7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăPoliticăAmbasada SUA: Romania este "un exemplu în regiune în ceea ce privește...

Ambasada SUA: Romania este “un exemplu în regiune în ceea ce privește combaterea corupției”

Zilele trecute în cadrul mesei rotunde “President Wilson’s Fourteen Points Speech and the Rise of Nation-States in Central and Eastern Europe”, ce s-a vrut a fi o dezbatere dedicată Centenarului Marii Uniri de la 1918 și organizată de Universitatea din București, adjunctul șefului misiunii SUA la București, Abigail Rupp a spus că Romania este “un exemplu în regiune în ceea ce privește combaterea corupției”. Evenimentul a fost găzduit de către rectorul Universității București, Mircea Dumitru, și a reunit experți romani și diplomați acreditați în România.

Diplomatul american a mai menționat că unul din scopurile parteneriatului dintre țara noastră și Statele Unite ale Americii este să se asigure ca nu va permite instituțiilor publice “să se retragă din acest progres”.

Afirmația înaltului oficial vine la puțina vreme după ce ambasadorul Hans Klemm s-a arătat împotriva Legilor Justiției, propuse de Tudorel Toader, spunând ca acestea sunt pro-corupție.

Abigail Rupp a evocat cei 20 de ani de parteneriat strategic Romania-SUA și a punctat că în 1997, când acest proces a început, “a avut in principal o dimensiune de securitate”. “Romania este lider al alianței noastre in Afganistan, una din primele țări care au oferit sprijin SUA după evenimentele din 11 septembrie și s-a aliat coaliției din Afganistan. La un moment dat, Romania a avut acolo 2.000 de soldați. Azi, Romania are mai mult de 600 de soldați în Afganistan, ceea ce o face al patrulea cel mai important contributor NATO”, a spus oficialul american, in context. Ea a amintit ca in Afganistan peste 100 de soldați romani au fost răniți si 26 au murit.

Ea a mai amintit că SUA sunt al şaselea cel mai important investitor străin în România. În context, Rupp a vorbit despre România ca exemplu regional în ceea ce priveşte lupta anticorupţie. La rândul său, consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu a spus că 2017 a fost “un an foarte bun” pentru parteneriatul strategic România-SUA. El a descris întâlnirea de la Washington, între Klaus Iohannis şi Donald Trump, drept una “substanţială şi foarte călduroasă”.

Cele mai citite

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...
Ultima oră
Pe aceeași temă