23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăComisia Iordache revine în forță. Vor fi dezbătute prezumția de nevinovăție și...

Comisia Iordache revine în forță. Vor fi dezbătute prezumția de nevinovăție și Codurile Penale

Florin Iordache, preşedintele comisiei speciale, care se ocupă de modificările aduse legilor justiţiei, a anunţat, la începutul anului, că forul îşi va relua activitatea, după ce Curtea Constituţională se va pronunţa pe toate sesizările privind legile Justiţiei.

Săptămâna trecută, CCR a publicat ultima motivare, în cazul modificărilor aduse Legii 317, privind CSM.

Printre altele, aceasta prevede că “Dispoziţiile art.I pct.19 şi 20 din legea examinată, prin stabilirea unei noi soluţii legislative în materia alegerii conducerii CSM, încalcă, în opinia autorilor sesizării, art.133 din Legea fundamental. Aceste prevederi restrâng cadrul constituţional reglementat pentru alegerea preşedintelui CSM, prin aceea că procurorii nu au dreptul de a candida, de a alege şi de a fi aleşi în funcţia de preşedinte al CSM, iar judecătorii nu pot candida, nu pot alege şi nu pot fi aleşi în funcţia de vicepreşedinte al CSM. Totodată, este operată o discriminare în rândul membrilor CSM (magistraţi versus reprezentanţi ai societăţii civile), deoarece judecătorii nu îşi pot exprima opţiunea pentru funcţia de vicepreşedinte, procurorii nu o pot face pentru funcţia de preşedinte, în vreme ce reprezentanţii societăţii civile o pot face pentru ambele funcţii. Se mai învederează faptul că, potrivit legii examinate, ministrul justiţiei, preşedintele ÎCCJ şi procurorul general al PÎCCJ – membrii de drept ai CSM –sunt abilitaţi să voteze în secţiile de judecători/de procurori, în condiţiile în care, nefiind membri, aceştia nu au dreptul de a decide în cadrul secţiilor”.

Curtea Constituţională s-a pronunţat şi pe contestaţiile la modificările legilor 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară.

În ceea ce priveşte modificările la Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, CCR a decis că mai multe dispoziţii sunt neconstituţionale şi a cerut redefinirea erorii judiciare şi a relei credinţe, dar şi a gravei neglijenţe.

Legat de modificărilor aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, CCR a admis parţial criticile de neconstituţionalitate. Curtea a stabilit însă că nu este nicio problemă de neconstituţionalitate legat de înfiinţarea unei secţii speciale pentru anchetarea procurorilor şi judecătorilor.

Comisia Iordache urmează să dezbată, începând de miercuri, modificările la Codurile Penale şi punerea în acord a legislaţiei cu Directiva UE privind prezumpţia de nevinovăţie.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

România trece la ora de vară. În cât timp se adaptează organismul la noua schimbare

România trece la ora de vară în acest weekend, moment așteptat de milioane de români. Mai concret, în data de 31 martie (sâmbătă spre...

Antrenor dat afară pentru că a avut o relație cu o jucătoare. Anunțul clubului englez Leicester City

Formația engleză de fotbal feminin Leicester City și-a concediat antrenorul, pe Willie Kirk, după ce acesta a fost acuzat că a încălcat codul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă