23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăBogdan Aurescu, ministru de Externe: Aurescu: Am găsit în MAE o lipsă...

Bogdan Aurescu, ministru de Externe: Aurescu: Am găsit în MAE o lipsă de motivaţie

“Am găsit în Ministerul Afacerilor Externe în primul rând o atmosferă (…) de descurajare, de lipsă de motivaţie pentru diplomaţi. Este nevoie de o primenire a corpului diplomatic şi consular, pentru că unul dintre factorii care a dus la o astfel de situaţie este şi numărul foarte mare de detaşări, vezi cele din mediul privat, într-o proporţie foarte mare. În luna noiembrie, 54% din personalul din serviciul exterior era detaşat. În Centrală, aproximativ 24%”, a spus Aurescu la emisiunea “Paşaport diplomatic”, conform Agerpres.

El a vorbit despre măsurile luate în MAE cu privire la detaşări şi de necesitatea unor concursuri realizate profesionist.

“În momentul de faţă, procentul a mai scăzut un pic, dar în continuare este nevoie de măsuri în acest sens. Ne ajută Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 1/2020 care interzice detaşările din domeniul privat. Avem un interval de timp până la 31 august 2020 în care putem să organizăm concursuri pentru a ocupa aceste posturi şi cred că un concurs sau concursuri care să fie efectuate profesionist şi care să ducă la ocuparea pe fiecare direcţie în parte din Ministerul Afacerilor Externe a locurilor unde este nevoie de profesionişti, de tineri care să fie formaţi în interiorul Ministerului, în activitatea diplomatică sau consulară, cred că este o măsură care va ajuta foarte mult”, a punctat ministrul de Externe.

Acesta a amintit şi de faptul că există o comisie creată “pentru a studia oportunitatea detaşărilor existente”, care până în prezent s-a reunit de opt ori şi deja a luat decizii cu privire la oprirea prelungirii unor detaşări sau la încetarea procedurilor de detaşare . “Vom continua acest proces şi vom organiza concursuri”, a spus Aurescu.

Totodată, a vorbit de nevoia de eficientizare a unor proceduri din interiorul MAE, inclusiv cele ce vizează modul în care diplomaţii pleacă la post şi de concursuri făcute “cât mai corect, cât mai transparent şi să aibă în vedere mai ales necesităţile misiunilor diplomatice”.

Cele mai citite

Anunțul zilei în Bundesliga! Xabi Alonso și-a decis viitorul: „Acesta este locul potrivit pentru mine”

Antrenorul spaniol Xabi Alonso a confirmat vineri, într-o conferință de presă, că va continua pe banca formației germane Bayer Leverkusen şi în sezonul viitor,...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...
Ultima oră
Pe aceeași temă