Ştiu, v-aţi săturat de profeţia „PNL va păţi ca PNŢ”! Dar în 2020 va veni minunea care să-i salveze? | OPINIE

de George Mioc

Ştiu, v-aţi săturat de profeţia „PNL va păţi ca PNŢ”! Dar în 2020 va veni minunea care să-i salveze? | OPINIE

Liderii liberali promit că, după ce se vor termina luptele interne şi vor alege noua conducere, se vor arunca hotărât în bătălia cu PSD. Nu-i cred!

După alegerile parlamentare, când Alina Gorghiu a fost convinsă să demisioneze, iar Raluca Turcan a preluat conducerea partidului, mi s-a părut că unele lucruri se schimbă. Se auzea vocea unor politicieni noi, care făceau opoziţie PSD, în timp ce vechea garnitură stătea ascunsă, ca să fie uitată... Discursul doamnei Turcan era clar: lupta cu corupţia este o prioritate. Însă, după câteva luni, este evident că Raluca Turcan şi cei câţiva care se luptă cu Dragnea sunt nişte cavaleri ai unei cauze pierdute.

În structurile sale profunde, acest Partid Naţional Liberal are aceeaşi mentalitate ca PSD-ul, doar că nu îndrăzneşte să ne-o spună în faţă. Mă uit doar peste faptele din ultima lună:

 

Reţineţi, vă rog, că, PNL pur şi simplu a dat-o afară din comisia juridică a Senatului pe doamna Gorghiu şi a apelat la un reputat finanţist pentru a fi sigur că nu se face din nou de râs. Asta este acum situaţia din PNL: pentru a arăta că, totuşi, se luptă cu Dragnea, defilează cu câteva personaje proaspete, nepătate încă de mlaştina din partid. Vechea garnitură se trezeşte doar când trebuie să-şi împartă viitoarele posturi de conducere.

 

În 2004, PNL şi PD au obţinut, candidând împreună, în cadrul Alianţei D.A., circa 3,2 milioane de voturi. În 2008, au candidat separat, dar, adunate, PNL şi PD însumau 3,5 milioane de voturi. În 2016, le-au mai rămas – sub sigla PNL şi sub conducerea doamnei Gorghiu – doar 1,4 milioane de voturi. Jumătate din cât a obţinut Klaus Iohannis în turul I al prezidenţialelor din 2014: 2,8 milioane de voturi (în turul doi el a colectat 6,28 milioane de voturi).

Acestea fiind faptele, eu nu cred că, după congres, acest PNL bleg, îmbătrânit în rele şi pus pe căpătuială, va renaşte şi se va transforma în vultur. Şi cred că majoritatea alegătorilor acestui partid ştiu deja asta. E prea târziu să mai avem iluzii.

Eu nu doresc să disec acum soarta tristă a PNL, problema mea este: cine face opoziţie la PSD? Unde sunt cei 99 de parlamentari PNL? Cel mult 4-5 sunt activi...Ştiu că mulţi spun că s-a terminat cu ideologiile, dar eu nu sunt de acord şi afirm că este necesară o alternativă de dreapta la PSD. USR, oricât s-ar strădui să evite această dihotomie, este de stânga.

Eu cred că România are nevoie de un sistem privat de sănătate, de spargerea monopolului CNAS, de alternative reale la şcolile de stat, de flexibilizarea pieţei muncii şi de o impozitare diminuată şi simplificată. Dar PNL nu face nici opoziţie, nici nu oferă proiecte alternative. Poate liderii săi îşi închipuie că mai este mult timp până la alegeri şi au auzit prea des că vor avea soarta PNŢCD ca să mai creadă în această profeţie. Dar aşa sperau şi ţărăniştii, în 1999, că îi va salva vreo minune, dirijată de Emil Constantinescu. Minunea n-a venit şi nimeni n-a plâns după ţărănişti. 

Comentarii

Doresc sa vad site-ul intreg
© 2006 - 2017 - Toate drepturile rezervate