18.1 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăPoliticăComisia de la Veneţia dă dreptate României: Ucraina să modifice Legea Educaţiei

Comisia de la Veneţia dă dreptate României: Ucraina să modifice Legea Educaţiei

“Opinia Comisiei de la Veneția în chestiunea articolului 7 din Legea Educației din Ucraina — care vizează utilizarea limbilor persoanelor aparținând minorităților naționale și a altor limbi, inclusiv a celor aparținând minorității române — confirmă punctul de vedere exprimat de România în această chestiune.

Mai exact, Comisia de la Veneția atrage atenția asupra faptului că articolul 7 trebuie modificat, în condițiile în care nu asigură dreptul la educație în limba minorităților în mod corespunzător, inclusiv în cea română”, a declarat Raețchi.

El a precizat că, încă de la adoptarea legii, președintele Klaus Iohannis și-a exprimat nemulțumirea în ceea ce privește articolul 7, precizând că acesta diminuează semnificativ drepturile persoanelor aparținând minorității române în chestiunea asigurării învățământului în limba maternă.

“În acest context, sperăm că președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, își va menține promisiunea și va amenda Legea Educației în conformitate cu opinia exprimată de Comisia de la Veneția”, a spus Raețchi.

Potrivit acestuia, opinia Comisiei de la Veneția conține inclusiv critici legate de faptul că autoritățile ucrainene nu s-au consultat cu minoritățile naționale în întregul proces de modificare a Legii Educației și recomandă demararea unui dialog cu reprezentanții acestora, astfel încât și vocea minorităților să se facă ascultată.

“Sperăm că Ucraina va organiza temeinic acest dialog cu minoritățile naționale afectate de aceste modificări, precum și cu statele vecine, incluzând România, solicitare formulată, de altfel, și de președintele Klaus Iohannis. De asemenea, rezolvarea acestei probleme este esențială pentru a readuce puternica relație româno-ucraineană la un nivel important în această zonă a Europei”, a mai afirmat Raețchi.

Cele mai citite

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...
Ultima oră
Pe aceeași temă