3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiCreierul iubește ordinea

Creierul iubește ordinea

Creierul iubește ordinea

Prof. Univ. Dr. Alexandru Vlad Ciurea
 

 

La început de an, cred că facem cu toții bilanțul anului care a trecut și planuri pentru anul care tocmai a pornit la drum. Unii fac aceste lucruri mai superficial, alții o fac foarte serios. Chiar le pun pe hârtie. Dar, indiferent cât de serios vă faceți bilanțul anului „vechi” și cât de apăsat vă stabiliți prioritățile pentru viitor, trebuie să știți că aceste obiceiuri fac bine creierului.
 
Momentele în care vă setați obiectivele pentru 2020 sunt momente în care, de fapt, vă faceți ordine în gânduri. Este foarte bine chiar să puneți pe hârtie aceste obiective, pentru că veți obține o mult mai mare claritate a acestora. Stabilirea priorităților înseamnă și organizarea timpului pe care îl veți aloca pentru fiecare dintre acestea. Înseamnă și stabilirea resurselor – bani, energie, muncă – pe care le veți aloca. Iată cum, aproape pe nesimțite, vă stabiliți un plan de management pentru anul 2020. Adică, pe scurt, organizare.
 
Creierul este mult mai receptiv atunci când lucrați după un plan bine organizat. Memoria este mai bună, starea de bine, starea aceea de energie pozitivă, este mult mai prezentă. Stările negative, iritările acelea de tipul „oare am uitat ceva?”, ezitările sau inconstanțele se reduc semnificativ. Iar dacă le puneți pe hârtie, într-o agendă și, mai ales, scrise de mână, creierul dumneavoastră va fi mult mai puțin încărcat  de reziduuri. Să știți că eu iubesc să scriu de mână zilnic. Este un lucru dovedit faptul că scrisul de mână dezvoltă imaginația, stimulează gândirea, clarifică ideile și îmbunătățește  memoria.
 
 
Am spus-o de mai multe ori: creierul este un organ complex, mereu „în priză”, și are nevoie de relaxare. Dați-mi voie să vă dau câteva sfaturi, sunt medic neurochirurg de foarte mulți ani și nu trebuie să vă supărați pe mine dacă vă dezvălui câteva metode de relaxare pentru a avea un creier sănătos și mereu „în formă”.
 
În primul rând, dormiți fără telefonul mobil pe noptieră. Aerisiți bine dormitorul înainte de culcare și nu porniți căldura la maximum. Culcați-vă seara în jurul orei zece, somnul este mai profund înainte de miezul nopții. Să știți, de asemenea, că o carte bună este mai potrivită înainte de culcare decât orice emisiune televizată. Sau orice film artistic. Nenumărații stimuli ai televizorului, de la sunet și imagine în culori, la conținutul cel mai adesea neliniștitor al emisiunilor de știri au nevoie de timp pentru a fi absorbite și asimilate.
 
Treziți-vă dimineața devreme. Beți un pahar cu apă, deschideți fereastra, respirați aer curat și, vă recomand, ascultați un pic de muzică. Melodii care vă plac. Lumina, muzica, aerul, paharul cu apă – toate acestea stimulează pozitiv creierul și vă pregătesc pentru noua zi. Apoi, luați micul dejun. Așa cum un autoturism are nevoie de benzină ca să meargă, așa și organismul are nevoie de hrană ca să pornească la drum.
 
Nu uitați că randamentul cel mai bun îl dați în intervalul dintre orele zece și douăsprezece dimineața. Nu săriți peste prânz, dar nu mâncați până când rămâneți sudați de scaun. Iar după-amiaza, faceți un pic de sport. Sau, măcar puțină mișcare în aer liber. Apoi, nu uitați de teatru, operă sau cinema. Iar seara, o cină ușoară, nu mai târziu de ora șapte.
 
Ordinea, fie că este ordine pe termen lung, fie că vorbim despre programul unei zile, este esențială pentru sănătatea creierului. Vă doresc să un an ordonat și plin de succese. La mulți ani!

 

Alexandru Vlad Ciurea
Alexandru Vlad Ciurea
Profesor Doctor Alexandru-Vlad Ciurea este un neurochirurg român. A înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, a condus și a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naționale și internaționale. Profesor universitar de neurochirurgie la Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila”, din București, conducător de doctorat. A realizat peste 23.000 de mii de operații pe creier, din care jumătate la copii. A fost președintele Societății de Neurochirurgie din România 8 ani (două mandate). Face parte din boardul revistei internaționale „World Neurosurgery”. A publicat 33 de cărți, cea mai importantă fiind „Tratatul de Neurochirurgie”. Din 2009 este cercetător Științific Gradul I.Între 1999 și 2011 și, ulterior, din 2014 până în prezent, este Președintele Comisiei Naționale de Neurochirurgie a Ministerului Sănătății, rol în care a fost responsabil cu realizarea Curiculei Naționale de Neurochirurgie și crearea specializării "Neurochirurgie Pediatrică". Este autor și contributor România Liberă din anul 2017.
Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă