12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiTăriceanu - cucul din pendulă

Tăriceanu – cucul din pendulă

El a fost acuzat de procurori că a luat mită 800.000 de euro, pe vremea când era prim-ministru. Rareş Bogdan, prim-vicepreşedintele PNL, a declarat că partidul din care face parte lasă justiţia să-şi facă treaba. Dosarul e încă deschis.

Cum de a ajuns un lider de talia lui Călin Popescu-Tăriceanu să fie la mâna celor cu agende ascunse? E un mister încă de nedesluşit.

Răii din politică zic că niciodată n-a plecat din sânul celor care organizează azi politica de stat și că ar fi fost vocea contra-altistă a aceleiaşi orchestre. Eu nu cred că ar fi putut juca la dublu.

Cei care privesc cu detaşare scena politică susţin că astfel de atitudini sunt comune lumii politice. Azi, liderii mută cu albele, mâine cu negrele.

Era challanger-ul lui Iohannis

În toamna trecută eram convins că Tăriceanu e singurul challanger-ul lui Klaus Iohannis. Avea zestre electorală bună. Purta o ţinută prezidenţială. Ţinea la el permanent predicatul acuzării. Avea şarm şi era agreat de o serie de vechi liberali.

Insistenţa sa de a rămâne în mijlocul liberal-democraţilor europeni părea suspectă. Mulţi îi recomandau să se alăture suveraniştilor de tip Viktor Orban sau Matteo Salvini. Avea pe acolo vechi camaderii. I s-a programat şi o întâlnire cu Steve Bannon, strategul de campanie a lui Donald Trump, cel care încercase să fondeze anul trecut „The Movement”, o carapace protectoare pentru partidele naţionaliste din Europa. 

Tăriceanu era prea sigur pe el. Candidatura sa la prezidenţiale părea doar o formalitate. Liviu Dragnea, partenerul de alianţă, l-a şi anunţat, înainte de fatidicul act al condamnării sale, drept prezidenţiabilul alianţei. Cu bagajul său de încredere şi cu reţeaua de partid a PSD avea şanse reale de a câştiga alegerile prezidenţiale.

Însă, după dezastrul de la europarlamentare, baronii PSD au cerut ţâfnoşi un candidat propriu. Aici au greşit. Tăriceanu putea mai bine decât Dăncilă să-l învingă în turul 2 pe rivalul politic de atunci.

ALDE n-a intrat în Parlamentul European. Unii susţin că băieţii au lucrat la softul electoral, alţii că liderii partidului s-au culcat prea mult pe urechea dreaptă.

Sofiştii politici spun că i s-a arătat nuiaua. Te cuminţeşti sau o păţeşti! Te duci după Dragnea!   

În locul unei analize consistente, Tăriceanu a preferat pirueta politică. Şi-a trădat foştii aliaţi. A învăţat-o minte pe Dăncilă. Acţiune copilărească. Dar cu folos?

Mulţi naivi şi netrecuţi pe la Regimentul de gardă al statului de drepţi se mai întreabă încă ce a avut de câştigat Tăriceanu, în urma dărâmării Guvernului Dăncilă?

Alţii mai experimentaţi în relaţia cu lumea umbrelor susţin că săritura sa a fost la “liber impuse.”

Sigur că meandrele politicului sunt greu de desluşit, dar totuşi…

Cum a sărit în gol cu căluţul liberal

Memoria timpului consemnează ieşirea sa din decorul Convenţiei Democrate din România, prin anul 1992. Împreună cu Dinu Patriciu a făcut opinie separată. Au făcut sub sigla căluţului liberal o politică de Opoziţie şi faţă de putere şi faţă de opoziţia parlamentară.

Tăiatul cozii câinelui, vă mai amintiţi?

S-au dus singuri în alegeri şi au pierdut dezastruos. Timpul le-a adus mintea la cap, cum se spune prin popor. Au revenit la gânduri mai bune. Aşa a ajuns ministrul industriilor, prima demnitate primită, ca lider politic.  

Studiind cifrele seci ale economiei şi finanţelor, poţi fi doar rău intenţionat să nu calculezi plusurile guvernării Tăriceanu, din anii 2004-2008. A fost singur împotriva lui Băsescu? Şi atunci s-a bazat pe susţinerea parlamentară a PSD. A fost primul Guvern minoritar care s-a descurcat excelent. În timpul mandatului său s-a ajuns la cifre record în atragerea investiţiilor străine: aproape 8 miliarde de euro, cifră neegalată niciodată de atunci încoace. Creşterile economice erau recunoscute de forurile mondiale de specialitate, an de an. Integrarea în UE s-a întâmplat în timpul mandatului său de prim-ministru.

Primul semn de reconciliere cu sistemul

Revenind la cestiunea de azi, a dosarelor instrumentate de DNA, să reluăm filmul evenimentelor.

În toamna anului 2018, procurorii DNA au cerut ridicarea imunităţii sale. Senatul a respins în 3 iunie 2019 cererea cu 71 de voturi ”împotrivă” și o abținere. 38 de voturi au fost ”pentru” ridicarea imunităţii.

În vară, un prim semn de reconciliere a fostului lider al Senatului cu proprii acuzatori a fost dat de procurorii DNA, care nu au mai prelungit măsurile preventive în cazul lui Sebastian Vlădescu, fostul său ministru de Finanţe și a celorlalți inculpați dintr-un dosar  de corupție, cu şpaga de la austrieci. O firmă austriacă a făcut un denunţ prin care recunoştea că ar fi dat peste 2,1 milioane de euro fostului ministru de Finanţe din Guvernul Tăriceanu pentru a interveni pe lângă ministrul Transporturilor pentru plata lucrărilor la tronsonul de cale ferată Bucureşti – Constanţa. Acelaşi om de afaceri ar fi dat peste 1,1 milioane de euro secretarului de stat din Ministerul Transporturilor, Constantin Dascălu, potrivit datelor din dosar.

Una dintre calităţile liderului ALDE este că nu-şi trădează niciodată prietenii. Merge alături de ei până la capătul lumii, dacă i se cer acţiuni de globe-trotter politic. 

Să dormi în pat cu duşmanul!

Prin respingerea ridicării imunităţii lui Tăriceanu, cu votul masiv al senatorilor PSD, procurorii nu au putut începe urmărirea penală împotriva fostului prim-ministru, preşedintele de azi al muribundului ALDE.

Trădarea față de Partidul Social Democrat a lui Călin Popescu-Tăriceanu l-ar putea costa scump pe liderul ALDE, susţin analiştii politici.

Chiar dacă Senatul a respins, în luna iunie, solicitarea DNA privind începerea urmăririi penale în dosarul în care Tăriceanu este acuzat de luare de mită, procurorii continuă și în prezent cercetările.

În cazul în care acuzatorii identifică probe noi pot cere un nou vot în Senat pentru ridicarea imunităţii preşedintelui ALDE.

CHEIA E LA “Băieţi”
În condiţiile în care această cerere va fi înaintată Biroului Politic al Senatului, cu greu va mai putea scăpa. Foştii săi aliaţi nu-l vor mai apăra. Noii aliaţi de conjunctură au promis că vor lăsa magistraţii să-şi facă treaba.

Mai mult, Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a dezvăluit, pentru Bugetul.ro, că liberalii vor vota pentru ridicarea imunității lui Tăriceanu, dacă acest lucru li se va cere.

“Cine nu sare / ia condamnare!”
„În dosarul la care faceți referire în solicitare, în afară de persoana menționată de dvs (față de care Senatul nu a încuviințat cererea de efectuare a urmăririi penale) se desfășoară acte de urmărire penală față de alte persoane pentru infracțiuni aflate în competența DNA, prin urmare, până în acest moment nu a fost dispusă o soluție în cauză”, a precizat DNA, în cadrul unui răspuns oferit la solicitarea Bugetul.ro

Noroc că nu mai sunt proteste. Am fi putut fi martorii unei situaţii penibile, prin apariţia liderului ALDE la manifestări, precum Ludovic ORBAN, în iarna gecii roşii. Înregistrările audio din jurul său sunt probe ale internetului. “Cine nu sare / ia condamnare!” murmura aevea liderul liberal, cuminţit după dosarul făcut de DNA înainte de alegerile locale din 2016.

Tot în aceeaşi perioadă, la un miting monarhist, protestatarii m-au încercuit şi m-au pus să strig: “Tăriceanu eşti o mizerie!” I-am respins cu brutalitate. De abia am scăpat. Puteam să o iau pe cocoaşă pentru el.

Rareș Bogdan anunţă că liberalii dau undă verde la DEVORAREA lui Tăriceanu
Al doilea om din Partidul Naţional Liberal, Rareş Bogdan, a precizat, pentru Bugetul.ro, că liberalii vor vota în favoarea ridicării imunității lui Călin Popescu-Tăriceanu, dacă situația o va cere.

„Justiția trebuie să își facă datoria în orice context și în orice situație. Nu trebuie blocată nicio cercetare/acțiune juridică de către politic”, a mai spus prim-vicepreședintele PNL.

PSD va face cvorum pentru procurori sau pentru Tăriceanu?
“Dacă ar fi după mine, mâine l-aş da la câini” – mi-a spus un lider PSD, dar care a susţinut că nu are acordul politic al CEx.

E greu de crezut că Viorica Dăncilă, trântită de Parlament, prin trădarea lui Tăriceanu, va mai încuviinţa vreo apărare a senatorului, cândva lider al alianţei de guvernare.   

Orice ieşire în decor a lui Tăriceanu îl va putea costa. Dacă azi vorbeşte tot mai puţin despre statul paralel şi abuzurile din justiţie e fie semn de cuminţenia pământului, fie o recomandare din partea noilor aliaţi.

A ajuns la mâna băieţilor din spatele lui Rareş Bogdan. Acţiunile sale politice pot fi strâns legate de mersul acestui dosar.

În toamna anului trecut, părea un prezidenţiabil de forţă. Avea în jur de 38% grad de încredere. După ce conducerea PSD, post Dragnea, nu l-a mai susţinut pentru candidatură, a făcut o piruetă politică şi a căzut în braţele celor care până mai ieri îl detestau.

Acţiunile sale politice pot fi interpretate în cheia dosarului încă deschis la DNA. Mai poate să-l creadă cineva că şi-a mai păstrat convingerile? Pentru ce cauză mai luptă? E greu de înţeles.

Tăriceanu pare ca un cuc care locuieşte într-o pendulă. Scot băieţii bateria, e terminat.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă