10 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialInterviu cu Iulia Gorea Costin, candidatul PNȚCD la Primăria Capitalei: Mi-ar plăcea...

Interviu cu Iulia Gorea Costin, candidatul PNȚCD la Primăria Capitalei: Mi-ar plăcea ca Bucureștiul să fie mai verde

PNȚCD revine pe prima scenă a politicii românești cu un candidat pentru Primăria Bucureștiului care are un CV impresionant.

Iulia Gorea Costin a înde­plinit funcții importante la nivel internațional, dar are experiență și alături de comunitate, fiind primar în două legislaturi.

Candidatul PNȚCD pentru postul de primar al Capitalei a fost timp de cinci ani ambasador al Republicii Moldova la Consiliul Europei, fiind prima femeie ambasador din Repu­blica Moldova.

De ce ați decis să vă implicați în politică la numai 25 de ani, când ați devenit primar în comuna Bahmut din R. Moldova? Până atunci activaseți ca
profesoară.

Iulia Gorea Costin: În acest demers m-au încurajat oamenii. Reușisem să devin vizibilă în comună prin activitățile extrașcolare pe care le-am demarat.

Spuneți-ne câteva dintre realizările dumneavoastră ca primar.

I.G.C.: În timpul mandatului, am executat construcția a 16 fântâni, a unui drum central,  construcția unei grădinițe, reconstrucția unei școli primare, planificarea construcției unei școli gimnaziale, distribuirea terenurilor de construcție pentru familiile tinere, repartizarea echitabilă a materialelor de construcție, cât și a ajutoarelor pentru seniori, invalizi și participanți la război. Toate acestea reprezentau problemele cu care se confruntau localnicii în perioada respectivă. Eram  fericită când vedeam bucuria din ochii localnicilor atunci când plecau de la o audiență la primărie.

Ați luptat pentru păstrarea limbii române în instituțiile de învățământ din Republica Moldova, după ce ați participat în 1995, ca lider, la o grevă studențească. Ce a însemnat această luptă pentru dumneavoastră? De ce v-ați implicat într-un astfel de demers?

I.G.C.: Era de datoria mea. Nu puteam admite ca și noua generație să fie lipsită de dreptul firesc de a-și cunoaște istoria și de a studia limba română. Fac parte din generația despre care Grigore Vieru scria: „Din Basarabia vă scriu, Dulci frați de dincolo de Prut. Va scriu cum pot și prea târziu, Mi-e dor de voi și vă sărut. Cu vorba-mi strâmbă și pripită Eu știu că te-am rănit spunând, Că mi-ai luat și grai și pită, Și-ai năvălit pe-al meu pământ. În vremea putredă și goală, Pe mine, frate, cum să-și spun, Pe mine m-au mințit la școală, Că-mi ești dușman, nu frate bun…“.

Ați fost ambasador al Republicii Moldova la Consiliul Europei – prima femeie ambasador de la Chișinău – într-o perioadă complicată pentru istoria noastră recentă, respectiv între 1997 și 2001. Care au fost cele mai mari provocări ale mandatului dumneavoastră?

I.G.C.: Eram reprezentantul unei țări apărute recent pe harta lumii, fără experiență în diplomație, care se confrunta cu foarte multe probleme. Republica Moldova trecea, pe atunci, printr-o criză financiară foarte dură, salariile veneau cu o întârziere de peste
3-5 luni. Eram doar 2 diplomați în misiune, în timp ce în misiunile altor state numărul diplomaților varia de la 5 la  11 și chiar mai mult, persoane care beneficiaseră de pregătire adecvată și respectau poziția clară a statului pe care îl reprezentau. Pe atunci corpul diplomatic al Republicii Moldova abia se constituia, iar politica internă și externă rămânea una ambigue.

De ce ați ales acum să vă implicați în lupta electorală pentru Primăria Bucureștiului?

I.G.C.: De-a lungul întregii mele cariere am acumulat o experiență amplă de muncă și de viață. Am văzut Bucureștiul din perspectiva Chișinăului, dar și a Strasbourg-ului. Iubesc Bucureștiul, locu­iesc aici de 13 ani.  România, se pare, este unicul stat înconjurat de români, iar în acest context
centenarul de la 1 decembrie 2018 va fi un semnal pe care aș vrea să-l transmit pentru românii rămași în afara Țării, cu sau fără voia lor.

De ce ați ales să faceți acest pas important din partea PNȚCD?

I.G.C.: Am fost  la funeraliile seniorului Corneliu Coposu.  Îmi amintesc acea mare de lume, cutremurată de durere, care l-a petrecut pe ultimul drum. Partidul unui  astfel de  Om-simbol, al lui Iuliu Maniu și Ion Mihalache, trebuie să renască! Criza  morală și socială cu care ne confruntăm poate fi depășită prin implementarea  valorilor  și principiilor istorice ale acestui partid, drept normă de viață și conduită la toate nivelurile administrative. Vineri, 22 aprilie 2016, a avut loc sfințirea sediului PNȚCD din Bd. Carol I nr. 14, oficiată de reprezentanții Bisericii Ortodoxe, Bisericii Romano-Catolice, Bisericii Greco-Catolice și Bisericii Neoprotestante. E un nou început!

Capitala României este un oraș complicat, cu multe probleme nerezolvate din trecut. Care este planul dumneavoastră pentru București?

I.G.C.: Nu m-au oprit niciodată problemele, am căutat întotdeauna soluții.  Pentru o Românie integră. „Cu sufletul pentru oameni, cu fapta pentru București“ este deviza mea electorală și vă asigur că voi lucra cu specialiști din fiecare domeniu pentru a găsi cele mai bune soluții la problemele cu care se confruntă bucureștenii. Etapizat, prioritare fiind rezolvarea problemelor grădinițelor, școlilor, spitalelor, traficului aglomerat, salubrizarea, igienizarea și amenajarea stațiilor de metrou.  Cei  care circulă cu metroul sunt baza metropolei noastre, ei merită tot respectul și recunoștința noastră. 

Mi-ar plăcea ca Bucureștiul să fie mai verde,  ca pe străzile lui să circule tramvaie de tipul celor de la Strasbourg, foarte confortabile și frumoase, ca  râul Dâmbovița din „Micul Paris“ să aibă utilitatea râului Sena.

Orice devine posibil prin schimbarea atitudinii față de oameni, prin capacitatea de a-i însufleți și de a-i mobiliza prin exemplul personal. 

CV Iulia Gorea Costin

A absolvit Facultatea de Filologie și ulterior pe cea de Drept din cadrul Universității de Stat din Chișinău.

La 25 de ani a fost aleasă  primar și realeasă pentru a doua legislatură.

În  1990 a fondat primul liceu româno-englez, „Mircea Eliade“.

Între 1997 și 2001, Iulia Gorea Costin a fost reprezentant permanent, ambasador al Republicii Moldova la Consiliul Europei

În anul 2003 s-a stabilit  la București.

Cele mai citite

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...

Marea Britanie ar putea interzice fumatul

Una dintre principalele cauze ale deceselor cauzate de cancer în Marea Britanie este fumatul, iar Rishi Sunak vrea să-l interzică. Mai exact, Marea Britanie este...

Elevi de la Colegiul de Informatică din București au câștigat Marele Premiu la concursul internațional NASA

O echipă formată din elevi de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București a câștigat Marele Premiu la Concursul Internațional „National Space Society”. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă