14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialTurnătorul Felix a umilit statul! Marii corupţi îşi iau ţara înapoi |...

Turnătorul Felix a umilit statul! Marii corupţi îşi iau ţara înapoi | OPINIE

Să recunoaştem: statul român a fost învins de către turnătorul Dan Voiculescu! Individul n-a executat nici trei ani din zece, iar ANAF a recuperat exact 3,65% din prejudiciul de peste 60 de milioane de euro din dosarul ICA. Noul cod penal arăta clar că Voiculescu putea fi scos din închisoare doar dacă „a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească”. Nu a îndeplinit această condiţie, dar judecătorii l-au lăsat să scape. Liberarea domnului Voiculescu s-a făcut în dispreţul legii şi a milioane de oameni cinstiţi.

În 2009, când Sorin Vîntu ne spunea în bătaie de joc „Întăriţi-vă statul”, acest stat a reacţionat şi l-a trimis la puşcărie pentru mulţi ani. Acum, statul domnilor Iohannis, Tudose, Dragnea şi Tăriceanu a înghiţit declaraţiile sfidătoare ale unui turnător care a fost eliberat fără să regrete nimic şi fără să plătească mai nimic. De ce i-am pomenit pe aceşti domni? Pentru că toţi sunt legaţi de Voiculescu. Pentru că i-au fost complici, la un moment sau altul. Nu putem blama doar nişte judecători pentru eliberarea turnătorului Felix. A fost un lung şir de presiuni politice şi de comportament non-combat al unor instituţii, aşa am ajuns la acest final umilitor.

În 17 februarie 2016, când ANAF a făcut un efort mai serios de a recupera prejudiciul din dosarul ICA, domnul preşedinte Klaus Iohannis a declarat: „Libertatea de exprimare în media nu poate fi suprimată pentru banale motive administrative (…) Această abordare heirupistă a ANAF mi se pare cel puțin nepotrivită, dacă nu discutabilă”. Câteva zile mai târziu, a retractat parţial cele afirmate, dar semnalul fusese dat. Vă reaminesc că, potrivit articolului 80 din Constituţie, preşedintele României „reprezintă statul” şi „veghează (…) la buna funcţionare a autorităţilor publice”

Tot în februarie 2016, Senatul României, condus de Călin Popescu Tăriceanu – nr.2 în ierarhia constituţională a statului român – i-a organizat un mic linşaj premierului Cioloş, căruia i s-a cerut, direct sau indirect, să influenţeze ANAF pentru a nu evacua Antena 3 din sediu. În fruntea celor care au apărat Antena 3: senatoarea Gabriela Firea, senatorul Şerban Nicolae, dar şi parlamentari liberali. Nici un ales nu a fost de partea justiţiei. Liviu Dragnea, deputat, a venit la tribuna Senatului pentru a asista la dezbatere.

În august 2014, când Dan Voiculescu a fost condamnat, întreaga protipendadă pesedistă a defilat pe la Antena 3 pentru a declara că sediul postului nu va fi lăsat pe mâna ANAF.

Aş mai aminti un fapt pe care mulţi îl vor uitat: între 2004 şi 2008, actualul director al SRI, Eduard Hellvig, a fost deputat şi europarlamentar PC, partidul lui Dan Voiculescu.

Un ultim element: potrivit declaraţiilor făcute în 2016 de şeful ANAF de la acel moment, Dragoş Doroş, statul român avea de recuperat prejudicii de opt miliarde de lei! Din aceste sume, în 2016 a recuperat 151 de milioane de lei şi 13,84 milioane de lei în primul trimestru din 2017!

Ce poate înţelege cetăţeanul român cinstit din aceste fapte?

În primul rând, că ANAF este necruţător cu micii datornici care, pentru o datorie de un leu, se trezesc cu conturile blocate, în timp ce Dan Voiculescu le râde în nas inspectorilor fiscali. ANAF se duce peste o mână de ziarişti care dezvăluie corupţia din jurul lui Dragnea, dar se preface că nu poate recupera banii furaţi de marii corupţi. Prejudiciul din dosarul „Transformatorul”, în care a fost condamnat Relu Fenechiu, n-a fost nici el acoperit. Fenechiu este pe cale de a fi de asemenea liberat condiţionat. De ce să-ţi plăteşti taxele, când marii hoţi rămân cu banii furaţi?

În al doilea rând, chiar dacă unii, dar nu toţi, uită legăturile subterane care leagă nomenklatura uselistă de patronul Antenei 3, eu cred că românii intuiesc ce se întâmplă. Observă că, în ultimul an, instituţiile statului au asistat pasive sau l-au ajutat pe turnătorul Felix să scape. Observă că membrii CNA, inclusiv cei trimişi acolo de către preşedintele Iohannis sau de către PNL, se prefac că nu văd linşajele mediatice orchestrate de televiziunile trustului Intact.

PNL şi USR trebuie să arate că nu au nici o legătură cu un turnător corupt, care a umilit statul român. Politicienii decenţi au datoria să boicoteze Antena 3 şi să-i cheme în faţa Parlamentului pe ministrul de Finanţe şi pe şeful ANAF pentru a explica de ce, în regimul Dragnea, recuperarea prejudiciilor din dosarele de corupţie s-a oprit. Dacă nu o vor face, eu pot doar să le reamintesc o frumoasă vorbă românească: „Fiecare pasăre pre limba ei piere”…

Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă