20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăCe spune Ambasada Palestinei despre poziția președintelui Iohannis privind Ierusalimul

Ce spune Ambasada Palestinei despre poziția președintelui Iohannis privind Ierusalimul

“Prin decizia de a nu considera mutarea ambasadei la Ierusalim o opţiune legitimă, România dovedeşte încă o dată respect faţă de principiile de drept şi faţă de legea internaţională”, este de părere Fuad Kokaly, ambasadorul Palestinei la Bucureşti, citat în comunicat.

Potrivit sursei citate, poziţia preşedintelui Klaus Iohannis “rămâne în acord” cu rezoluţiile deciziilor Consiliului de Securitate al ONU, rezoluţiile Adunării Generale a ONU, Convenţiei a Patra de la Geneva şi, de asemenea, “se aliniază deciziei unanime, îmbrăţişată cu fermitate de toate statele membre ale Uniunii Europene, din care România este parte”.

“Procesul de pace din Orientul Mijlociu se află acum într-un impas şi, aşa cum se arată şi în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale de la Bucureşti, acesta nu poate fi deblocat fără implementarea soluţiei celor două state, astfel încât Statul Palestina cu capitala în Ierusalimul de Est să-şi exercite dreptul la auto-determinare şi să coexiste în pace cu vecinii săi, conform legii internaţionale şi tuturor rezoluţiilor emise de organizaţiile internaţionale citate mai sus”, se susţine în comunicat.

Sursa citată arată că “decizia unilaterală, singulară în context global, a Statelor Unite de a-şi muta ambasada la Ierusalim nu poate decât să zădărnicească instaurarea păcii şi a unui climat de normalitate în Cetatea Sfântă, simbol spiritual suprem pentru mai mult de jumătate din populaţia lumii”.

“În acest context, ne exprimăm convingerea că România va rămâne în continuare un garant al respectării legilor internaţionale şi, de asemenea, un partener aparte în eforturile pe care Statul Palestina şi misiunea lui diplomatică la Bucureşti le întreprind pentru continuarea procesului de pace din Orientul Mijlociu”, se subliniază în comunicatul Ambasadei Palestinei.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut vineri o convorbire telefonică cu prim-ministrul Statului Israel, Benjamin Netanyahu, una dintre temele abordate fiind problematica statutului Ierusalimului şi evoluţiile de după adoptarea proiectului de rezoluţie la nivelul Adunării Generale a ONU pe această temă.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, discuţia a vizat stadiul şi perspectivele de dezvoltare ale relaţiilor dintre România şi Statul Israel, respectiv evoluţiile legate de adoptarea, la 21 decembrie 2017, la nivelul Adunării Generale a ONU, a proiectului de rezoluţie pe tema statutului Ierusalimului, fiind abordată pe scurt, în acest context, problematica statutului Ierusalimului.

Administraţia Prezidenţială subliniază că, potrivit acestei poziţii, aprobată de preşedintele României anterior votului, pe baza propunerii argumentate, în scris, a Ministerului român al Afacerilor Externe, Ierusalimul reprezintă o temă centrală în cadrul negocierilor de pace iar statutul acestuia ar trebui stabilit în urma încheierii unui acord direct între părţi.

De asemenea, se arată că România a subliniat, în cadrul explicaţiei de vot, şi necesitatea rezolvării juste şi de durată a conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea “soluţiei celor două state”, Israel şi Palestina, care să coexiste în pace şi securitate, ca unică variantă viabilă şi capabilă să garanteze îndeplinirea aspiraţiilor părţilor.

În plus, s-a arătat cu acel prilej că poziţia ţării noastre faţă de statutul oraşului Ierusalim rămâne conformă cu cea stabilită prin rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU şi Adunării Generale ONU în materie. În poziţia exprimată cu prilejul explicaţiei de vot, România a făcut apel la calm, a încurajat părţile să reia dialogul direct pentru deblocarea procesului de pace şi a arătat că, în prezent, este necesară reînnoirea eforturilor internaţionale pentru relansarea acestuia, context în care momentul promovării Rezoluţiei adoptate pe 21 decembrie 2017 a fost privit cu reticenţă de către ţara noastră, ceea ce a şi motivat decizia de vot “abţinere”.

“În consecinţă, o eventuală decizie în sensul mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim poate fi luată doar pe baza parametrilor menţionaţi, cu luarea în considerare a evoluţiilor viitoare privind Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, iar, în cadrul acestuia, privind problema statutului Ierusalimului”, se subliniază în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă