16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiMerkel vrea un ERDOKLAUS la București?

Merkel vrea un ERDOKLAUS la București?

România alege. Culege ce alege.
Duminică e zi de vot. Electoratul e chemat să voteze noul președinte. Dacă pentru calificarea în turul doi, Klaus Iohannis nu are nicio emoție, el fiind creditat cu 40%, bătălia se va da pentru locul doi. Pentru această poziție favorită este Viorica Dăncilă, cotată cu 22%, dar vine din urmă şi Mircea Diaconu, trecut pe buletinul de vot ca persoană fizică, într-un fel autorizată.
 
De ce e Klaus Iohannis pe prima poziţie?
În primul rând că timp de cinci ani de zile, noi nu am avut un șef de stat, ci un candidat. El a furat startul, cum se spune în atletism. A călcat peste constituție, peste promisiunile din 2015, peste tot ce înseamnă funcţia de mediere în societate pentru a fi reprezentantul unui partid anume. Nu s-a sfiit să meargă la Congresele PNL, chiar dacă norma fundamentală nu-i permitea. Putea de multe ori să fie suspendat, dar s-a opus mai mereu Călin Popescu Tăriceanu, acum revenit la intenții mai gudurale.
În al doilea rând, pentru că are de partea sa structurile informative care, vorba lui Cristoiu, au trebuit să-și deconspire zece agenţi acoperiţi din Parlament pentru a-i da guvernul lui, pardon al lui Merkel, cea care nu se împăca cu gândul că ar putea fi la paritate cu socialiştii în desemnarea comisarilor europeni. România a făcut diferenţa. Pe repede înainte, guvernul Orban a trecut numele Adinei Vălean, soţia lui Crin Antonescu, pe propunerea înaintată Ursulei van der Leyen, care degrabă a şi acceptat-o. Credeţi că pentru greva minerilor din Gorj s-a dus Iohannis la guvern sau pentru criza examenelor de rezidenţiat? Nu. Voia să se asigure că nu se va întârzia porunca dată.
Guvernul Dăncilă a căzut şi din cauza furiei popularilor europeni că vor fi la egalitate cu socialiștii prin propunerea unui social-democrat din partea României. Prin criza de la Bucureşti, popularii europeni şi-au rânduit majoritatea. Ce era 10-10, a devenit 11-9 în favoarea formaţiunilor din siajul Cancelarului german. Iohannis şi-a îndeplinit astfel principala misiune.
Să fi pe primul loc în intenţia de vot a românilor, în condiţiile în care nu ai făcut altceva decât să divizezi ţara şi să o enclavizezi, gata să trimiţi proscrişii în lagărul de exterminare, pe acea parte pesedistă a societăţii, e semn că ai o stea norocoasă sau multă protecţie de servicii înalt calificate.
 
Urletul lui Iohannis poate fi transformat în plâns
În al treilea rând trebuie căutat mecanismul producerii fermenților sociali. Dacă astăzi 4 din 10 români votează cu Iohannis e pentru că mașina de propagandă i-a mers din plin. De fapt, el nu e ales de drag pentru că ar reprezenta şi ar face ceva pentru țară, ci doar de cei 6 din zece români cărora li s-a insuflat ura faţă de PSD. Practic Iohannis beneficiază iar de votul negativ, exact ca în urmă cu cinci ani. Majoritatea alegătorilor săi, întrebaţi de ce-l votează, susţin că a oprit hoţii din PSD, fără a şti prin ce demers a făcut asta.
În al patrulea rând, Iohannis e pe primul loc în intenţia de vot pentru că a refuzat orice tip de dezbatere democratică. În spatele discursurilor cu o singură temă anti-PSD a stat doar interesul electoral de a capitaliza şi voturile useriştilor, a mitingiştilor de profesie. Urletul său poate fi transformat în plâns în câteva luni, atunci când românii îşi vor da seama că au dat voturile lui Iuda.
Și-a sfidat competitorii, a batjocorit orice idee de campanie onestă. În lipsa unei competiții loiale, în care candidații să-și poată adresa întrebări, e clar că noul Erdogan e pe primul loc. Şi Putin face la fel.
Laboratoarele securității au reușit în cei cinci ani să-i conserve imaginea nu prin acţiuni benefice țării, ci prin agresiuni asupra liderilor PSD.
A ridicat o parte din țară la luptă. A stigmatizat un grup social. Şi-a umilit şi batjocorit adversarii. S-a dus la schi când stigmatizații săi țineau țara pe șine.
Unul dintre prieteni mi-a spus că cea ce se întâmplă e deosebit de periculos. Nazy-style, zice el. “Doar Hitler făcea aşa cu evreii. A fi pesedist a devenit un stigmat, asta doar datorită infamei acţiuni de discreditare a adversarului.” Şi încă nu a scos PSD în afara legii, aş sublinia eu.
Faptul că astăzi românii sunt pregătiţi să-i dea votul e semn că propaganda a reuşit. Încă de la aducerea elefanţilor în spaţiul public am prevăzut că laboratorul e pregătit de acţiuni simbolice, chiar draconice. Propaganda a reuşit pentru că a recurs la cele mai simple slogane şi cele mai de impact. N-am să cred niciodată că ideea plăcuţei suedeze şi a mesajului său a apărut din spuma mării. Au lovit cu lozinci, iar corpul social, plăpând, le-au preluat în piept.
Dacă a reuşit ceva Iohannis în mandatul său e să scoată ce e mai toxic, mai otrăvitor şi mai gregar din societate. Sentimentul urii, se ştie din psihologie, e un handicap care apare la persoanele frustrate şi lipsite de personalitate.
Poate că nu în ultimul rând, Iohannis este atât de sus în sondaje pentru că a ştiut să calce peste cadavre. N-a avut milă de nimeni. S-a debarasat de lachei cât ai zice Lazăr Augustin. Nu i-a păsat că justiţia sa selectivă a trimis oameni la moarte. Cazul morţii judecătorului Stan Mustaţă şi mai nou a lui Sorin Frunzăverde nu l-a cutremurat. El e preşedintele.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...
Ultima oră
Pe aceeași temă