20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăConflictul de interese la aleșii locali va fi pedepsit cu amendă de...

Conflictul de interese la aleșii locali va fi pedepsit cu amendă de 10% din indemnizație

Deputații din comisie au adoptat un raport favorabil la propunerea legislativă de modificare a Legii administrației locale și a statutului aleșilor locali, introducând un amendament în acest sens. Proiectul a fost inițiat de mai mulți parlamentari PSD.

“Fapta aleșilor locali de a încălca legislația privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară și se sancționează cu diminuarea indemnizației cu 10% pe perioada de maximum 6 luni”, prevede amendamentul adoptat de comisie, potrivit președintelui comisiei, social-democratul Eugen Nicolicea.

El a adăugat că amendamentul precizează că, în cazul primarilor, sancțiunea se aplică prin Hotărâre a Consiliului Local, menționând că această precizare este necesară deoarece, în prezent, nu este prevăzut în nicio lege cine sancționează primarul pentru conflict de interese.

Propunerea legislativă aprobată de comisie mai prevede că validarea mandatelor de consilieri locali sau județeni se face în termen de 20 de zile de la alegerile locale de către judecătoria în raza căruia se află unitatea administrativ teritorială, respectiv de tribunalul competent teritorial.

Printre alte prevederi adoptate se numără aceea că viceprimarii, președinții de consilii județene, vicepreședinții de CJ sunt în același timp și consilieri. Aleșii locali au obligația de a participa la cel puțin un curs de pregătire în domeniul administrației publice locale în cursul primului an de mandat.

Comisia de administrație a dat anterior un raport preliminar de respingere a inițiativei legislative.

Cele mai citite

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă