8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiCine sunt cei doi senatori americani îngrijorați de lupta anticorupție?

Cine sunt cei doi senatori americani îngrijorați de lupta anticorupție?

”Revocarea Laurei Codruța Kövesi, împreună cu reformele judiciare recente și cu modificările aduse Codurilor Penale, prin care au fost dezincriminate mai multe infracțiuni de corupție, ridică semne serioase de întrebare în ceea ce privește dorința Guvernului de a condamna infracțiunile financiare și de a-i trage la răspundere pe înalții demnitari responsabili”, se scrie în documentul făcut public de g4media.ro.

John McCain avea 80 de ani când s-a opus, în 2016, nominalizării lui Donald Trump drept candidat la președinția SUA din partea Partidului Republican. În 1967 s-a catapultat dintr-un avion în războiul din Vietnam. Și-a fracturat ambele mâini. A stat prizonier cinci ani de zile. „Nu e un erou de război. A ajuns erou de război pentru că a fost prins. Mie îmi plac oamenii care nu sunt prinși”, spunea Donald Trump, la acea vreme. 

John McCain a câștigat un post de senator de Arizona la alegerile pentru Senat. Principalul mesaj de campanie a fost că atunci când va ajunge în forul legislativ va lupta pentru anularea ”Obamacare”, actul normativ pentru servicii medicale accesibile promovat de Barack Obama în 2010. Programul fostului președinte a făcut un gol de sute de miliarde de dolari în bugetul public. Odată ce i s-a validat postul de senator, deși bolnav de cancer la creier, a trebuit să participe la vot. Culmea, s-a opus retragerii „Obamacare”, creând stupoare în lumea republicanilor. Din cauza lui și a altor doi senatori, acum legea de anulare a ”Obamacare” se află în Camera Reprezentanților. Republicanii aveau majoritatea în Senat. Susan Collins, John McCain şi Lisa Murkowski au votat împotrivă. Presa americană a fost de părere că momentul decisiv a fost votul senatorului John McCain, întors în Senat după ce a fost diagnosticat cu cancer cerebral. Respingerea proiectului de anulare (49 pentru, 51 împotrivă) a legii „Obamacare” a reprezentat prima înfrângere în Camera superioară a lui Donald Trump. De aceea, în fiecare săptămână, oriunde se află, îl ironizează pe bătrânul care una a spus în campanie și alta a votat în Senat. McCain a anunțat în luna mai că nu-l vrea pe Trump la înmormântarea sa, nominalizându-l pe Mike Pence, vicepreședintele SUA, explicând clar că doar pe el îl dorește din partea Administrației la înmormântare.

„Obamacare” ar urma să fie înlocuită de American Health Care Act, legea americană a asistenţei medicale, pentru care se vehiculează deja numele de Trumpcare. 

Anul trecut, senatorul de Arizona a fost diagnosticat cu glioblastom. A fost supus unei intervenții chirurgicale. I s-a extirpat tumoarea.

Nu a mai pus piciorul în Washington D.C. din decembrie anul trecut. El continuă să-și îndeplinească sarcinile în Senat cât de mult poate, din mijlocul familiei sale din nordul Arizonei, la 2.200 de mile de Washington DC. Din când în când, scrie pe Twitter. Cu toate acestea, McCain nu poate vota în Senatul american prin procură sau în absență.

Din punct de vedere medical, este un lucru pozitiv pentru orice pacient cu glioblastom să supraviețuiască unui an, a declarat Nader Sanai, neurochirurg la Barrow Neurological Institute, presei americane. ”Pacienții cu cancer la creier se confruntă cu multe provocări atunci când se angajează în al doilea an de tratament. Medicamentele care au retras tumorile pot fi eficiente șase luni, un an. Celulele maligne se adaptează și atacă. În afară de tumoare, pacienții trebuie să reziste la efectele secundare ale tratamentului, care lasă, printre altele, urmări din punct de vedere fizic și emoțional”, a conchis neurochirurgul.

Christopher Murphy este un senator junior al Statelor Unite din Connecticut. El activează în Comitetul pentru Relații Externe, Comitetul pentru Sănătate, Educație, Muncă și Pensii și Comitetul de Credite. Murphy este recunoscut ca o voce des auzită care se pronunță ferm împotriva violenței, a armelor și pentru o politică externă mai inteligentă și o reformă a sistemului național de sănătate. Anul trecut, l-a făcut vinovat pe Donald Trump de creșterea primelor de asigurări de sănătate.

Cei doi se opun politicii lui Donald Trump. Adrian Zuckerman, propunerea lui Donald Trump pentru postul de ambasador extraordinar și plenipotențiar al SUA la București, trebuie să treacă de votul Senatului american, acolo unde președintele are încă majoritatea. Instituțiile de forță din România nu-i cunosc intențiile și de aceea sunt în stare să monteze fel de fel de scenarii.

Oare dacă-l sună cineva pe senatorul McCain mai știe ce a semnat?  

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă