20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCu ce ne-am ales după protestele #Rezist? | OPINIE

Cu ce ne-am ales după protestele #Rezist? | OPINIE

Într-o pauză de emisiune talk-show la un post TV „de casă“ răbufnește cu ocară un obișnuit al postului, cu o sinceritate înduioșătoare din care se scurge râuri-râuri ignoranța țâșnitoare… „Ce naiba o mai fi și cu asta: #rezist? Hashtag?! Ce o mai fi asta?! Un fel de slogan, o propagandă ieftină a ăstora din piață d’alde Nicușor Dan“.

Omul realmente nu avea informația că un hashtag este o modalitate de a eticheta un mesaj Facebook sau Twitter cu scopul precis de a avea o conversație mai largă, în care toată lumea care folosește eticheta respectivă să poată intra, democratic, în dialogul însăilat astfel în timp real. Nu știa că cei care vor să citească toate părerile pe tema X pot da o căutare simplă pentru a le găsi. #Colectiv, #Rezist, #Neamsaturat, #Insist… Nu avea noțiunea de comunități active care se auto-organizează ca o gherilă online, nu avea noțiuni de democrație activă sau participativă, o ținea una și bună: cei care au câștigat alegerile pot face ce vor timp de patru ani. La fel cum opozanții #Rezist pun placa zgâriată cu propaganda, susținătorii se plâng de multe ori că „nu s-a obținut mai nimic în urma protestelor“. De fapt, OUG a funcționat ca un paratrăsnet, furia populară a devenit o descărcare luminoasă și fulgerătoare, politicienii de la vârf au simțit voltajul înalt și au fost nițeluș prăjiți. Unii încă mai tremură spastic, incontrolabil, dând declarații incontrolabile cu părul parcă fumegând (cazul deputatului Rădulescu este simptomatic).

Ce s-a câștigat? În primul rând, societatea și-a câștigat o nouă certitudine: că soluția strămoșească gen „capul plecat sabia nu-l taie“, rafinată în comunism, nu e de fapt o soluție – continuarea „dar cu umilință lanțul-l încovoaie“ e mai puțin citată, dar mai adevărată. Au fost proteste peste tot, inclusiv la Teleorman, PSD-ul a pierdut pentru o generație votanți activi din urban, iar manifestațiile au acaparat încet–încet toată țara, energizându-se foarte tare segmente pe care le vezi adeseori în Vama Veche sau în Centrul Vechi din București, cu o bere în mână, genul de oameni care aproape niciodată nu discută politică (hipsteri, IT-iști, ONG-iști, intelectuali, tineri universitari, corporatiști). Apoi s-a extins povestea, chiar când toată lumea zicea că nu se mai întâmplă nimic: zilele trecute, a fost un protest în fața Consiliului Județean Caraș-Severin pentru neasfaltarea unui drum dintr-o comună – nu știu ceva similar în ultimii 27 de ani, am fost șocat, mămăliga poate, iată, exploda chiar și într-un județ care nu e revoluționar. Țara s-a trezit. Într-un cuvânt, oamenii încep să-și apere drepturile, nu mai acceptă să fie amânați, mințiți, mituiți sau „liniștiți“. Și nici cu sloganul „merge și așa“ nu mai merge – tot mai mulți exasperați au ajuns la concluzia că „așa nu mai merge“.

În al doilea rând, s-a obținut o victorie de etapă semnificativă, bătălia va continua și de aici înainte. Nu e puțin lucru ca o lege care dezincrimina parțial abuzul în serviciu să fie respinsă, sub presiunea publică, nu e puțin lucru că legea grațierii bate pasul pe loc, nu e deloc întâmplător că dl Dorneanu de la Curtea Constituțională a amânat de patru ori decizia cu privire la declararea neconstituționalității acelui articol din Legea de organizare a Guvernului care precizează că membrii acestuia nu trebuie să fi „suferit condamnări penale“. Dacă, la începutul crizei, dl Dragnea părea că are valetul personal trimis în Guvern ca ministru al Justiției (a se vedea rugămintea dlui Dragnea de a se „închide subiectul“ cu OUG 13 cu doar o zi înainte de „execuția“ nocturnă a Guvernului care a declanșat protestele), zilele trecute același domn Dragnea spunea că „îi va cere o audiență dlui Toader“, noul ministru. Răspunsul ministerial, după anunțarea unor largi consultări, a fost să nu facem „o treabă în salturi“. Diferență de două luni – distanță ca de la cer la pământ. Dl Dragnea a ajuns în postura în care „nu e de acord“ cu unele propuneri ale dlui Șerban Nicolae.

Alte jocuri mai discrete au scăpat ca semnificație. Protestele #Rezist l-au costat personal pe dl Dragnea câteva posturi ministeriale, prin pierderea influenței. A trebuit să renunțe nu doar la Florin „Altă Întrebare“ Iordache, ci a trebuit să pună un greu al partidului școlit la SRI și refuzat anterior la Ministerul Economiei, în condițiile în care anunțase în prealabil că nu va face acest lucru, a pus și un nou ministru în funcție la Relația cu Parlamentul. Întărirea corelativă a puterii ALDE, cu un Călin Popescu Tăriceanu care și-a impus propunerea cu ministrul Justiției, a scăpat și a dat afară un vicepremier-copreședinte de partid și propune renunțarea la salariul minim în doar câteva săptămâni succesive. Ce e mai important, premierul Grindeanu dă semne de independență, de pildă în susținerea ministrului Justiției.

În străinătate, România a avut cu #Rezist o acoperire mediatică pozitivă, amplă, fără precedent din 1989 până azi: BBC, France 24, CNN, Al Jazeera, Associated Press, Euronews, The New York Times, Der Spiegel, The Guardian, Reuters… Reverberațiile s-au simțit inclusiv în vizita vicepreședintelui Timmermans la București, iar propunerile de reîmpachetare a OUG 13 pe bucăți se fac cu urmărirea la fiecare pas a răspunsului popular. Mai mult, abia lipsa unui răspuns adecvat în cazul unor noi derapaje viitoare, de genul acordării dreptului condamnaților penali de a fi parte a Guvernului, riscă să ne trimită în prăpastie pentru următorii ani. Mai ales că #Rezist mai… rezistă în aceste zile prin trei-patru manifestanți. Nu e deloc adevărat că până acum nu s-a obținut mare lucru, dar e la fel de adevărat că abia în următoarele luni, în lipsa unei reacții, se poate pierde totul. Miza următorului an e implicarea.  

Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...
Ultima oră
Pe aceeași temă