21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiGittenstein să fie explozibilul din tableta lui Giuliani?

Gittenstein să fie explozibilul din tableta lui Giuliani?

Rudy Giuliani, avocatul personal al lui Donald Trump, susține că are informații despre afaceri necurate pe care Joe Biden le-ar avea în România. Biden este posibil contracandidat al lui Donald Trump la alegerile prezidențiale de anul viitor. Fiul său, Hunter, a fost urmărit de procurorul general al Ucrainei pentru acţiuni ilicite. A trebuit să meargă tatăl, în anul 2015, la Kiev pentru a promite un miliard de dolari nerambursabili pentru ca dosarul fiului să fie scos, iar procurorul Viktor Shokin, demis de îndată.

Shokin povesteşte despre recomandările ambasadorului american

Eliberat de constrângerile temporare, fostul procuror a povestit cum ambasadorul de atunci al SUA i-a recomandat să utilizeze mănuşi de mătase la studiul dosarului afacerilor fiului lui Biden.

Nu se conosc descălecări ale lui Hunter Biden în România, omul care a făcut miliarde de dolari, pentru că tatăl era al doilea om al Administraţiei americane, doar a lui Joe Biden senior.

Cheia rotiţei luptei anticorupţiei ascunde un mega tun?

În urmă cu cinci ani, mai precis la data de 23 octombrie 2013, Joe Biden a purtat o discuţie telefonică seara cu preşedintele Traian Băsescu. Printre altele, conform declaraţiei de presă a preşedinţiei române, s-a discutat şi despre „potenţialul mare de creştere economică al României în următorii ani dacă aceasta va continua să dezvolte un mediu de afaceri predictibil şi transparent.“ Nefiind desecretizate convorbirile nu ştim dacă a făcut vreun deal cu Băsescu, dar anticipam o serie de chestiuni, încă de atunci.

Între 20-21 mai 2015, Biden i-a făcut o vizită de 24 de ore lui Traian Băsescu. Cei doi păreau extrem de cordiali. Au luat masa la un restaurant italienesc din Centrul Vechi. Conform site-ului preşedinţiei, Joe Biden a susţinut atunci o alocuţiune la Palatul Cotroceni, în care a vorbit despre lupta împotriva corupţiei şi de nevoia de presă independentă şi societate civilă puternică. Adjunctul lui Obama a felicitat DNA, ANI şi ICCJ pentru rezultatele obţinute în activitatea lor şi a precizat că Guvernul a făcut progrese în lupta împrotriva corupţiei. Primul ministru era Victor Ponta, căruia la scurt timp DNA i-a deschis dosar penal, pentru ca după şase luni să se producă incendiul din Colectiv.

Care să fie afacerile murdare ale lui Biden la Bucureşti?

După cum vă aduceţi aminte, Traian Băsescu, alias Petrov, avea să recunoască unui jurnalist de la Academia Caţavencu, prin 2006, că lui îi place să sugă doar de la licuriciul cel mare. Conform unor surse militare, în cinismul său incorigibil, le-ar fi cerut americanilor să aducă gloanţe, el livrând sânge. Dar nu despre câmpurile minate din Afganistan vine vorba în ameninţarea lui Giuliani că deschide el tableta în văzul lumii, ci posibil la cu tot altul aspect. Câmpul tactic al luptei împotriva corupţiei s-a bazat pe ajutorul partenerului strategic. Dar cu ce preţ?

Una din variantele, despre care nu avem date, ale prezumtivei afaceri gen Biden în România ar putea fi construcţia bazei de la Deveselu care a costat Congresul american 134 de milioane de dolari.

Dosarul Oracle a murit după vizita lui Iohannis la Washington

Cea de-a doua variantă, plauzibilă, e şpaga de la Oracle.

Maestrul Ion Cristoiu se întreba pe bună dreptate dacă la ultima convorbire dintre Iohannis şi Trump nu s-a discutat despre vreun dosar penal.

Cu vreo săptămână înainte de vizita fulger a preşedintelui român, fără nevastă, la Casa Albă, DNA a făcut percheziţii la Oracle România, firmă din Top 10 american. Acuzat de primirea de foloase necuvenite, deci corupţie în mediul privat, Sorin Mândruţescu, CEO-ul companiei, preşedinte al Camerei de Comerț Americane în România (AMCHAM), nu a fost săltat şi dus la mititica, ci s-a trezit doar cu control judiciar pe cap. De la vizita lui Iohannis la Washington nimic special nu s-a mai întâmplat în dosarul Oracle.

Dar cred că nici aici nu se ascunde marea dezvăluire aşteptată de poporul român de la Rudy Giuliani.

Gittenstein, aproprietarul de la „Proprietatea“

Cea de-a treia variantă, ar fi Fondul „Proprietatea“, locul unde s-au dat adevărate tunuri financiare de către acoliţii sistemului. Câţiva s-au trezit cu dosar penal, iar alţii ca Cristi Buşoi, înaintaţi spre marele Orient de Bruxelles.

Dar despre ce e vorba?

Vă mai amintiţi de voturile celor 7,8 milioane de români îndreptate împotriva lui Traian Băsescu la referendumul de suspendare a sa din 2012?

Mark Gittenstein era plenipotenţialul ambasador SUA la Bucureşti. A sărit rapid în ajutorul lui Băsescu, nu numai cu cheia de soft, ci şi cu trimiterea urgentă în România a doamnei Nuland şi a consilierului Gordon, cei care s-au ocupat de punerea cu botul pe labe a celor care au vrut să suspende autocratul susţinut cu firman de pe Potomac.

Fondul „Proprietatea“ a înghițit acțiunile celor mai profitabile companii de stat românești, statul român fiind presat să le scoată la vânzare prin lobby-ul dezlănțuit al lui Gittenstein. Ar mai fi de spus că Mark Gittenstein a încercat din răsputeri să dobândească o influență asupra anunțatului Fond Suveran de Investiții și Dezvoltare și a fost refuzat. Așa că să nu se mire nimeni că de la Washington vine vântul schimbării paradigmei. Sau de ce l-au arestat pe Dragnea?

Cine a instituit cadrul legal şi instituţional al luptei anticorupţiei din România, altul decât Mark Gittenstein? Dacă pică între mese, e semn că s-a închis şi cu ameţitoarea luptă dintre procurorii imbecili şi elitele României.

Gittenstein, valetul lui Biden

Numai capra podului nu ştie că Mark Gittenstein a fost valetul de curte a lui Joe Biden.

Provenit dintr-o familie de evrei, emigrată la sfârşitul secolului XlX din România, Mark Gittenstein nu era putred de bogat când a fost trimis ambasador în România. El donase doar 4000 de dolari în campania lui Obama.

A fost propus pentru conducerea Biroului de Politică Juridică din Departamentul Justiției, dar a fost respins după analiza rapoartelor publice despre activitatea sa extinsă în calitate de lobbyist înregistrat pentru Camera de Comerț a SUA. Şi aşa a primit în compensaţie Ambasada de la Bucureşti.

Interesant este de ştiut că în tinereţe, când sângele era mai aspru, Gittenstein a fost, de asemenea, consilier al Comitetului pentru Informații ale Senatului Statelor Unite ale Americii (1975–1978). Păi de atunci i s-a asigurat ascensiunea, posibil şi imunitatea. Dar care la un tăvălug i se va lua aşa cum i s-a dat.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă