„Manole“, șantajat de Securitate | OPINIE

Catalin Prisacariu Actualizat: 20.03.2017 - 09:29

Securitatea l-a șantajat pe Mugur Isărescu, sursa „Manole“, pentru a se asigura de loialitatea acestuia. Cel puțin înainte de 1989. Și nu avem nici o garanție că asta nu s-a întâmplat și după decembrie 1989, ba chiar dimpotrivă.

Share

Securitatea l-a șantajat pe Mugur Isărescu, sursa „Manole“, pentru a se asigura de loialitatea acestuia. Cel puțin înainte de 1989. Și nu avem nici o garanție că asta nu s-a întâmplat și după decembrie 1989, ba chiar dimpotrivă.

În 1988, sursa „Manole“ din Institutul de Economie Mondială a primit o invitație la o bursă în Anglia din partea unei organizații academice britanice.

Evenimentul a alertat Securitatea. Într-un „PLAN DE MĂSURI privind testarea obiec­tivului «MANOLE» din I.E.M.“ se detaliază și care considera Securitatea că era pericolul acestei invitații, dar și cum trebuia testată fidelitatea lui „Manole“.


Citește și:  Guvernatorul BNR și Grupul Operativ „Negoiul“. Mugur Isărescu nu a fost doar informator, ci și ofițer acoperit! DOCUMENTUL care probează calitatea șefului Băncii Naționale a României de agent al Securității 

Conform unei “note de prezentare” întocmite de Securitate în 1979, Mugur Isărescu făcea parte din “Grupul «NEGOIUL»“. Iar “Grupul Operativ Negoiul” era “legenda” — numele conspirativ — al Oficiului pentru Studierea Dezvoltării Economiei Mondiale (parte din Institutul de Economie Mondială), structură folosită pentru acoperirea misiunilor de spionaj.

Iată pasajele relevante din acest document: „Din măsurile de verificare întreprinse pînă în prezent a rezultat că «MANOLE» este cultivat de către diplomatul englez

«MARIUS», care l-a contactat de mai multe ori în cadrul unor acțiuni oficiale și a încercat să-l întîlnească și în afara cadrului oficial, invitîndu-l în oraș pentru a lua masa împreună.


Citește și:  Complicii turnătorului Isărescu: o întreagă clasă politică care tremură în faţa Securităţii! OPINIE 

De multă vreme visam să vedem excepţionala noastră clasa politică strânsă în jurul unui Obiectiv Naţional! Şi iată că minunea s-a petrecut: toţi îl protejează pe turnătorul Mugur Isărescu. Toţi! Unii printr-o tăcere complice, precum cea exersată de tânăra speranţă Nicuşor Dan, de inculpatul Tăriceanu sau de preşedintele CSAT, Klaus Iohannis.

 

 

Recent, «MANOLE» a primit o invitație nominală din partea Centrului de Studii «MAREA BRITANIE – EUROPA DE EST» (cunoscut ca instituție de acoperire a serviciului de informații englez) pentru a participa la o bursă de studii și documentare în Anglia (...). Pentru a verifica sinceritatea, loialitatea și modul în care acesta (Manole – n.r.) respectă prevederile legale privind stabilirea de relații cu cetățeni străini, propunem (...): Cu aprobarea șefului C.I.E. Va fi selecționat un ofițer «S» din unitățile speciale ale U.M. 0544 cunoscător al limbii engleze și cu pașaport străin care va fi instruit să-l contacteze pe «MANOLE» folosind legenda ca fiind cetățean englez, «funcționar în cadrul Centrului de Studii MAREA BRITANIE – EUROPA DE EST». (...) În contextul discuțiilor, «străinul» îi va relata lui «MANOLE» că știe unele aspecte despre legăturile sale (...) cu (...) pe care a cunoscut-o cu prilejul bursei de documentare oferite de U.S.I.A. Din S.U.A. “.


Citește și: Rețeaua Isărescu pentru fonduri europene. Coincidențe: când soția a aprobat banii, soțul a fost angajat la Banca Națională a României | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ 

Guvernatorul nu lasă nimic la voia întâmplării: a primit o finanțare de 200.000 de euro de la UE prin intermediul soției unui subordonat al său. Aceasta conduce Agenția de Dezvoltare Regională Oltenia, instituție care refuză să comunice cum a alocat respectivele fonduri.

 

Am eliminat din paragraful de mai sus și natura „legăturilor“ lui „Manole“ cu persoana cunoscută „cu prilejul bursei de documentare oferite de U.S.I.A. Din S.U.A.“, dar și numele acelei persoane (dintr-un motiv simplu: scopul meu nu a fost și nu este acela de a expune întâmplări din viața personală a lui „Manole“). În „planul de măsuri“, însă, ofițerii de Securitate menționau aceste informații negru pe alb. Cu scopul evident de a-l șantaja pe „Manole“ cu deconspirarea unor relații neortodoxe. Dar acesta este doar un exemplu, identificat în doar o mică parte din documentele care-l privesc pe „Manole“, adică în cele la care am avut acces. În aproape 20 de ani de colaborare cu Securitatea, însă, până în 1989, este greu de crezut că alte evenimente din viața personală nu au fost exploatate de aparatul represiv. Evenimente la fel de relevante după ʹ89 pentru același scop.


Pe aceeași temă:

PressOne: Mugur Isărescu, ofițer acoperit al Direcției de Informații Externe a Securității comuniste. Ar fi fost recrutat în 1971, ca student la ASE | FOTO 

Surse din fosta Direcție de Informații Externe (DIE) a Securității susțin că Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, ar fi fost ofițer acoperit în cadrul Institutului de Economie Mondială (IEM), potrivit Press One. Jurnaliștii susțin că Isărescu ar fi fost recrutat ca ofițer în anul 1971, înainte de finalizarea studiilor de la Academia de Științe Economice, și în același an a fost angajat la IEM.

 „Manole“, un nume de cod prea fierbinte pentru România. Guvernatorul BNR este apărat prin tăcere. Nimeni nu vrea să comenteze dosarul de turnător la Securitate al lui Mugur Isărescu 

Personalități ale vieții politice și publice au evitat să ia poziție după ce „România liberă„ a dezvăluit faptul că guvernatorul Mugur Isărescu a colaborat cu Securitatea sub numele de cod „Manole”.

  Citește și: Dezvăluire RL. Guvernatorul Băncii Naționale a României, acuzat de lipsă de etică academică: Mugur Isărescu a publicat o carte cu 518 de pagini, din care 180 de pagini sunt copiate din alte trei lucrări ale sale 

Într-un volum din 2009, academicianul guvernator al Băncii Naţionale a României a preluat aproape integral, fără a menţiona explicit acest lucru, 180 de pagini din trei volume pe care le publicase în anii anteriori.

 Noi dezvăluiri în dosarul de turnător al guvernatorului BNR: Isărescu s-a oferit să penetreze Ambasada Marii Britanii | EXCLUSIV ROMÂNIA LIBERĂ 

Acum 30 de ani, UM 0195 a Securității se baza pe Mugur Isărescu să obțină informații din mediul diplomatic de la București, iar sursa cu nume de cod „Manole“ nu dezamăgea, conform documentelor de la acea vreme.

 EXCLUSIVITATE ROMÂNIA LIBERĂ. Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a turnat la Securitate sub numele de cod ”Manole” | DOCUMENTE. FOTO+VIDEO  

„Manole“. „Sursa Manole“. Sub acest nume de cod s-a ascuns, înainte de 1989, actualul guvernator al Băncii Naționale a României. Se afla în evidențele UM 0195, adică sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informații Externe.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...