7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăCulisele negocierilor din PSD. 30 de organizații, de partea lui Liviu Dragnea

Culisele negocierilor din PSD. 30 de organizații, de partea lui Liviu Dragnea

Comitetul Executiv Național al PSD s-a întrunit, luni, pentru a tranșa disputa dintre președintele partidului Liviu Dragnea și premierul Mihai Tudose. La ora închiderii ediției ședința era în curs de desfășurare. Mai mulți lideri PSD au cerut retragerea sprijinului politic pentru Mihai Tudose.  

Înainte de ședință, 30 de lideri ai unor organizații județene ale PSD, au semnat în biroul lui Liviu Dragnea de la Parlament, o cerere pentru retragerea sprijinului politic pentru premierul Mihai Tudose, potrivit unor surse din partid. Liderii de filiale au fost chemați, rând pe rând în biroul lui Dragnea, pentru a semna documentul deja întocmit. Informația a circulat, inițial,  neoficial, dar a primit o confirmare din partea primarului sectorului 3, Robert Negoiță. La sosirea la şedinţa CEx, Robert Negoiţă a spus că a auzit că s-a întâmplat acest lucru şi că, dacă se confirmă, este ”profund în neregulă, total neprincipial”.

La rândul său, Mihai Tudose a mimat normalitatea, continuând activitatea guvernamentală. El a apărut la o conferință de presă alături de ministrul Transporturilor, Felix Stroe, unul dintre susținătorii săi, pentru a vorbi despre construirea unui pod suspendat peste Dunăre la Brăila (fieful premierului). ”Vă garantez că atâta timp cât mai suntem în picioare vom da tot sprijinul ca proiecte de acest gen să se desfașoare cu prioritate”, a afirmat Tudose. După apariția oficială, premierul a avut o întâlnire informală cu susținătorii săi la care au participat, alături de Stroe,  vicepremierul Marcel Ciolacu, președintele executiv Niculae Bădălău,  președintele CJ Vrancea Marian Oprișan și șeful PSD Dâmobița Adrian Țuțuianu.  De partea premierului erau zece filiale din partid.

 

Ședință furtunoasă

Conflictul a escaladat după ce premierul a cerut demisia ministrului de Interne, o apropiată a lui Dragnea, dar liderul PSD a refuzat să o lase să plece din Guvern, pentru că și-ar pierde autoritatea în partid.

Înainte de a intra la ședință, Liviu Dragnea a afișat o mină relaxată, afirmând că a petrecut ultimele zile ”citind scrisori” și urmărind apariții publice. „Voi vorbi în CEx. Dacă va fi un vot de încredere, votez cu partidul”, a spus el. Premierul Mihai Tudose a fost la fel de reținut în declarații.  „Cum le-am zis colegilor, prima zi la Palatul Victoria este prima zi din ultimele”, a comentat Tudose varianta demisiei.

Miza reuniunii PSD a fost sintetizată de preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău. ”Comitetul Executiv Naţional trebuie să se decidă cine pleacă – premierul Mihai Tudose sau ministrul de Interne, Carmen Dan. Este clar că unul dintre ei trebuie să plece”, a afirmat Bădălău. El a pledat pentru păstrarea lui Tudose la Palatul Victoria. ”Cei care vor forţa demiterea premierului, trebuie să aibă şi soluţiile”, a cerut Bădălău. Păstrarea lui Tudose a fost cerută și de președintele CJ Vrancea Marian Oprișan. ”PSD trece printr-o mare încercare, să dea Dumnezeu să ne dea mintea moldoveanului cea de pe urmă, mintea românului cea de pe urmă”, a argumentat Oprișan.

La rândul său,  Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat că, dacă îi vor cere colegii de partid, ea este dispusă să demisioneze. Alți lideri ai PSD au pledat pentru o soluție de compromis, fără a o identifica.” Vom avea o şedinţă mai furtunoasă ca niciodată. Suntem toţi cu nervii la pământ”, a comentat secretarul general adjunct Codrin Ștefănescu.

Preşedintele PSD Bucuresti, Gabriela Firea, a declarat că speră ca pesediştii să iasă din şedinţa CEx prieteni şi a cerut luarea unor „măsuri asiguratorii” astfel încât o nouă criză să nu lovească partidul peste câteva luni. 

Calculele liderilor social-democrați

Dacă Dragnea ar obține un vot pentru retragerea sprijinului politic, Tudose ar putea părăsi Palatul Victoria fie prin demisie, fie prin demitere. Demisia lui Tudose ar fi o victorie pentru Dragnea, însă, scenariul moțiunii de cenzură ar fi, însă, unul riscant. Dacă parlamentarii din filialele pro-Tudose (precum printre care Vrancea, Constanţa, Buzău şi Dâmboviţa) rămân până la capăt alături de premier, Dragnea riscă să nu aibă majoritate pentru dărâmarea Guvernului. De menționat că unii dintre susținătorii lui Tudose, precum Niculae Bădălău, Marcel Ciolacu sau Marian Oprișan sunt lideri influenți și pot aduce voturi în Parlament și din alte județe. Mai mult,  chiar și susținătorii lui Liviu Dragnea se tem că, dacă Tudose va demisiona sau moțiunea ar trece, președintele Klaus Iohannis ar refuza să mai nominalizeze un premier din partea PSD. Pe scurt, situația politică s-a schimbat față de vara anului 2016 și șansele ca Liviu Dragnea să repete scenariul debarcării lui Sorin Grindeanu prin moțiune de cenzură par să fi scăzut.

Inițial, ședința CEx urma să aibă loc pe 29 ianuarie, pentru a discuta restructurarea propusă de premierul Mihai Tudose. Lucrurile s-au precipitat după ce Mihai Tudose a cerut demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, o apropiată a președintelui PSD Liviu Dragnea. Premierul a acuzat-o că l-a mințit în ceea ce privește acceptul unui angajat MAI de a deveni șeful Poliției. Liviu Dragnea a fost în turneu în Moldova pentru a căuta sprijin și, după vizitele sale, o serie de lideri apropiați ai președintelui PSD au cerut întrunirea de urgență a conducerii centrale.

 

 

Cum a evoluat relația dintre președintele PSD și premier

În vara anului trecut, atunci când Dragnea l-a propus premier pe Tudose, cei doi lideri ai PSD s-au întrecut în asigurări că relația lor este una de colaborare. La unison, Dragnea și Tudose au dat asigurări că PSD nu va repeta episodul Sorin Grindeanu, demis prin moțiune de cenzură inițiată chiar de social-democrați. Tudose chiar a promis că se va retrage din funcția de prim-ministru, dacă Dragnea va putea ocupa această poziție.

Instalat la Palatul Victoria, premierul își face, însă, propriul joc. Scoate de pe agenda Guvernului legile justiției, pregătite de Tudorel Toader, și le pasează Parlamentului și refuză să sesizeze CCR în cazul Belina.

Dacă la început loviturile s-au dat în culise, în octombrie, Tudose a confirmat, într-un interviu la Antena 3, că ”nu este în cel mai fericit moment” al relației pe care o are cu Liviu Dragnea. Mihai Tudose a spus că intenționează să-i demită pe cei trei miniștri care au probleme penale-  Sevil Shhaideh (vicepremier, ministru al Dezvoltării),  Rovana Plumb (ministru pentru Fonduri Europene), acuzate în dosarul Belina, Viorel Ilie (ALDE, ministru pentru Relația cu Parlamentul). Premierul a ameninţat cu demisia în Comitetul Executiv, iar Liviu Dragnea a cedat, renunţând la Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb.

La următorul Comitet Executiv s-au găsit vinovaţii pentru eșecurile guvernării PSD: statul paralel şi Klaus Iohannis. „Nu înţeleg conceptul, sincer”,a ironizat Tudose propaganda PSD axată pe statul parlalel.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă