27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialMomentul T-zero al exmatriculării corupției și a minciunii din Parlament | OPINIE

Momentul T-zero al exmatriculării corupției și a minciunii din Parlament | OPINIE

În urma unor calcule făcute de guvern, Comisia de muncă a Camerei Deputaților a anunțat marți că nu există resurse bugetare pentru susținerea tuturor prevederilor existente în varianta actuală a legii salarizării. Așadar, programul PSD susținut cu atâta ardoare în perioada electorală și chiar după, se dovedește a nu fi sustenabil, cel puțin la acest capitol.

Mult promisele măriri salariale de 100% din Sănătate ar urma să nu se mai aplice de la 1 ianuarie 2018 pentru că nu sunt suficienți bani la bugetul de stat. Ultima variantă propusă este ca aceste creșteri să se aplice etapizat, la fel ca în Educație. Cele două sectoare bugetare ar urma să beneficieze de creșterea de 25%, de la 1 ianuarie 2018, iar majorările ulterioare să fie făcute până în 2022.

Ce trebuie să știe angajații din aceste sectoare este că nici această creștere, dacă se va aplica, deoarece, după cum se observă, nimic nu este sigur în acest guvern, nu este reală. Se pare că introducerea mascată a unui sistem de impozitare progresiv va face ca angajatul să plătească de la 1 ianuarie 2018, 35% plus 10% din ce depășește 2000 de lei în total aproximativ 43%. În prezent, dările angajatului sunt de aproximativ 30%.

Ce fac sindicatele din învățământ

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLÎ), cea mai mare federație sindicală din România, a transmis în unitățile școlare următorul comunicat:

Colegiul Național al Liderilor Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, întrunit în data de 31.05.2017, în numele membrilor de sindicat nemulțumiți de prevederile Proiectului Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, dar și de nesoluționarea altor probleme, a hotărât consultarea acestora în perioada 6-9 iunie 2017, prin referendum, pentru a-și exprima opțiunea referitoare la declanșarea GREVEI GENERALE începând cu data de 12 iunie 2017.

Principalele nemulțumiri sunt:

  • Poziționarea salariaților din familia ocupațională „învățământ” în partea inferioară a grilei de salarizare;

  • Neacordarea tranșei de majorare de 20% începând cu data de 1 iulie 2017, conform Programului de guvernare aprobat de Parlamentul României;

  • Inexistența, în Legea bugetului de stat pentru anul 2017, a sumelor necesare plății sentințelor judecătorești, inclusiv a celor care privesc dobânzile penalizatoare;

  • Neadoptarea de către Parlamentul României a inițiativei legislative care privește posibilitatea pensionării cadrelor didactice cu trei ani înainte de împlinirea vârstei standard și fără diminuarea cuantumului pensiei, în condițiile în care alte categorii socio-profesionale se pot pensiona mult mai devreme și, în plus, primesc pensii incomensurabil mai mari decât cadrele didactice;

  • Modul de calcul al drepturilor salariale suplimentare pentru personalul din învățământ.

Cealaltă Federație, a doua ca mărime privind numărul de membri, prin reprezentantul ei, solicită respectarea programului de guvernare, cere explicații și avertizează Parlamentul României că pot apărea nemulțumiri în sistemul educațional. Nu sunt semnale clare că se pregătesc eventuale proteste.

Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ solicită Parlamentului României modificarea proiectului Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, astfel încât personalul din învățământ să beneficieze de majorările asumate prin programul de guvernare: 20% – începând cu 1 iulie 2017 și 30% – începând cu 1 ianuarie 2018. „La 4 ianuarie 2017, Parlamentul a adoptat Programul de Guvernare al Guvernului Grindeanu. În condițiile în care nu se operează modificarea proiectului de lege, parlamentarii își vor încălca propria Hotărâre. Personalul din învățământ așteaptă această majorare, iar o înșelare a așteptărilor poate conduce la o nemulțumire generală în sistemul educațional“, a declarat Marius Ovidiu NISTOR, președinte FSE „SPIRU HARET“.

De asemenea, FSE „SPIRU HARET“ solicită public ministrului finanțelor, Viorel Ștefan, să explice ce a vrut de fapt să spună prin declarația, făcută în cadrul unui interviu acordat Reuters, potrivit căreia „majoritatea creșterilor salariale vor reveni la buget sub formă de taxe“. „În condițiile în care creșterile nu se vor simți și în buzunarele angajaților, degeaba le facem. Dacă prin această lege Guvernul vrea să mute o sumă de bani dintr-un capitol bugetar în altul, să ne spună în față, nu să ne amăgească cu majorări, care vor exista doar pe hârtie“, a adăugat președintele Marius Ovidiu NISTOR.

Despre oportunismul unor lideri de sindicat ce au cochetat, în special, cu partidele de stânga, în interes propriu este mult de vorbit. Însăși ideea de sindicat are rădăcinile înfipte în doctrina socialistă. O atitudine corectă ar fi ca acești reprezentanți ai maselor să explice că, în urma calculelor făcute împreună cu reprezentanții ministerului finanțelor, aceste creșteri promise nu pot fi onorate și că politicienii i-au mințit și i-au amăgit, a câta oară?!… și că singura sancțiune pe care le-o pot aplica este VOTUL! O grevă pentru împărțirea a ceea ce nu există e neavenită, dar un protest pentru trezirea conștiinței neamului și pentru a solicita schimbarea clasei politice, prin alegeri anticipate, e o lecție de… democrație.

Cele mai citite

Ce este foliculita, cum o tratăm și cum o putem preveni

Ce este foliculita? Foliculita este o afecțiune comună, în general benignă, a pielii în care foliculul de păr devine infectat/inflamat și formează o pustulă...

Tapetul din living: Sfaturi utile pentru alegere și îngrijire

Livingul este spațiul în care petrecem o bună parte din timpul liber de acasă, fie că o facem pentru a ne relaxa sau pentru...

FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până...
Ultima oră
Pe aceeași temă