Suntem la debutul unui război foarte interesant, care se poartă de multă vreme între puterea executivă și puterea judecătorească. Câteodată era și puterea legislativă împotriva puterii judecătorești. În acest moment avem o putere judecătorească care își apără independența și care își construiește o modalitate extrem de interesantă de atac la adresa puterii executive.

Ceea ce spune în genere Curtea Constituțională este o dimensiune ce nu poate fi pusă în discuție. Așa cum am văzut în ultima vreme, există un întreg număr de ziariști care pun la îndoială ceea ce a hotărât și a explicat Curtea Constituțională. Curtea Constituțională este o entitate care stă deasupra întregului sistem politic. De aceea a și fost creată. Ea este arbitrul suprem. Din acest motiv, orice hotărâre, mai ales după ce este explicată, chiar dacă există și explicații alternative, are valoare de lege.

În egală măsură, această lege este una de îndreptare. Nu este o lege care să acționeze din punct de vedere penal sau administrativ. Este ceea ce a încercat să propună în primă instanță Ministrul Justiției atunci când cerea demiterea, respectiv demisia procurorilor șefi, a procurorului general al Parchetului, respectiv al procurorului șef al DNA, pentru că greșiseră în raport cu Curtea Constituțională. Aici este subtilitatea acestui joc. Fiecare încearcă să folosească legitimități diferite, dar cu scopuri politice foarte evidente", sus'ine analistul.

În ceea ce privește demersul șefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, de a-l exclude pe oreședintele României din procedura de numire a procurorilor șefi, Țăranu susține că se încearcă reducerea acestuia la rolul de arbitru. Totodată, Andrei Țăranu a mai adăugat că președintelui îi va fi foarte greu să o mențină în funcție pe Laura Kovesi. 

"În acest moment da. Dar îi va fi foarte greu, având în vedere felul în care a fost prima dată numită doamna Kovesi în fruntea DNA. Mă refer la celebra formulă dintre domnul Băsescu și domnul Ponta. Ar fi greu să o mențină pe doamna Kovesi. În ceea ce îl privește pe domnul Augustin Lazăr,  lucrurile sunt mult mai simple. Domnul Augustin Lazăr nu a greșit cu absolut nimic, ci poate a dat unele declarații nepotrivite, cu tentă politică. Din punct de vedere juridic nu are cum să fie pusă sub îndoială probitatea activității domniei sale", conchide politologul.

Comentarii

Doresc sa vad site-ul intreg
© 2006 - 2017 - Toate drepturile rezervate