7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialCum plătesc impozit și contribuții sociale cei care închiriază camere în scop...

Cum plătesc impozit și contribuții sociale cei care închiriază camere în scop turistic | OPINIE

Pentru că a început vacanța, am ales un subiect mai de sezon, și anume o analiză a impozitului și contribuțiilor sociale ce trebuie plătite de persoanele fizice care obțin venituri din închirierea camerelor în scop turistic.

Persoanele care obțin venituri din închirierea camerelor în scop turistic au două opțiuni pentru plata impozitului pe venit: sistemul bazat pe norme de venit sau sistemul real. În acest articol îmi propun să analizez, cu ajutorul unor exemple, care ar fi modalitatea cea mai eficientă din punct de vedere fiscal pentru o persoană care câștigă astfel de venituri.

În primul rând, ar trebui să vedem ce presupun cele două metode de calcul al impozitului pe venit:

– Impozitul calculat pe baza normelor de venit presupune aplicarea cotei de 16% asupra unei „norme de venit“ pentru fiecare cameră închiriată. Norma de venit este publicată de Ministerul de Finanțe în fiecare an, pe fiecare regiune în parte. De exemplu, în acest an, norma de venit pentru zona centrală a Bucureștiului este de 20.000 lei/cameră, pentru zona semicentrală este de 19.200 lei/cameră, iar în rest este de 19.000 lei/cameră.

– Impozitul calculat în sistem real presupune însumarea veniturilor efectiv încasate de contribuabil, apoi scăderea din aceste venituri a cheltuielilor deductibile efectuate de contribuabil în vederea desfășurării acestei activități (cheltuieli cu utilitățile, cheltuieli cu produsele consumabile, cheltuieli cu amortizarea mijloacelor fixe, cheltuieli administrative etc.), iar impozitul final va fi de 16% din diferența dintre acest venit net (declarat de contribuabil) și contribuția socială de sănătate calculată de administrația fiscală.

Având aceste două metode de impozitare, atât de diferite, poate fi util să considerăm un scenariu și să vedem care dintre cele două metode este mai „eficientă“ din punct de vedere fiscal.

Pentru a face acest lucru voi folosi un exemplu. Căutând pe -Airbnb, am observat că în București, în zona centrală de exemplu, camerele se închiriază cu prețuri între 250 și 350 lei pe noapte, să considerăm o medie de 300 lei/noapte. Această sumă, la un grad de ocupare de 50%, înseamnă un venit de 300 x 365 x 50% = 54.750 lei pe an.

Am putea estima cheltuielile aferente întreținerii unei astfel de camere la 500 lei pe lună, ceea ce înseamnă 6.000 de lei pe an.

Prin urmare, în cazul sistemului real, o astfel de persoană ar declara un venit net de 54.750 – 6.000 = 48.750 lei pe an.

Și acum, să vedem cum plătește impozit și, bineînțeles, și contribuțiile de asigurări sociale un contribuabil care închiriază o cameră în ipotezele de mai sus.

Deci, în cazul în care sistemul de impozitare ales este cel al normelor de venit, impozitul este simplu: 16% x norma de venit = 16% x 20.000 = 3.200 lei/an.

Nu trebuie să uităm că pentru acest venit trebuie plătită și contribuția de asigurări sociale de sănătate de 5,5% x norma de venit = 1.100 lei/an.

La sfârșitul anului, contribuabilul nostru plătește deci impozit și contribuția de sănătate în sumă de 4.300 lei/cameră, ceea ce reprezintă 4.300/48.750 = 8,8% din venitul lui net și rămâne cu un venit de 48.750 – 4.300 = 44.450 lei/cameră.

Trebuie să mai ținem cont că norma de venit se poate reduce cu 50% (sau chiar 60% pentru cei din sectoarele 2-6 ale Bucureș-tiului) dacă persoana care obține un astfel de venit este angajată cu contract de muncă pe durată nedeterminată.

În cazul în care contribuabilul nostru alege să fie impozitat în sistem real, atunci el va declara un venit net de 48.750 lei (așa cum l-am calculat mai sus), va trebui să plătească contribuția de sănătate de 5,5% x 48.750 = 2.682 lei și va plăti un impozit de 16% din venitul anual impozabil (care este venitul net declarat, din care se scade contribuția de sănătate) = 16% x (48.750 – 2.682) = 7.371 lei.

Prin urmare, în cazul sistemului de impozitare real, contribuabilul nostru plătește deci impozit și contribuție de sănătate în sumă de 10.053 lei/cameră, ceea ce reprezintă 10.053/48.750 = 20,6% din venitul lui net și rămâne cu un venit de 48.750 – 10.053 = 38.697 lei/cameră.

Pentru a putea trage o concluzie, ar trebui să vedem și care este suma impozitului și a contribuției de sănătate plătibilă de un contribuabil care alege să fie impozitat în sistem real, dar realizează un venit net de doar 20.000 lei pe cameră.

În acest caz, aplicând același mod de calcul ca mai sus, contribuabilul nostru va plăti contribuția de sănătate de 5,5% x 20.000 = 1.100 lei și un impozit de 16% x (20.000 – 1.100) = 3.024 lei, în total 4.124 lei (ceea ce, trebuie să observăm, este ceva mai puțin decât 4.300 lei, cât ar fi plătit dacă ar fi ales sistemul bazat pe normele de venit).

În sfârșit, concluzia este că atât timp cât venitul estimat este în jur de 20.000 lei/cameră (sau valoarea normei de venit din zona respectivă), sistemul real, care permite deducerea contribuției de sănătate din venitul impozabil, este cel mai „eficient“, dar cu cât venitul net depășește norma de venit pe cameră, cu atât mai „eficient“ pentru contribuabil este sistemul bazat pe norma de venit.

Cele mai citite

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...
Ultima oră
Pe aceeași temă