16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialIon Ceban, purtătorul de cuvânt al lui Igor Dodon: Președintele i-a cerut...

Ion Ceban, purtătorul de cuvânt al lui Igor Dodon: Președintele i-a cerut lui Vladimir Putin retragerea trupelor ruse din Republica Moldova

Ion Ceban, purtătorul de cuvânt al președintelui Republicii Moldova, a declarat pentru România Liberă că Igor Dodon i-a cerut lui Vladimir Putin să retragă trupele ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Acestea sunt staționate în regiunea transnistreană și totalizează,  potrivit unor estimări neoficiale, circa 20.000 de oameni.

Interviul a fost realizat miercuri, la Chișinău, cu o zi înainte de întâlnirea dintre președintele Igor Dodon și Vadim Krasnoselisky – liderul separatist de la Tiraspol.

Joi este programată o nouă întâlnire între președintele Igor Dodon și Vadim  Krasnoselisky. Ce subiecte vor fi discutate?

Sunt mai multe teme anunțate.  Printre ele se numără restabilirea liniei telefonice fixe între cele două maluri ale Nistrului, eliberarea plăcuțelor de înmatriculare auto pentru mașinile ai căror proprietari au domiciliul în regiunea transnistreană, recunoașterea diplomelor de studii emise de Universitatea din Tiraspol, moratoriul asupra dosarelor penale ale persoanelor publice, deschiderea podului peste Nistru, accesul la terenurile agricole din regiunea transnistreană al proprietarilor care locuiesc în stânga Nistrului. Sunt peste 6000 de persoane în această situație.

Se va discuta și chestiunea  reintregrării  (reunificării)  Republicii Moldova, prin recăpătarea controlului asupra regiunii transnistrene?

Aceasta este o chestiune politică. Nu figurează pe ordinea de zi, dar cred că poate avea loc o discuție ne-formală.


Citește și: Purtătorul de cuvânt al președintelui Republicii Moldova – interviu pentru România Liberă: "Am răspuns în limba moldovenească. Care-i problema?"

Dialogul s-a purtat în limba română, pe stradă, în fața reședinței oficiale a președintelui Igor Dodon. Imediat după acest dialog, purtătorul de cuvânt al președintelui Republicii Moldova a fost întrebat de un grup de cetățeni care demonstrau împotriva lui Dodon, în fața reședinței acestuia:  "În ce limbă ați vorbit cu jurnalistul de la București?".


Care este poziția președintelui Dodon în chestiunea trupelor Federației Ruse aflate pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova?

Cu privire la aceste trupe ruse de „pacificatori”, trebuie să găsim o soluție ca aceste unități să plece de pe teritoriul Republicii Moldova.

Președintele Igor Dodon a discutat acest subiect, a cerut retragerea trupelor ruse și la întâlnirea avută la Moscova cu președintele Rusiei, Vladimir Putin?

Eu nu am asistat la această întâlnire, dar știu că subiectul a fost discutat.

Și care a fost răspunsul lui Vladimir Putin la cererea  Republicii Moldova?

Nu știu dacă Vladimir Putin a dat un răspuns. Știu că subiectul a fost abordat  în complex.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Viceprimar al sectorului 3, plângere la DNA, împotriva lui Robert Negoiță

Lucian Judele, viceprimarul Sectorului 3, a mers, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde a depus o plângere împotriva lui Robert Negoiţă, pe care...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...
Ultima oră
Pe aceeași temă