7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiFinal de an. Ce punem în balanță?

Final de an. Ce punem în balanță?

Final de an. Ce punem în balanță?

Prof. univ. dr. MSc Alexandru Vlad Ciurea

Oricât de prinși am fi în iureșul finalului de an, tot găsim câteva momente pentru a analiza anul care se încheie și a face planuri pentru cel care vine. Ca medic, stau de vorbă cu mulți oameni. Dar nu numai ca medic. Cei cu care petrec zi după zi nu sunt doar pacienți, dar și prieteni, colegi, familie. Și în această lume a mea, ca în a fiecăruia, toți au un bilanț la final de an și toți au și proiecții de viitor. Diferite, în bună măsură pentru că, de la concret la ideal, valorile fiecăruia sunt determinate de educație, mediu, puterea de a se ridica și a depăși fiecare cumpănă sau – de ce nu? -, forța interioară de a visa.

Ne găsim într-un iureș, cum spuneam, în care graba ne–a devenit cuvânt de ordine. Mulți și-au împodobit bradul cu o săptămână înainte de Ajunul Crăciunului – iată un exemplu simplu, dar relevant… Umplem magazinele (hypermarketurile fac vânzări-record), dar și șoselele. Parcă am vrea să ne ținem „în priză” constant. Să „umplem timpul” ca apoi să spunem, de multe ori cu emfază, că nu avem timp! Preocupările noastre imediate sunt, de cele mai multe ori, extrem de concrete – aproape banale – și sunt departe de valorile fundamentale – patriotism, credință, dreptate, dragoste, generozitate etc.

Cea mai nouă boală se numește „stres cronic”

Cu cât iureșul fiecărei zile este mai puternic, cu atât suntem și noi mai zdruncinați în interior. Vrei sau nu vrei, toate cele ce se petrec în imediata ta apropiere te afectează în mai mică sau mai mare măsură. Un aliat puternic în aceste zile – dar nu numai – ar trebui să ne fie echilibrul. Să știm să facem acei doi-trei pași înapoi, pentru a vedea ansamblul, pentru a respira adânc și pentru a analiza prudent ceea ce vedem. Trebuie să ne protejăm de factorii care produc stres. Este maladia vremurilor noastre, dar acest lucru se întâmplă și pentru că noi îi permitem neliniștii să se apropie prea mult de noi.

Un mod de a o ține la distanță este să reducem timpul de privit la știri (ce plăcere pe realizatorii acestora să le împăneze cu ură, furie sau spectacol morbid!) și să citim. Bill Gates a fost întrebat de un reporter ce ar dori să îi aducă Moș Crăciun. Timp să citesc, a cerut acesta! Cărțile ne pot fi un bun camarad și – important! – un sprijin pentru echilibrul amenințat sau pierdut. Timpul petrecut cu prietenii – reali, nu virtuali – este iarăși un scut împotriva stresului. Un concert, un spectacol, o plimbare în aer liber – toate acestea sunt miraculoase pentru creier. Le-am scris și spus de multe ori și o voi face mereu, pentru că este datoria mea să o fac!

„A dărui” este mai important decât „a cumpăra”

Două verbe extrem de utilizate în această perioadă. Toată lumea face cumpărături, și foarte multă lume face daruri. Moș Crăciun este un balsam pentru sufletul celui care, dăruind aduce un zâmbet pe fața unui copil sărman sau a unui vârstnic însingurat.

Cumpărând pare că ne facem datoria față de …”frigiderul nostru”. Sau față de dulapul nostru cu haine. (Poate nu ar fi rău să ne împlinim această datorie mai ales față de biblioteca noastră, unde sigur este continuu un loc liber. Este și mult mai ieftină această investiție!) Sigur, sărbătorile trebuie pregătite și magazinele sunt pline cu de toate. Dar, credeți-mă, bucuria este mai mare atunci când, chiar dacă faci cumpărături, o faci pentru a dărui, nu pentru a te îndestula.

Prin urmare, ce punem în “balanță” la acest final de an? Ce ne doare? Ce ne preocupă? Valorile de care vorbeam ocupă prea puțin loc. Cum să facem să le dăm mai mult spațiu în viețile noastre? Haideți, cel puțin, să răspundem la câteva întrebări. Ce facem pentru a contribui la binele comun? Ce facem pentru a fi buni creștini, pentru Dumnezeu? Pentru semenii noștri? Dacă răspunsurile la aceste întrebări vor fi prea sărace, dacă nu găsim răgaz și echilibru sau dacă „disponibilitatea la program prelungit” e doar pentru fuga dintr-un loc în altul, atunci măcar la propria noastră sănătate să ne gândim!

La mulți ani cu sănătate!

Alexandru Vlad Ciurea
Alexandru Vlad Ciurea
Profesor Doctor Alexandru-Vlad Ciurea este un neurochirurg român. A înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, a condus și a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naționale și internaționale. Profesor universitar de neurochirurgie la Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila”, din București, conducător de doctorat. A realizat peste 23.000 de mii de operații pe creier, din care jumătate la copii. A fost președintele Societății de Neurochirurgie din România 8 ani (două mandate). Face parte din boardul revistei internaționale „World Neurosurgery”. A publicat 33 de cărți, cea mai importantă fiind „Tratatul de Neurochirurgie”. Din 2009 este cercetător Științific Gradul I.Între 1999 și 2011 și, ulterior, din 2014 până în prezent, este Președintele Comisiei Naționale de Neurochirurgie a Ministerului Sănătății, rol în care a fost responsabil cu realizarea Curiculei Naționale de Neurochirurgie și crearea specializării "Neurochirurgie Pediatrică". Este autor și contributor România Liberă din anul 2017.
Cele mai citite

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...
Ultima oră
Pe aceeași temă