11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialJustiția va învinge! | OPINIE

Justiția va învinge! | OPINIE

Observ mult pesimism în jurul meu. Tot mai mulți oameni îmi spun că nu se mai poate face nimic.

Ne-au încălecat penalii, au majoritate în Parlament, își apără imunitatea cu dinții, dau ce legi vor, când vor, cum vor. Dau și ordonanțe de urgență dacă li se face poftă – dovadă că într-o miercure nenorocită au măcelărit Codul Fiscal.

Legile anti-justiție au fost preluate de Parlament, în procedură accelerată, după ce măcelărirea Codului Penal prin ordonanță de urgență a eșuat la începutul acestui an. Au fost atunci două încercări: pe 18 ianuarie (cu cei doi „elefanți“ de la Guvern) și pe 31 ianuarie (Ordonanța 13). Pe prima a blocat-o Iohannis, pe cealaltă am spulberat-o noi, cei 600.000 din stradă.

Oricât de accelerată ar fi procedura impusă de Dragnea & Tăriceanu și implementată de comisia lui Ciordache, drumul e încă foarte lung. Gruparea infracțională PSD–ALDE speră să măcelărească legislația penală, definitiv și irevocabil, în această sesiune parlamentară. Adică până la Anul Nou sau chiar înainte de Crăciun. Puciștii visează Ignatul Codului Penal. Dar așa ceva nu e posibil.

Chiar dacă Parlamentul a impus Consiliului Superior al Magistraturii, ultimativ, emiterea unui aviz până pe 9 noiembrie, iar CSM a fost nevoit să se conformeze, traseul celor trei legi este încă lung și anevoios. Sigur, nu se împiedică borfașii într-un aviz consultativ, au mai trecut ei și altădată cu șenilele peste voința magistraților, dar de data asta e altceva.

În spatele acestui aviz se află nu doar cei 11 judecători și procurori din CSM care au spus „nu“, ci peste 4.000 de magistrați, semnatari ai apelului adresat recent ministrului Justiției. Mai mult de jumătate din magistrații României se opun restaurației comunisto-interlope în Justiție. Nu acceptă să fie încălecați din nou de Partid, așa cum s-a întâmplat – prin lege – în comunism și încă mulți ani după aceea. Abia din 2005-2006, din mandatul Monicăi Macovei, s-a rupt lanțul robiei Justiției. Abia de vreo 12 ani procurorii au posibilitatea reală de a ancheta demnitari de rang înalt, iar judecătorii – de a-i judeca.

Care e, de fapt, planul restaurației? Rămas fără opțiunea ordonanței de urgență, tandemul infracțional PSD–ALDE caută să-și rezolve problema în Parlament, unde jupâni sunt doi penali renumiți ai patriei: Dragnea și Tăriceanu. Dar asta durează mult mai mult decât și-ar dori cei doi inculpați.

Se discută – formal – în „Comisia Ciordache“. Vor urma dezbateri – tot formale – în comisiile juridice din cele două Camere, unde sforile le trag Șerban Nicolae (la Senat) și Eugen Nicolicea (la Camera Deputaților). Apoi, balamucul se va muta în plen. Și iarăși în două Camere. Chiar dacă restaurația va fi accelerată la maximum, legile nu vor fi votate în Parlament înainte de 1 decembrie. E posibil să nu poată fi votate nici înainte de Anul Nou, dacă luăm în calcul previzibila reacție vehementă a societății (magistrați, protestatari) și a aliaților noștri euro-atlantici.

Dar să zicem că legile vor pleca din Parlament, spre promulgare, la începutul lunii decembrie. Președintele nu se va grăbi cu răspunsul. Va aștepta până la limita celor 20 de zile prevăzute de Constituție (art. 77, alin. 1 – „Promulgarea legii se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire“).

Apoi are două variante de lungire a procedurii: trimiterea la Curtea Constituțională și retrimiterea în Parlament. Evident, Klaus Iohannis le va folosi pe amândouă, pe rând, și tot la termenul-limită prevăzut de Constituție (art. 77, alin. 3 – „Dacă Preşedintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituţionalităţii ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea“). Încă 10+10 zile doar de la Cotroceni.

Dar nici Curtea Constituțională nu va răspunde imediat, nici Parlamentul nu le va rediscuta, revota și retrimite spre promulgare cât ai bate din palme. La Curte, întreaga procedură – stabilirea termenului, dezbaterea, comunicarea deciziei – va dura măcar vreo 10-15 zile.

Per total, dacă legile vor fi declarate constituționale, ele vor fi promulgate la cel puțin 60 de zile de la prima adoptare în Parlament. Asta înseamnă după 1 februarie 2018. Iar sentințele lui Dragnea și Tăriceanu se apropie, se apropie…

Luați însă în calcul și programul rarefiat din timpul Sărbătorilor de iarnă (Crăciun–Anul Nou).

Luați în calcul și vacanța parlamentară din ianuarie (mă rog, ar putea fi o sesiune extraordinară, dacă urgența penalilor o impune).

Luați în calcul și presiunile care vor veni din toate părțile pentru renunțarea la infamele legi. Când situația devine critică, iar pericolul iminent, așteptați-vă la 600.000 de oameni în stradă, poate un milion de data asta. Ambasadele se vor reactiva, Tudose și Toader vor fi chemați la Bruxelles să li se dea peste degete, iar un subsecretar de stat de la Washington va ateriza de urgență la București.

Sub presiune, PSD și ALDE ar putea ajunge la schisme care să le lase fără majoritate în Parlament (deci fără posibilitatea de a vota legile anti-justiție). Nu excludeți o grevă a magistraților!

Asta e varianta unor -legi constituționale. Dacă verdictul va fi însă că ele conțin elemente neconstituționale, atunci li se poate pune cruce! Pentru Dragnea și Tăriceanu ar mai rămâne o singură variantă: fuga. Pot lua consultanță de la Ghiță.

Așadar, un pic de optimism nu strică! Plus îmbrăcăminte groasă și încălțăminte rezistentă la frig, că se anunță o iarnă grea în Piețele Victoriilor noastre.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă