23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialMarea peticeală a Guvernului Cioloș

Marea peticeală a Guvernului Cioloș

Limitele guvernului condus de Dacian Cioloș au fost conturate de la început, fiind vorba de un executiv cu un mandat de numai un an și cu un sprijin politic fragil. La șase luni de la preluarea mandatului, a devenit limpede că miniștrii tehnocrați ai lui Cioloș nu își doresc decât să peticească moștenirea lăsată de Emil Boc și Victor Ponta, cei care au guvernat România ultimilor șase ani. Specialiștii apolitici din domenii precum infrastructură, sănătate sau educație ar fi trebuit să curețe, într-un timp-record, sisteme măcinate de corupție, conflicte de interese, să elimine firme cu puternice conexiuni politice abonate la contracte de milioane de euro cu statul.

La Ministerul Transporturilor, Dan Costescu a descoperit, zilele trecute, că Drumul Național 76, care leagă Deva de Oradea – unul vital pentru transportatori -, se reabilitează cu 5 kilometri pe an, deși la el se lucrează de peste 1.000 de zile. Stadiul lucrărilor este jalnic, de numai 50%. Este un aspect generalizat, din moment ce un raport al Corpului de Control arată că pe nici un drum național și pe nici o autostradă din România lucrările nu sunt în grafic. Costescu a promis o monitorizare mai atentă, a amenințat cu rezilierea unor contracte și a anunțat noi licitații pentru 2017. Pentru că atât îi permite legea. În schimb, noua organigramă a Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale pare o înfrângere a sa personală din moment ce, la nivel național, din 110 posturi au rămas 103 (o reducere de vreo 7%). O reformă firavă în cadrul unei Companii de Drumuri care a pus România pe ultimul loc în materie de construcții de autostrăzi și care a recepționat – probabil caz unic în lume – o autostradă ce a trebuit demolată la un an de la darea în folosință (Cunța-Săliște).

În domeniul Sănătății, intervențiile sunt tot punctuale. În cazul tragediei de la Clubul Colectiv s-a găsit o rezolvare politică prin plecarea Guvernului Ponta. A fost prilej de răfuieli politice interminabile, care au ocolit problematica reformei din sănătate. Cazul Hexi Pharma pare să se stingă de la sine, o dată cu moartea patronului ei, în loc ca el să declanșeze o curățenie generală în sistemul sanitar. Hexi Pharma deține doar 13% din piața dezinfectanților din România, lideri fiind Sante International, cu o cotă de piaţă de 33%, G.B. Indco, cu 17%. Controalele ar trebui declanșate pretutindeni, și la Spitalul Universitar, ca și în ultima comună din România unde funcționează un dispensar. A fost ignorat avertismentul lansat de managerul Spitalului Sf. Maria, Narcis Copcă, care a afirmat că există și alte firme care produc substanțe dezinfectante neconforme. Fostul ministru al Sănătății, Achimaș Cadariu, cu o prestație stranie în cazul Hexi Pharma, a fost nevoit să plece.

În Educație, la șase luni de la preluarea mandatului, ministrul Adrian Curaj nu a reușit să creeze un cadru legal care să elimine impostura și frauda academică. Pentru a nu lăsa ca acuzațiile de plagiate să fie judecate într-un cadru legal impus de către Parlament, ministrul Curaj a încercat să dreagă busuiocul și a impus ca tezele de doctorat ale lui Ponta, Oprea&Co să fie judecate cu rapiditate de Comisia de Atestare a Titlurilor. O măsură la limită și la fel de punctuală, care va da posibilitatea celor în defavoarea cărora se va da verdictul să o conteste.

Guvernul Cioloș a funcționat până acum ca o echipă de intervenție chemată să stingă focare de criză. Pe unele le-a gestionat bine, în alte cazuri s-a terminat cu plecări din Executiv. Poate că aceasta este limita politică și de competență a membrilor săi. Totuși, ar fi fost mai sănătos să avem un guvern kamikaze decât unul care să iasă, la toamnă, onorabil din scenă.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Antrenor dat afară pentru că a avut o relație cu o jucătoare. Anunțul clubului englez Leicester City

Formația engleză de fotbal feminin Leicester City și-a concediat antrenorul, pe Willie Kirk, după ce acesta a fost acuzat că a încălcat codul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă