8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăBaronii locali, răsplătiți pentru fidelitate

Baronii locali, răsplătiți pentru fidelitate

Conducerea PSD este dominată de fidelii lui Liviu Dragnea, în frunte cu Viorica Dăncilă, aleasă președinte executiv la congresul din 10 martie. Realizarea planurilor șefului PSD a fost posibilă grație sprijinului liderilor locali, care au dirijat voturile delegaților la congres.

La schimb, baronii PSD sunt răsplătiți, atât la nivel instituțional, cât și la nivel individual. La nivel instituțional, Liviu Dragnea vrea să asigure falicități suplimentare pentru Ministerul Dezvoltării, instituția condusă de vicepremierul Paul Stănescu, care asigură finanțarea proiectelor la nivel județean. Pe ordinea de zi a Senatului a intrat un proiect de lege inițiat de Dragnea și Stănescu prin care vor să treacă mai multe spații din administrarea Camerei Deputaților în cea a Ministerului Dezvoltării. Este vorba de spații aflate la nouă etaje din Palatul Parlamentului, însumând, în total, 13.425 de metri pătrați. Valoarea de inventar a spațiilor transferate este de 128 de milioane de lei. În expunerea de motive, inițiatorii susțin că Ministerul Dezvoltării își desfășoară activitatea în cinci spații la adrese diferite ”ceea ce îngreunează desfășurarea activității”.

”Luarea în administrare de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice este justificată de necesitatea asigurării spațiilor necesare cu destinația de sediu pentru buna desfășurare a activităților specifice acestuia”, se arată în motivarea proiectului de lege.  ”Camera Deputaților va asigura Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, corespunzător cotei din imobil aflat în administrarea acestuia, utilitățile necesare funcționării corespunzătoare”, se precizează, printre altele, în proiectul de lege.

Liviu Dragnea a fost ministru al Dezvoltării Regionale în guvernul Ponta, iar după alegerile din 2016, liderul PSD a avut grijă să își instaleze oameni fideli la conducerea acestui minister – Sevil Shhaideh urmată de Paul Stănescu. Studiile organizate de ong-urile independente au demonstrat că Ministerul Dezvoltării dirijează fondurile către județele conduse de PSD.

 

Ce îi recomandă pe fii de baroni

În alte cazuri, răsplata pentru sprijinirea candidaților lui Liviu Dragnea a fost una individuală. Cu câteva zile înainte de congres, premierul Viorica Dăncilă i-a numit în funcții de secretari de stat pe fiul lui Dumitru Buzatu (șeful PSD Vaslui) și pe fiul lui Ioan Munteanu (unul dintre liderii PSD Neamț).

Astfel, Tudor Buzatu a fost numit secretar de stat în aparatul de lucru al Anei Birchall, vicepremier responsabil de parteneriatele strategice. Ana Birchall a fost aleasa deputat de Vaslui, județ în care PSD e condus de  Dumitru Buzatu. Șeful PSD Vaslui a explicat cum a ajuns fiul său în această poziție. ”A primit recomandarea organizaţiei de tineret pe care o conduce şi a organizaţiei de la Vaslui a Partidului Social Democrat şi, din punctul acesta de vedere, fiind un post politic, nu cred că este vreo problemă. Îl recomandă ceea ce au considerat cei care i-au dat această susţinere. Îl recomandă pregătirea, activitatea în partid, implicarea, cunoaşterea limbilor străine”, a explicat Dumitru Buzatu.

Remus Munteanu, fiul lui Ioan Munteanu, a fost numit secretar de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului. Remus Munteanu a fost portar la FC Ceahlălul şi la o echipă din Paris, conform presei locale. Ioan Munteanu, liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, a demisionat în ianuarie din Parlament, invocând ”motive de sănătate”. În mai 2017, DNA a demarat acţiunea penală faţă de Ioan Munteanu şi l-au pus sub control judiciar pentru 60 de zile, acesta fiind acuzat că a luat 400.000 de euro pentru a interveni la o companie de stat, cu scopul că aceasta să-şi plătească datoriile către o firmă privată. Totuși, procesul lui Ioan Munteanu este mai puțin avansat comparativ cu cel al lui Ionel Arsene, șeful PSD Neamț, acuzat de trafic de influență. În timp ce Arsene a primit interdicție de a ocupa funcții politice, Munteanu nu are nicio restricție. Cu Arsene ”indisponibil”, Dragnea l-a trimis pe Munteanu să se ocupe de PSD Neamț și să asigure voturile necesare la congres.

 

Neacşu, despre absenţa foştilor preşedinţi PSD

 

Marian Neacşu, secretar general al PSD, a declarat, ieri, legat de neinvitarea foştilor preşedinţi PSD la Congresul de sâmbătă, că îşi asumă ”scăparea”, dar nu s-a dorit ca foştii lideri să fie prezenţi la un eveniment care se anunţa tensionat.

” Istoria partidului, reprezentată de foştii preşedinţi, să nu fie participativă în partea negativistă. Să spunem aşa. Mi-aş fi dorit ca foştii presedinţi să nu fie implicaţi în acţiunile de frondă pe care unii colegi le-au pregătit pentru congres. Din fericire ele nu s-au mai întâmplat, dar noi nu aveam de unde să ştim treaba asta”, a declarat Marian Neacşu, secretar general al PSD. De la Congresul PSD de sâmbătă au lipsit foştii preşedinţi ai partidului, printre care Ion Iliescu, Adrian Năstase sau Victor Ponta.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă