15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiCAZUL SORINA şi nevoia de inspecţie judiciară

CAZUL SORINA şi nevoia de inspecţie judiciară

Nu atât adopţia internaţională a Sorinei de către familia Săcărin din SUA a oripilat lumea cât comportamentul de gangster al procurorului şi al şefului Poliţiei din Mehedinţi.

Sorina este de etnie romă. 120 de familii din România au refuzat să o adopte, conform legislaţiei naţionale.

Copila a fost dată în plasament la familia Șărămăt din Baia de Aramă. Pentru a o putea îngriji şi a beneficia de statutul asistenţilor maternali, doamna Şărămăt şi-a luat toate acreditările. Nu a îndeplinit toate condiţiile pentru a o adopta pe micuţa al cărei tutore era până în luna aprilie, când Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Turnu Severin s-a îndreptat suspect de rapid contra ei.

Au apărut soții Săcărin de peste ocean. Au întocmit dosarul cu actele privind adopţia copilei. Familia -Șărămăt nu a fost de acord. A depus şi ea o cerere în acest sens. De aici a început scandalul.

Micuţei i s-a băgat în cap că va fi victima transplanturilor de organe. Sorina a fost mereu timorată de prezenţa soţilor americani. Pentru a întruni condiţiile legii, privind adaptarea copilului cu noua familie, funcţionarii de la DGASPC s-au implicat, ceea ce nu era treaba lor. Fără aceştia copilul nu voia să vorbească cu cuplul american venit să o adopte.

Familia Săcărin s-a adresat justiţiei.

După complicate proceduri, traininguri și întâlniri de potrivire, Curtea de Apel Craiova a decis definitiv adopția Sorinei de către familia Săcărin și i-a fost eliberat un nou certificat de naștere. Părinții adoptivi ar fi trebuit să o ia pe Sorina și să se întoarcă acasă. Familia Șărămăt s-a împotrivit însă plecării ei și a intervenit parte în proces, depunând mai multe cereri de obținere a calităţii de părinte adoptiv, în timp ce procedura de adopție demarată de cealaltă familie era în desfășurare.

Hotărârea era definitivă.

Şi acum începe procedura de violare a statului de drept. Procuroarea Maria Antoaneta Piţurcă a venit cu un mandat de percheziţie în casa familiei Șărămăt, dar printr-un abuz în serviciu a ridicat copilul prin violenţă, asistată de un poliţist. Ciudat e că părinţii Săcărin au stat pitiţi într-o maşină cu geamuri fumurii, ceea ce a creat senzaţia de răpire.

Nu discut despre statutul juridic al adopţiei. Dar ce e suspect e cum un cogeamitea şef de Poliţie şi un ditamai procurorul-şef se deplasează în Baia de Aramă pentru a executa o sentinţă judecătorească. Dacă executorul judecătoresc constata că fetița se opune, ar fi urmat un program de consiliere care ar fi putut dura și câteva luni.

Retragerea grăbită a calităţii de asistent maternal doamnei Şărămăt provoacă suspiciunea de corupţie în DGASPC.

Orice jurist de doi lei ştie că doar un executor judecătoresc poate pune în practică aplicarea sentinţei.

Faptul că procuroarea Piţurcă şi-a depăşit atribuţiile şi că specialiştii DGASPC au avut o colaborare suspectă cu cei doi veniţi din SUA l-a făcut pe Dumitru Coarnă, un lider al Sindicatului Poliţiştilor, să susţină că miroase a şpagă.

Societatea civilă de trei zile tace suspect. Oare cazul Sorinei n-a stârnit suficientă empatie pentru promotorii statului de drepţi? Sau nu intra în fişa postului de agent #rezist apărarea unei victime a preconcepţiei românilor despre o fiinţă de etnie romă?

E greu de înţeles de ce iureşul şi adrenalina nu s-au stârnit în clapele pline de ură ale indignaţilor de serviciu.

Repede ne-am lămurit motivul.

Duduia agresoare, în persoana procurorului Piţurcă, este nimeni alta decât “Procuroarea #Rezist”. Ea a apărut pe lista de susţinere a Laurei Codruţa Kovesi în timpul procedurii de suspendare. A fost dusă de Kovesi la CSM pentru a-şi obţine postul.

Pentru că în orice rebeliune există acţiune şi reacţiune, vorba Conului Iancu, acum procuroarei #rezist i s-a făcut plângere penală pentru că a intrat să ia nişte hârtii şi a ieşit târând victima. Niciunde în Codurile de Procedură Civilă nu scrie că un procuror joacă rolul de executor judecătoresc.

O lume întreagă a văzut cruzimea magistratului, dar şi complicitatea poliţistului cu cele mai multe plângeri din întreaga ţară.

Recent, în Parlament, promotorii statului de drepţi au depus un proiect de desfiinţare a Secţiei de Investigare a Magistraţilor, tocmai acea instituţie, ultima rămasă, în calea instituirii dictaturii procurorilor.

Nu ştim dacă e şpagă grasă, dacă e o colaborare cu vreun serviciu secret, nu mă pricep la traficul de organe, dar un lucru e cert: Dragnea stă în închisoare pentru că ar fi pus două secretare să ia banii de la DGASPC Teleorman şi să lucreze la partid.

În cazul Sorinei, băieţii cu ţambalul în Pădure vor pune surdină epopeei zelosului procuror #rezist. Au ei metode şi tehnici din dotare. Procurorul Piţurcă e din sistem şi nimeni nu va avea ceva împotrivă. M-aş bucura să nu am dreptate, iar samavolnica agentă a insurecţiei #rezist să rămână la vatră. Că doar nu are nici măcar meclă de civilă.   

 

„Nu am tras de copil, l-am atins uşor, nu am apăsat-o pe mână, i-am vorbit calm. Am cerut să i se facă o expertiză medico-legală pentru a clarifica acest lucru. Copilul plângea, ţipa, se târa pe jos, dar am reuşit să o iau în braţe şi s-o dau tatălui. Nimeni nu m-a ajutat. Toată lumea mă acuză pe mine, dar dacă se lovea, dacă i se întâmpla ceva, cine răspundea? Părinţii adoptivi sau statul român?“

Maria Antoaneta Piţurcă, -procuroare

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă