10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăBucurești: Companiile municipale, resuscitate. Firea a profitat de noul Cod Administrativ

București: Companiile municipale, resuscitate. Firea a profitat de noul Cod Administrativ

Consiliul General al Muncipiului Bucureşti a votat în şedinţa de ieri confirmarea înfiinţării a 20 de Companii Muncipale, care anul trecut au fost declarate ilegale de către Curtea de Apel Bucureşti. Reînfiinţarea celor 20 de companii, dorită de primarul general Gabriela Firea, a trecut cu majoritate simplă.

Consilierii coaliţiei PSD-ALDE din CGMB au aprobat, cu 29 de voturi pentru, hotărârile de reconfirmare a înfiinţării companiilor municipale.

Consilierii au invocat în acest sens noul Cod Administrativ, care nu mai prevede o majoritate de două treimi pentru aprobarea acestor proiecte. Recent, Guvernul condus de Viorica Dăncilă a adoptat prin ordonanţă de urgenţă Codul Administrativ, prin care a stabilit că proiectele care vizează administrarea patrimoniului pot fi adoptate cu votul a jumătate plus unu din consilierii în funcţie. Premierul a modificat Codul administrativ în urma solicitărilor mai multor primari PSD, care, la fel ca Gabriela Firea, au majoritate simplă dar nu au două treimi.

 

Ședință cu scandal

Consilierul municipal Ana Maria Ciceală (USR) a comentat că hotărârile adoptate în şedinţa de miercuri sunt ”nelegale”, iar votul CGMG ”legitimează un act nelegal”. ”Acele proiecte de hotărâre au fost anulate definitiv de Curtea de Apel Bucureşti şi nu se pot confirma cu un vot pe noul Cod administrativ. Fiindcă trebuie să se aplice pe legea civilă, nu pe cea penală. Numai pe Codul penal se aplică legea mai favorabilă. Dar pe art. 15 din Constituţie nu putem aplica retroactiv actul de voinţă al Consiliului, decât cu aceeaşi majoritate cu care nu au trecut în februarie 2017 înfiinţările celor 20 de companii municipale, adică cu două treimi”, a spus ea.

Viceprimarul Aurelian Bădulescu (PSD) s-a arătat deranjat de intervenţia Anei Ciceală în momentul în care prezenta punctul de vedere al Comisiei juridice. ”Doamna Ciceală, dvs sunteţi manglitoare de profesie, nu juristă. Actele administrative pe baza cărora au luat naştere raporturi juridice şi de muncă sunt inatacabile. Luaţi asta, băgaţi-o în cap! Şi vedeţi că scrie în cărţi lucrul acesta, nu vin eu cu el de la mine. Acesta e temeiul pe care trebuie să mergem în apărările pe care Primăria trebuie să le aibă de acum încolo”, a spus el.

 

Bugete de un miliard

Bugetele companiilor municipale se ridică în anul 2019 la peste un miliard de lei. La ultima ședință de Consiliu General, majoritatea PSD -ALDE din Consiliul General a aprobat la ultima ședință bugetele acestora, deși hotărârile de înființare erau anulate, acestea ridicându-se pe anul 2019 la peste un miliard de lei, din care peste 300 milioane lei merg pe salariile angajaților, peste 6.000 până la finalul anului. 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă