18.2 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăPoliticăAtacurile cibernetice ar putea duce la lansarea accidentală a unor rachete nucleare

Atacurile cibernetice ar putea duce la lansarea accidentală a unor rachete nucleare

Astfel raportul thin tank-ului Chatham House și intitulat Cybersecurity of Systems of Arms Nuclear a identificat un “număr de vulnerabilități” la sistemele de arme nucleare din întreaga lume, ceea ce le-ar putea permite hackerilor accesul la atacuri nocive, inclusiv prin folosirea de programe malware sau viruși.

În cazul în care un stat nu este conștient de faptul că sistemele sale au fost compromise, ar putea duce la luarea deciziilor pe baza unor informații false,  afirmă studiul.

“Sistemele de arme nucleare au fost dezvoltate pentru prima dată într-o perioadă în care capabilitățile de calculatoare erau în fază incipientă și s-au dat puține considerații potențialelor vulnerabilități cibernetice malware”, spun autorii raportului.

 “În momente de tensiune sporită, atacurile cibernetice asupra sistemelor de arme nucleare ar putea provoca o escaladare, ceea ce ar duce la utilizarea lor. Lansările nucleare neintenționate ar putea rezulta dintr-o dependență involuntară de informații și date false. În plus, nu se poate avea încredere în sistemul compromis în luarea deciziilor”.

Raportul sugerează că probabilitatea încercărilor de atacuri cibernetice asupra sistemelor de arme nucleare este “relativ ridicată” și citează rapoartele unor departamente de stat ale SUA care spun că ar fi putut infiltra anul trecut părți ale sistemelor de rachete din Coreea de Nord provocându-le astfel, eșecuri de testare. Aceasta avertizează că o lansare eronată de rachete cu ogive nucleare ar putea duce la o “pierdere semnificativă a vieții pe Terra”.

Autorii aportului mai scriu că: “Vulnerabilitățile Cyber ​​în cadrul sistemelor și structurilor de arme nucleare prezintă un întreg set de pericole și riscuri. În cel mai bun caz, insecuritatea cibernetică în sistemele de arme nucleare ar putea submina încrederea în capacitățile militare și în infrastructura armelor nucleare.

În cel mai rău caz, atacurile cibernetice ar putea duce la dezinformarea intenționată și la lansarea inadecvată a armelor nucleare.

În perioade de criză, pierderea încrederii în capacitățile de arme nucleare ar putea influența procesul de luare a deciziilor și ar putea submina credințele în descurajarea nucleară – în special în ceea ce privește extinderea descurajării nucleare asupra țărilor aliate”.

Raportul,  Cybersecurity of Systems of Arms Nuclear: Amenințări, vulnerabilități și consecințe, a declarat că problema necesită “o atenție urgentă” din partea guvernelor statelor ce dețin nucleare și a celor care ar putea fi afectate de utilizarea armelor nucleare.

De asemenea, raportul cere  guvernelor să fie deschise cu privire la negocieri, adăugând: “La urma urmei, publicul va plăti prețul final pentru satisfacția cu privire la securitatea cibernetică a sistemelor de arme nucleare”.

Potrivit unui alt raport al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm din 2014, nouă țări dețin actualmente forțe nucleare: Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franța, China, India, Pakistan, Israel și Coreea de Nord.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 759: Piloți de vânăyoare ucraineni, antrenați în Franța

Viitori piloţi de vânătoare ucraineni care ar putea zbura cu avioane americane F-16 sunt antrenaţi în sudul Franţei de către forţele aeriene, a anunţat...

Dreapta Unită îi cere demisia președintelui AEP, Toni Greblă

Alianţa Dreapta Unită(ADU) îi cere preşedintelui AEP, Toni Greblă, să-şi dea demisia, după publicarea datelor personale ale potenţialilor şefi de secţii de votare, potrivit...

Boris Johnson cere statelor occidentale să ajute Ucraina: Dacă va cădea, va fi o catastrofă

Afirmaţiile au fost făcute în cadrul unui editorial publicat în Daily Mail, în care Boris Johnson face apel la statele occidentale să ofere Ucrainei...
Ultima oră
Pe aceeași temă